Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Nie da się nie zauważyć, że dietetycy poszukują różnych form samokształcenia, gdyż jak wiemy studia dające zawód, to baza, a co my z tą bazą zrobimy zależy już tylko od nas. W jakim kierunku może kształcić się dietetyk i jaką ofertę możemy znaleźć na rynku? Postanowiłam poszukać kilku propozycji.

Pierwszą rzeczą, która się nasuwa, jeśli mówimy o samokształceniu, to oczywiście  śledzenie doniesień naukowych, co powinniśmy robić, ale przecież nie jesteśmy w stanie śledzić na bieżąco wiedzy z każdej dziedziny. Kolejną rzeczą są konferencje, w których warto uczestniczyć, a których wybór jest ogromny. Dodatkowo mamy możliwość zapisania się na wszelkie kursy, warsztaty i szkolenia – jest w czym wybierać. Ostatnią formą dokształcania, która przychodzi mi do głowy, są studia podyplomowe. Jest to najdłużej trwająca i najbardziej oficjalna forma dokształcania, gdyż trzeba poświęcić 2-3 semestry na uczęszczanie na zajęcia, a do tego trzeba napisać pracę dyplomową, a nawet zdać egzamin.

I teraz pomyślicie, że będę was namawiać do studiowania podyplomowo dietetyki… Otóż nie, choć oferta takich studiów jest bardzo szeroka. Postanowiłam poszukać kierunków, które mogą być dla nas – dietetyków przydatne, zarówno w celu rozszerzania swoich kompetencji, jak i ukierunkowania swojego profilu zawodowego na trochę inne tory.  Mam nadzieję, że was to zainspiruje. Podane ceny tyczą się płatności za wszystkie semestry. Zobaczcie jakie kierunki wybrałam.

1. Psychodietetyka – zapewne wszyscy znamy ten kierunek, ale warto o nim napisać, gdyż wiele osób rozważa jego podjęcie.  Studia te w praktyczny sposób pokazują jak powinna wyglądać efektywna komunikacja z pacjentem/klientem z zaburzeniami jedzenia (otyłość, bulimia, anoreksja, uzależnienie od jedzenia). Nauczymy się też jak wspierać pacjentów z chorobami dietozależnymi. A poniżej uczelnie, które oferują ten kierunek.

2.Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych – zapewne uczyliśmy się tego na studiach, ale może ktoś potrzebuje odświeżyć wiedzę, albo ją uzupełnić.

3. Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie – nie wszyscy będziemy specjalistami w diecie dla sportowców, ale dla zapalonych miłośników dietetyki sportowej takie studia mogą otworzyć nową drogę zawodową.

4. Ekologia żywienia – jest to kierunek, który można realizować nie wychodząc z domu. Gdzie? W Wyższej Szkole Nauk Społecznych w Lublinie, są to studia przez internet (2 semestry, 2200zł). Nabędziemy tam wiedzę odnośnie suplementów i dodatków do żywności, witamin, podstaw fitoterapii i dietoterapii. Uczelnia oferuje też inne kierunki w formie e-learningu.

5. Technologia winiarstwa – wiedza z zakresu podstaw uprawy winorośli oraz produkcji win, czy podstaw projektowania winiarni. Tego i wiele więcej dowiemy się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (2 semestry, 5800zł)

6. Pokrewny kierunek do poprzedniego – Dyplomowany enolog – technologia winiarska i miodosytnicza, ale tym razem na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie (2 semestry, 5000zł)

7. Technologia piwowarstwa – dla wszystkich zainteresowanych podjęciem pracy w browarze lub założeniem własnego minibrowaru. Szkoleniem przyszłych mistrzów zajmuje się Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2 semestry, 5800zł)

8. Zioła i nutraceutyki – ich znaczenie dla gospodarki i zdrowia – kierunek idealny dla miłośników ziół oraz ich wykorzystania w diecie i kosmetyce. Program obejmuje m. in. botanikę roślin, uprawę, toksykologię, utrwalanie ziół, fitoterapię, projektowanie zakładu przetwarzania ziół. W swoje progi przyjmuje Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2 semestry, 4600zł), podobne kierunki oferują:

9. Praktyczne zarządzanie placówkami żywienia zbiorowego i hotelami – nowoczesny manager – dla osób pragnących zdobywać, jak również rozwijać, swoje kompetencje z zakresu zarządzania w obiektach noclegowych i w gastronomii, wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu prawa, ekonomii i finansów, niezbędnych do zarządzania w hotelarstwie i gastronomii. Gdzie? W Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu (3 semestry, 3500zł)

10. Food studies – ta nazwa zaskoczyła mnie najbardziej, a okazuje się, że są to studia dla osób zainteresowanych tematyką kulinarną i wiążących swoją karierę z gastronomią, turystyką, mediami kulinarnymi oraz life stylowymi, a także dla chcących uzupełnić wiedzę związaną z kulinariami w różnych aspektach. Kierunek dostępny na SWPS w Warszawie (2 semestry, 5900zł)

11. Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności – studia specjalnie zaprojektowane dla osób nadzorujących bezpieczeństwo zdrowotne żywności w produkcji i dystrybucji żywności. Gdzie? Na SGGW w Warszawie (2 semestry, 4800zł)

12. Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna oraz audytowanie systemów jakości zdrowotnej żywności – studia dostępne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (2 semestry, 3600zł), obejmują m. in.: tematykę prawa żywnościowego, systemów jakości, zagrożeń dla żywności, kontroli żywności.

13. Analityka, Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności – studia kształcące przyszłych specjalistów z zakresu kontroli jakości i bezpieczeństwa w procesie wytwarzania żywności (GMP, GHP, HACCP, ISO itp.). Co ważne, po ukończeniu studiów uzyskujemy certyfikat „Asystent Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności” Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie. Studia są dostępne na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie (2 semestry, 3700zł)

A czy myślicie, że dietetyk nie może studiować pedagogiki, zarządzania, czy finansów i rachunkowości? Pewnie, że może, a czasem nawet musi, bo tak na prawdę możemy trafić do pracy w bardzo różne miejsca i wtedy mogą być potrzebne najdziwniejsze umiejętności, o których podczas studiowania dietetyki nawet byśmy nie pomyśleli.  Zatem do dzieła, jeśli zastanawiasz się nad podjęciem kolejnych studiów, to może mój artykuł zainspiruje Cię do tego, aby znaleźć coś dla siebie. Może coś z opisanych wyżej? A może coś zupełnie innego? Wybór należy do Ciebie.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.