Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

W Polsce termin diagnostyka „nietolerancji pokarmowej” jednoznacznie kojarzy się z firmą Cambridge Diagnostics Polska, która to jest organizatorem warsztatu noszącego tytuł „Nietolerancja Pokarmowa w praktyce medycznej”. Odbędzie się on w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. WAM w Łodzi, 23 września 2017r. Jest to już kolejne tego typu wydarzenie organizowane przez Cambridge Diagnostics, skupiające specjalistów, którzy pracują naukowo z nietolerancją pokarmową i wykorzystują diagnostykę w praktyce klinicznej. Podczas wrześniowego wydarzenia podejmowane będą tematy z zakresu immunologii, nie tylko w kontekście nietolerancji pokarmowej, lecz również pod kątem mikroflory jelitowej i jej wpływu na zdrowie człowieka. Tematyka wykładów dotyczyć będzie schorzeń związanych z różnymi układami naszego organizmu, nie tylko z układem pokarmowym i zaburzeniami funkcjonowania jelit.

Precyzując, poniżej przedstawiam listę tematów oraz sylwetki prelegentów:

  • „Zaburzenia mikroflory jelitowej a zdrowie człowieka”

prof. dr hab. n. med. Ewa Brzezińska-Błaszczyk

  • „Nadwrażliwość na pokarm w codziennej praktyce – doświadczenia własne”

mgr Aleksandra Błońska, dr hab. n. med. Cezary Chojnacki

  • „Dieta eliminacyjna u starszego pacjenta z chorobą uchyłkową jelita grubego i współistniejącymi zaburzeniami czynnościowymi przewodu pokarmowego” (analiza przypadku)

dr n. farm. Sylwia Naliwajko

  • “Analiza przypadku klinicznego – sześcioletnie dziecko z otyłością, nawracającymi zakażeniami górnych dróg oddechowych, nadpobudliwością i innymi schorzeniami wieku dziecięcego”

Agnieszka Biernat, Specjalista ds promocji zdrowia i dietoprofilaktyki

  • „Jak gastroenterolog wykorzystuje diagnostykę nietolerancji w swojej codziennej praktyce?”

dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik

Pani prof. dr hab. n. med. Ewa Brzezińska-Błaszczyk – znana jest ze swoich zachwycających wykładów pełnych pasji. Ci z nas, którzy mieli już okazję uczestniczyć w wystąpieniach Pani Profesor, wciąż pozostają pod wrażeniem posiadanej wiedzy i umiejętności jej przekazywania. Pani Profesor jest kierownikiem Zakładu Immunologii Doświadczalnej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Ponadto jest autorką i współautorką ponad 150 prac oryginalnych i poglądowych w czasopismach zagranicznych, krajowych oraz ponad 150 komunikatów zjazdowych.

mgr Aleksandra Błońska, dr hab. n. med. Cezary Chojnacki – absolwentka kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Skończyła studia podyplomowe z zakresu żywienia i wspomagania dietetycznego w sporcie na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Jest doktorantką w Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Specjalistka w leczeniu nadwrażliwości pokarmowych oraz nadwagi i otyłości. Dr hab. n. med. Cezary Chojnacki należy do zespołu medycznego Kliniki Gastroenterologii Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. WAM w Łodzi.

Dr n. farm. Sylwia Naliwajko – jest dietetykiem, od 2005 roku pracuje w Zakładzie Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, obecnie na stanowisku adiunkta. Jej realizowane badania naukowe skupiają się na mechanizmach odpowiedzialnych za rozwój nowotworów i możliwościach wspomagania terapii chorób nowotworowych poprzez stosowanie substancji pochodzenia naturalnego. Jest współautorem wielu prac naukowych publikowanych w czasopismach polskich i zagranicznych oraz wystąpień konferencyjnych.

Pani Agnieszka Biernat – specjalista ds. promocji zdrowia i dietoprofilaktyki, wykładowca, autorka książek „Dieta, która żywi i leczy”, „Zdrowiej jesz-zdrowiejesz”, a także licznych programów telewizyjnych. Współpracuje m.in. z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego – Oddział Dolnośląski, Dolnośląskim Stowarzyszeniem Pomocy Chorym na Łuszczycę oraz z Fundacją „Dobrze, że Jesteś”, laboratorium Cambridge Diagnostics, Lifeline Diag, Naturopatia Sanatum.

dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik – absolwentka Akademii Medycznej we Wrocławiu na kierunku lekarskim. Swoją karierę zawodową rozpoczęła we wrocławskiej Klinice Gastroenterologii i Hepatologii. W 2005 roku zdobyła stopień specjalisty chorób wewnętrznych. W 2007 roku zakończyła studia podyplomowe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu na Wydziale Nauk o Żywności o profilu Żywienie a Zdrowie, uzyskując uprawnienia konsultanta żywieniowego. W 2014 roku uzyskała tytuł specjalisty gastroenterologa oraz obroniła pracę habilitacyjną. Od wielu lat udziela porad jako gastrolog. Wrocław to miasto, w którym prowadzi konsultacje z pacjentami.

Dlaczego warto wziąć udział w warsztatach? Spotykając specjalistów, poznając ich opinie, doświadczenia, wiedzę, poszerzasz swoje „zaplecze” z którego możesz korzystać pomagając swoim pacjentom. Pamiętajmy, że człowiek uczy się przez całe życie ?

Zapraszamy, zarezerwuj swoje miejsce na szkoleniu!

Bilety dostępne pod: http://cambridge-diagnostics.pl/produkt/warsztaty-nietolerancja-pokarmowa-praktyce-medycznej/
oraz na facebooku Cambridge Diagnostics – Polska sp. z.o.o – bitly.com/2uuAEl9

Chcesz przyjść ze znajomymi? Kup bilet grupowy!
Zarejestruj siebie i dwóch znajomych specjalistów. Jeśli chcesz otrzymać fakturę, nie zapomnij podać niezbędnych danych.
Opłać jednym przelewem uczestnictwo 3 osób, pamiętając o wpisaniu waszych imion i nazwisk w tytule przelewu
(czyli np.: Warsztat, Kowalska Anna, Nowak Jan, Mazurek Zofia).
Odbierz specjalne gadżety w dniu warsztatów.
mm

Autor: Joanna Łukasiak-Chełstowska

mgr Joanna Łukasiak-Chełstowska – absolwentka studiów licencjackich i magisterskich Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dietetyk w zespole Poradni Nietolerancji Pokarmowej Cambridge Diagnostics, w której prowadzi konsultacje dotyczące interpretacji wyników badań w kierunku pokarmowo-specyficznych IgG oraz prowadzenia diety eliminacyjnej. W firmie zajmuje również stanowisko Product Menagera kalkulatora dietetycznego Aliant, prowadzi internetowe szkolenia dla specjalistów dotyczące obsługi tego programu. W 2014 roku uzyskała uprawienia trenera personalnego, jej praca magisterska poruszała wątek żywienia i suplementacji wśród trenerów personalnych właśnie z uwagi na wykonywany zawód oraz zamiłowanie do treningu siłowego oraz crossfit.