Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Grejpfrut od niedawna znajduje się w gronie zjadanych przez człowieka owoców. Nasi przodkowie łowcy-zbieracze nie znaleźliby go w lesie. Mogli spotkać jedynie jego rodziców – pomelo i pomarańczę, którzy są przykładem cytrusów skrzyżowanych w Barbadosie w XVIII w. Sto lat później, w 1823 roku, Odet Philippe posadził pierwsze nasiona grejpfruta na Florydzie, gdzie równocześnie rozpoczęła się warta miliardy dolarów historia sukcesu grejpfruta, która masowo została ożywiona w latach 30. XX w., jako chwilowa moda na dietę wychwalającą cudowne właściwości grejpfruta jako spalacza tłuszczu.

Ale czy to prawda? Okazuje się, że grejpfrut nie spali ani tkanki tłuszczowej, ani kilogramów raportów naukowców, którzy poddali przeglądowi systematycznemu dowody na skuteczność spożywania grejpfrutów (Citrus paradisi) na masę ciała, ciśnienie krwi i profil lipidowy.

Metaanaliza nie wykazała znaczącej statystycznie różnicy między spożyciem grejpfrutów a spadkiem masy ciała, wykazała natomiast spadek skurczowego ciśnienia krwi. Badacze wskazali jednak, że liczba randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych na ten temat jest niewielka, a brak ustalonej skutecznej dawki działania oraz krótki zaś interwencji ogranicza wnioski na temat wpływ grejpfruta na masę ciała i parametry metaboliczne. Stąd wniosek, że potrzeba więcej dokładniejszych badań na ten temat.

Co jest dobrego w grejpfrucie?

Mimo, że nie spali tkanki tłuszczowej, to średni grejpfrut (ok. 280g obranego owocu) dostarcza tylko 112kcal, w tym 1,7g białka i 5,3g błonnika pokarmowego. Zjedzenie takiego grejpfruta to pokrycie w ponad 100% zapotrzebowania na witaminę C, a także dostarczenie 775mg potasu, co stanowi pokrycie 16,5% zapotrzebowania na ten pierwiastek. Świeży grejpfrut ma niskie GI (25) oraz GL (6). Sok z grejpfruta to GI – 48, a grejpfrut w puszce to GI – 50. Warto jednak pamiętać, że grejpfrut wchodzi w interakcje z niektórymi lekami i może zaburzać ich metabolizm w wątrobie lub jelitach. Jeśli przyjmujemy jakieś leki na stałe, warto sprawdzić, czy podczas ich stosowania spożywanie grejpfrutów jest bezpieczne.

Autor: Prawa autorskie: ©️ GI News, University of Sydney, School of Life and Environmental Sciences and the Charles Perkins Centre

Źródło: https://glycemicindex.com/ginews/