Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Będąc w gimnazjum uczestniczyłam w wycieczce do Francji, gdzie mieliśmy m.in okazję być we francuskiej szkole. Co zrobiło na mnie ogromne wrażenie? Stołówka szkolna. Choć wycieczka miała miejsce już kilkanaście lat temu, to obraz tej stołówki został w mojej pamięci do dziś. Największe wrażenie zrobiła ogromna różnorodność produktów spożywczych, mogłabym powiedzieć: ‘do wyboru, do koloru’. W Polsce ze stołówkami bywa różnie, o czym jako dietetycy doskonale wiemy, dlatego zawsze warto mieć pomysły, aby podpowiedzieć rodzicom, co mogą włożyć dziecku do pudełka z II śniadaniem. Nie dla każdego jest to proste i oczywiste, że można dać dziecku coś więcej, niż słodycze, napoje i kanapki bez warzyw. Poniżej kilka pomysłów i przepisów, które znajdziesz także w Centrum Wymiany Potraw.

1. Zwykła-niezwykła kanapka

Choć niektórzy odchodzą od posiłków w postaci kanapek, to w wielu domach wciąż jest to chleb powszedni. Dlaczego więc walczyć z kanapkami, kiedy można je po prostu odmienić. Czasem wystarczy uświadomić rodziców, żeby włożyli do kanapki trochę warzyw. Dla dietetyka to oczywiste, dla przeciętnego człowieka już niekoniecznie.

Obecnie mamy tak wielki dostęp do różnego rodzaju pieczywa, że możemy często zmieniać formę kanapek. Oprócz tradycyjnych kromek czy bułek, jako podstawę kanapki możemy wykorzystać gotową tortillę, tradycyjny naleśnik, bajgiel, czy naleśnik z gomy. Goma to na ten moment najbardziej egzotyczna wersja, ale sprawdzi się dla tych bardziej wymagających i nowoczesnych osób. Jeśli nie wiesz co to goma, to już wyjaśniam.

Goma – nawodniona tapioka (fot. Wioleta Stefaniak)

Goma jest to nawodniona mąka z tapioki. Przypomina ona drobniutkie kuleczki, a po przesianiu przez sitko ma konsystencję podobną do mąki ziemniaczanej. Samemu ciężko zrobić gomę z dostępnej na rynku mąki z tapioki, ale na naszym rynku można kupić gotową gomę i to w dodatku podzieloną na porcje. Plusem gomy jest to, że przygotowuje się ją szybko. Wystarczy równomiernie wysypać ją na patelnię, dodać odrobię soli i podgrzewać, aż zacznie odstawać od patelni, następnie przewrócić na drugą stronę i gotowe. Na placku z gomy można rozpuścić trochę sera, położyć wędlinę, albo dowolne inne dodatki. Jest to super alternatywa dla osób niejedzących glutenu, jajek czy mleka, bo przygotowanie tego naleśnika nie wymaga żadnego z tych składników. Goma jest lekkostrawna i sycąca. Jedyny jej minus to dość wysoki indeks glikemiczny.

Naleśnik z gomy

  • porcja gomy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy patelnię o średnicy 24 cm.
  2. Gomę przesiewamy na suchą patelnię sitkiem o drobnych oczkach, tak, aby równomiernie rozłożyć ją na patelni.
  3. Rozsypujemy szczyptę soli.
  4. Patelnię stawiamy na palniku i podgrzewamy.
  5. Czekamy aż goma się sklei i zacznie odstawać od patelni tak jak zwykły naleśnik.
  6. Przekręcamy na drugą stronę i chwilę pieczemy.

Wartość odżywcza:

Porcja 90 g / 130,5 kcal
Białko – 0,1 g
Tłuszcz – 0,0 g
Węglowodany przyswajalne – 32,3 g
Błonnik – 0,0 g
GI (ang. Indeks glikemiczny): 93 (wysoki)
GL (ang. Ładunek glikemiczny): 30 (wysoki)

Naleśnik z tapioki (fot. Wioleta Stefaniak)

2. Słone babeczki

Wytrawne muffinki, to na prawdę super opcja na II śniadanie. Szybko się je robi, a w dodatku można włożyć do nich to, co akurat jest w lodówce. Można je zrobić w wersji z różnymi mąkami, z nabiałem, z napojem roślinnym, z jajkami bądź bez. Warto też eksperymentować z dodatkami. Można dodać różne warzywa (np. paprykę, cukinię, bakłażana), ser, a nawet rybę. Poniżej przepis na proste muffinki ze szpinakiem. Zachęcam jednak do stworzenia swojej wersji tych wytrawnych babeczek. Można podpowiedzieć rodzicom, aby zrobili babeczki razem ze swoimi dziećmi.

