Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Wielkanoc jest bardzo ważnym świętem w Kościele katolickim, wiąże się z wieloma tradycjami. O symbolach Wielkanocy pisaliśmy tutaj. W tym roku dalej pozostajemy w tematyce tradycji, ale będziemy jeszcze bliżej żywienia, gdyż przeczytacie kilka słów o wielkanocnych potrawach regionalnych, wpisanych na listę produktów tradycyjnych.

Polska tradycja kulinarna jest na prawdę bogata i nie mamy się czego wstydzić, jedynie możemy się wstydzić tego, że o tych tradycjach zapominamy. Nie sposób się zdecydować, o których potrawach napisać, gdyż chciałoby się napisać o wszystkich. Bez względu na to, czy wykorzystujemy tradycyjne receptury w naszej kuchni, czy jesteśmy wierni nowoczesności, warto wiedzieć co nie co o polskiej tradycji kulinarnej. Poniżej wybrane przykłady potraw związanych z Wielkanocą.

1. Kujawiok – wielkanocna baba drożdżowa

Pochodzi z woj. kujawsko-pomorskiego. Jest to ciasto drożdżowe posypane cukrem pudrem lub białym lukrem. W środku ma nierównomierną porowatą strukturę z widocznymi całymi rodzynkami. Pieczona jest w kamionkowej formie. W przeciwieństwie do innych babek ma płaską górę. Kujawiok przygotowywany był podczas Świąt Wielkiej Nocy. Mówi się, że nie oszczędzano na tę babkę jaj, dlatego wychodziła bardzo okazała. Większość składników na babę pochodziło z własnego gospodarstwa, kupowano tylko te, których nie dało się pozyskać z domowej uprawy. Dzisiaj jest zupełnie odwrotnie, większość składników kupujemy.

2. Barszcz biały wielkanocny

Jest to zupa z kawałkami jaj, wędliny, gomółek (o czym napiszę za chwilę), startego chrzanu i chleba pokrojonego w kostkę. Pochodzi z gminy Sieniawa w woj. Podkarpackim. Podawano go na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się go na zakwasie z mąki żytniej, skórki chleba żytniego, soli i czosnku. Składniki zakwasu należy zalać letnią wodą i odstawić na kilka dni w ciepłym miejscu. Sam barszcz gotuje się w następujący sposób. Do wody wrzuca się warzywa i kawałki różnych wędzonych mięs. Gotuje się min godzinę. Po tym czasie dodaje się przygotowany zakwas i doprawia do smaku. Barszczem zalewa się święconkę pokrojoną w kostkę, a wierzch posypuje się świeżo startym chrzanem.

3. Gomółki

Na początku XX w. gomółki przygotowywano z sera. Wyrabiano ser z solą, pieprzem, miętą lub kminkiem. Czasem dodawano do sera żółtka. Z przygotowanej masy formowano niewielkie gałki (wielkości orzecha włoskiego, kształt stożka, a w przekroju trójkąt), które pieczono w piecu chlebowym. Gomółki były doskonałą przekąską do piwa. Gomółki były przygotowywane w Wielkim Tygodniu i zanoszone w Wielką Sobotę do kościoła. Umiejętność wykonywania gomółek dzisiaj znana jest jedynie na Podkarpaciu, mimo, iż dawniej była powszechna.

4. Ćwikła z chrzanem po łowicku

W XIX wieku w Łowickiem pożywienie dzielono na: codzienne i niedzielne, głodowe, dziecięce, postne i świąteczne. Wśród świątecznych wyróżniano: bożonarodzeniowe, ostatkowe, wielkanocne, weselne. Do Świąt Wielkanocnych zawsze starannie się przygotowywano. Specjalnym dodatkiem do mięsa był tarty chrzan i ćwikła. Oczywiście do przygotowania tej potrawy stosowano surowce z własnych zbiorów. Do ugotowanego, utartego buraka ćwikłowego dodawano korzeń chrzanu rosnący dziko lub w przydomowym ogródku. Aby uzyskać odpowiedni smak, dodawano także ocet i cukier w odpowiednich proporcjach. Tak sporządzoną ćwikłę przygotowywano tylko na Święta Wielkanocne. Czasem do ćwikły dodawano zalewę ze śliwek w occie, albo ocet zastępowano kwaskiem cytrynowym.

