Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Nie da się nie zauważyć, że dietetycy poszukują różnych form samokształcenia, gdyż jak wiemy studia dające zawód, to baza, a co my z tą bazą zrobimy zależy już tylko od nas. W jakim kierunku może kształcić się dietetyk i jaką ofertę możemy znaleźć na rynku? Postanowiłam poszukać kilku propozycji.

Pierwszą rzeczą, która się nasuwa, jeśli mówimy o samokształceniu, to oczywiście  śledzenie doniesień naukowych, co powinniśmy robić, ale przecież nie jesteśmy w stanie śledzić na bieżąco wiedzy z każdej dziedziny. Kolejną rzeczą są konferencje, w których warto uczestniczyć, a których wybór jest ogromny. Dodatkowo mamy możliwość zapisania się na wszelkie kursy, warsztaty i szkolenia – jest w czym wybierać. Ostatnią formą dokształcania, która przychodzi mi do głowy, są studia podyplomowe. Jest to najdłużej trwająca i najbardziej oficjalna forma dokształcania, gdyż trzeba poświęcić 2-3 semestry na uczęszczanie na zajęcia, a do tego trzeba napisać pracę dyplomową, a nawet zdać egzamin.

I teraz pomyślicie, że będę was namawiać do studiowania podyplomowo dietetyki… Otóż nie, choć oferta takich studiów jest bardzo szeroka. Postanowiłam poszukać kierunków, które mogą być dla nas – dietetyków przydatne, zarówno w celu rozszerzania swoich kompetencji, jak i ukierunkowania swojego profilu zawodowego na trochę inne tory.  Mam nadzieję, że was to zainspiruje. Podane ceny tyczą się płatności za wszystkie semestry. Zobaczcie jakie kierunki wybrałam.

1. Psychodietetyka – zapewne wszyscy znamy ten kierunek, ale warto o nim napisać, gdyż wiele osób rozważa jego podjęcie.  Studia te w praktyczny sposób pokazują jak powinna wyglądać efektywna komunikacja z pacjentem/klientem z zaburzeniami jedzenia (otyłość, bulimia, anoreksja, uzależnienie od jedzenia). Nauczymy się też jak wspierać pacjentów z chorobami dietozależnymi. A poniżej uczelnie, które oferują ten kierunek.

2.Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych – zapewne uczyliśmy się tego na studiach, ale może ktoś potrzebuje odświeżyć wiedzę, albo ją uzupełnić.

3. Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie – nie wszyscy będziemy specjalistami w diecie dla sportowców, ale dla zapalonych miłośników dietetyki sportowej takie studia mogą otworzyć nową drogę zawodową.

4. Ekologia żywienia – jest to kierunek, który można realizować nie wychodząc z domu. Gdzie? W Wyższej Szkole Nauk Społecznych w Lublinie, są to studia przez internet (2 semestry, 2200zł). Nabędziemy tam wiedzę odnośnie suplementów i dodatków do żywności, witamin, podstaw fitoterapii i dietoterapii. Uczelnia oferuje też inne kierunki w formie e-learningu.

5. Technologia winiarstwa – wiedza z zakresu podstaw uprawy winorośli oraz produkcji win, czy podstaw projektowania winiarni. Tego i wiele więcej dowiemy się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (2 semestry, 5800zł)

6. Pokrewny kierunek do poprzedniego – Dyplomowany enolog – technologia winiarska i miodosytnicza, ale tym razem na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie (2 semestry, 5000zł)

7. Technologia piwowarstwa – dla wszystkich zainteresowanych podjęciem pracy w browarze lub założeniem własnego minibrowaru. Szkoleniem przyszłych mistrzów zajmuje się Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2 semestry, 5800zł)

8. Zioła i nutraceutyki – ich znaczenie dla gospodarki i zdrowia – kierunek idealny dla miłośników ziół oraz ich wykorzystania w diecie i kosmetyce. Program obejmuje m. in. botanikę roślin, uprawę, toksykologię, utrwalanie ziół, fitoterapię, projektowanie zakładu przetwarzania ziół. W swoje progi przyjmuje Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2 semestry, 4600zł), podobne kierunki oferują:

9. Praktyczne zarządzanie placówkami żywienia zbiorowego i hotelami – nowoczesny manager – dla osób pragnących zdobywać, jak również rozwijać, swoje kompetencje z zakresu zarządzania w obiektach noclegowych i w gastronomii, wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu prawa, ekonomii i finansów, niezbędnych do zarządzania w hotelarstwie i gastronomii. Gdzie? W Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu (3 semestry, 3500zł)

10. Food studies – ta nazwa zaskoczyła mnie najbardziej, a okazuje się, że są to studia dla osób zainteresowanych tematyką kulinarną i wiążących swoją karierę z gastronomią, turystyką, mediami kulinarnymi oraz life stylowymi, a także dla chcących uzupełnić wiedzę związaną z kulinariami w różnych aspektach. Kierunek dostępny na SWPS w Warszawie (2 semestry, 5900zł)

11. Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności – studia specjalnie zaprojektowane dla osób nadzorujących bezpieczeństwo zdrowotne żywności w produkcji i dystrybucji żywności. Gdzie? Na SGGW w Warszawie (2 semestry, 4800zł)

12. Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna oraz audytowanie systemów jakości zdrowotnej żywności – studia dostępne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (2 semestry, 3600zł), obejmują m. in.: tematykę prawa żywnościowego, systemów jakości, zagrożeń dla żywności, kontroli żywności.

13. Analityka, Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności – studia kształcące przyszłych specjalistów z zakresu kontroli jakości i bezpieczeństwa w procesie wytwarzania żywności (GMP, GHP, HACCP, ISO itp.). Co ważne, po ukończeniu studiów uzyskujemy certyfikat „Asystent Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności” Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie. Studia są dostępne na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie (2 semestry, 3700zł)

A czy myślicie, że dietetyk nie może studiować pedagogiki, zarządzania, czy finansów i rachunkowości? Pewnie, że może, a czasem nawet musi, bo tak na prawdę możemy trafić do pracy w bardzo różne miejsca i wtedy mogą być potrzebne najdziwniejsze umiejętności, o których podczas studiowania dietetyki nawet byśmy nie pomyśleli.  Zatem do dzieła, jeśli zastanawiasz się nad podjęciem kolejnych studiów, to może mój artykuł zainspiruje Cię do tego, aby znaleźć coś dla siebie. Może coś z opisanych wyżej? A może coś zupełnie innego? Wybór należy do Ciebie.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.