Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

W III 2015 roku, będąc jeszcze studentką, brałam udział w the Healthy Aging Project organizowanym w ramach International Week Health and Technology, który odbywał się w UC Leuven-Limburg w Belgii. Jednym z elementów projektu było zaproponowanie w międzynarodowych grupach prostych przepisów dla osób starszych, a następnie ich przygotowanie. Przepisy miały pochodzić z krajów uczestników projektu. Okazało się, że na 6 grup, aż 3 grupy zaproponowały przepisy na bazie jaj, co jednocześnie potwierdza ich popularność w wielu krajach. W nawiązaniu do wcześniejszego artykułu o jajach, proponuję 2 przepisy pochodzące z tego projektu, które jednocześnie pojawiły się we wcześniejszym artykule, jako typowe dania z jajkami z różnych stron świata. Przepisy pochodzą z Austrii (Kaiserschmarrn) i Hiszpanii (omlet z ugotowanymi ziemniakami). Oba są sprawdzone i bardzo smaczne. Polecam spróbować. Dodatkowo obliczona została wartość odżywcza dla obu dań, i tak, różnią się one zarówno kalorycznością, jak i indeksem (GI) oraz ładunkiem glikemicznym (GL). Jeden ma średni GI, a wysoki GL, a drugi odwrotnie (wyliczenia wartości odżywczej wykonałam za pomocą programu komputerowego Aliant. Obydwie potrawy umieściłam w Centrum Wymiany Potraw).

Kaiserschmarrn z duszonymi jabłkami

Składniki (4 porcje):

  • 5 jajek
  • 500ml mleka
  • 300g mąki pszennej
  • 40g rodzynek
  • 40g cukru
  • cukier puder do dekoracji
  • 8 jabłek lub gotowy mus jabłkowy
  • woda
  • cynamon i goździki

Kaiserschmarrn z duszonymi jabłkami (fot. Wioleta Siłuch)

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem.
  3. Następnie do żółtek dodać mąkę i mleko, wymieszać.
  4. Dodać rodzynki, wymieszać.
  5. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do wcześniejszej masy i bardzo delikatnie wymieszać.
  6. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju.
  7. Położyć część masy na patelni, tak by zajmowała jej całą powierzchnię (podobnie jak naleśniki, ale placki powinny być o wiele grubsze).
  8. Smażyć, a kiedy pierwsza strona będzie gotowa, podzielić na 4 i każdą część odwróć.
  9. Jak druga strona będzie gotowa, wyjąć i podzielić na mniejsze kawałki.
  10. Posypać cukrem pudrem i gotowe!
  11. Aby przygotować duszone jabłka należy obrać je ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i dusić na małym ogniu, aż będą miękkie. Można przyprawić cynamonem i goździkami.

Wartość odżywcza:

1 porcja – 270g/366kcal
Białko – 16,3g
Tłuszcz – 8,0g
Węglowodany przyswajalne – 59,5g
Błonnik – 2,1g
GI: 67 GL: 38

Tortilla (hiszpański omlet)

Składniki (3 porcje):

  • 6 jajek
  • ½ cebuli
  • 3 ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól

Tortilla (fot. Wioleta Siłuch)

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obrać ze skórki.
  2. Ziemniaki ugotować w całości (w Hiszpanii można kupić gotowe ziemniaki w słoiku).
  3. Cebulę pokroić w kostkę.
  4. W międzyczasie rozbić jajka z odrobiną soli.
  5. Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjąć je z wody, pokroić w plasterki i wymieszać z jajkami.
  6. Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek, potem wylać na patelnię przygotowaną wcześniej masę.
  7. Smażyć na małym ogniu aż jaja się zetną (można przewrócić omlet na drugą stronę o ile się uda, albo zapiec przez chwilę w piekarniku aby ściął się od góry).
  8. Oprócz cebuli można urozmaicić sobie omlet innymi składnikami np. kiełbasą chorizo.

Wartość odżywcza:

1 porcja – 220g / 232kcal
Białko – 14,6g
Tłuszcz – 11,9g
Węglowodany przyswajalne – 17,8g
Błonnik – 2,3g
GI: 72 GL: 12

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.