5. Murzin wielkanocny

Z zewnątrz przypomina chleb, a po przekrojeniu widać kawałki szynki i boczku w cieście chlebowym. Powinien być dobrze wypieczony na zewnątrz. Kroi się go w grube kromki. Jest wypiekiem wielkanocnym z terenu Śląska Cieszyńskiego. Dawniej robiono go tylko z mąki pszennej razowej z otrębami, nieczyszczonej, ręcznie mielonej na żarnach i przesiewanej na sitach.

6. Ciulim lelowski

Jednolita masa ciasta ziemniaczanego z widocznymi kawałkami pieczonych żeberek. Mieszkańcy Lelowa jadali ją na śniadanie podczas świąt Wielkanocy i Bożego Narodzenia, wyjmując ją z pieca bezpośrednio przed spożyciem, po powrocie z kościoła.

7. Strząska

Jest to potrawa pochodząca z Małopolski, ściśle związana z Wielkanocą – jest podawana na śniadanie. Nazwa pochodzi od sposobu przygotowania, czyli wymieszania wszystkich produktów. Jest to masa z widocznymi kawałkami boczku, jajek i kiełbasy. W smaku i zapachu wyczuwalny jest chrzan i ocet.

8. Fałszywy zając

Pieczeń z mielonej karkówki z przyprawami i ugotowanymi na twardo jajami. Dawniej, kiedy pozyskanie mięsa było trudne, zastępowano je dużą ilością ziemniaków oraz bułek namoczonych w mleku. Obecnie wykorzystuje się niemal samo mięso z gotowanymi na twardo jajami i przyprawami. Przyprawy dodawane do tej potrawy różnią się w zależności od regionu. W województwie kujawsko-pomorskim jest to zazwyczaj majeranek.

Receptura na tę potrawę: „2 kg mięsa mielonego, 4 jaja, majeranek, sól, pieprz, słonina świeża lub wędzone. Mięso wyrobić z jajami i przyprawami, włożyć do korytka wysmarowanego tłuszczem. Na wierzchu posmarować mięso tłuszczem. Słoninę pokroić w prostokąty i poutykać pod skosem w masę mięsną. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1.5 godz.

9. Kornickie jaja faszerowane

Połówki jaj kurzych ze skorupką, napełnione farszem, w składzie którego są: szczypior, koper i natka pietruszki, przysmażone na patelni od strony farszu. Potrawa pochodzi ze wschodnich terenów Mazowsza. W gminie Kornica bardzo popularne były potrawy z jaj, w tym jaja faszerowane, przygotowywane pod różnymi postaciami, m. in. z dodatkiem grzybów, mięsa, warzyw i ziół.

10. Żur na kiełbasie.

Gęsta zupa z widocznymi oczkami tłuszczu, pietruszki i kawałkami kiełbasy, ewentualnie słoniny. W smaku lekko kwaśna. Żur jest potrawą staropolską, przyrządzaną na zakwasie, szczególnie popularną we wschodnich rejonach Wielkopolski. Samo słowo żur pochodzi od niemieckiego słowa sauer – kwaśny. W przeszłości zupa ta była synonimem postu. Tylko w lecie żur był kraszony słoniną lub wywarem z kiełbasy, natomiast zimą za okrasę służyło mleko. Żur gotowano na zakwasie z mąki żytniej, kiszonej przez kilka dni z wodą w kamiennym garnku. Żur ze śledziem stanowił w Wielkim Poście główne pożywienie.

Mam nadzieję, że udało mi się wzbudzić ciekawość tymi potrawami. Więcej potraw tradycyjnych można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, skąd czerpałam inspiracje do tego artykułu. Wszystkie potrawy tradycyjne są w zakładce Lista Produktów Tradycyjnych.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.