Muffinki ze szpinakiem

  • 150 g szpinaku;
  • łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • mała cebula;
  • ząbek czosnku;
  • 250 g mąki pełnoziarnistej;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • kilka suszonych pomidorów;
  • pół szklanki mleka/ napoju roślinnego;
  • 80 g oleju;
  • 2 jajka;
  • szczypta: soli, gałki muszkatołowej i pieprzu;

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Podsmaż ją na odrobinie oleju, dodaj umyty szpinak, a potem posiekany czosnek.
  3. Smaż na dużym ogniu, mieszając, tak by szpinak zmniejszył objętość, ale żeby nie puścił dużo wody. Odstaw do ostygnięcia, a potem lekko posiekaj.
  4. W dużej misce wymieszaj suche składniki (przyprawy, zioła, mąkę, proszek do pieczenia i posiekane suszone pomidory).
  5. Do suchych składników dodaj mokre (jaja, mleko, olej i szpinak) i wymieszaj.
  6. Włóż ciasto do foremek, do 3/4 wysokości (Ilość muffinek jest uzależniona od wielkości foremek).
  7. Piecz do suchego patyczka w temp 180 st. C

Muffinki ze szpinakiem (fot. Wioleta Stefaniak)

Wartość odżywcza:

1 sztuka – 82 g / 153 kcal
Białko – 6,5 g
Tłuszcz – 7,0 g
Węglowodany przyswajalne – 13,5 g
Błonnik – 2,6 g
GI: 68 (średni)
GL: 9 (niski)

3. Koktajl

Jeśli mały pacjent lubi koktajle, to dlaczego nie zaproponować mu koktajlu na II śniadanie. Koktajle można przygotowywać przez cały rok, nawet zimą. Wykorzystujemy do tego mrożone owoce i różne inne składniki, aby był pełnowartościowy. Najzwyklejszy koktajl z mrożonych truskawek, maślanki i odrobiny miodu, to:

Wartość odżywcza:

Porcja: 305 g / 170 kcal
Białko – 7,4 g
Tłuszcz – 3,3 g
Węglowodany przyswajalne – 26,7 g
Białko – 1,8 g
GI: 38 (niski)
GL: 10 (niski)

Koktajl (fot. Wioleta Stefaniak)

4. A może na słodko?

Myślę, że raz na jakiś czas słodkie II śniadanie również będzie atrakcyjne, a nasz mały pacjent z przychylnością spojrzy na dietetyka:-). Jest tutaj mnóstwo możliwości. Najlepiej oczywiście, żeby taką słodką przekąskę dało się je szybko zjeść na przerwie. Domowe zbożowe batony, kulki z suszonych owoców i ziaren czy rogalik z dżemem będzie na pewno super odmianą. Moja propozycja, to kulki na bazie daktyli. Warto pamiętać, że można je zamrozić, aby były na dłużej. Plus jest taki, że szybko się odmrażają, więc zawsze będą gotową alternatywą w sytuacji braku czasu.

Kulki daktylowe (fot. Wioleta Stefaniak)

Wartość odżywcza:

5 kulek 100 g / 301 kcal
Białko: 5.1 g
Tłuszcz: 14,5 g
Węglowodany przyswajalne: 30,6 g
Białko: 14,6  g
GI: 42 (niski)
GL: 11 (średni)

Kulki daktylowe z chia i orzechami

  • 150 g daktyli suszonych
  • 60 g nasion chia
  • 30 g wyłuskanych orzechów laskowych
  • 30 g karobu lub kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • gorąca woda do namoczenia daktyli.

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 2 godziny.
  2. Następnie odcedź daktyle i zblenduj dokładnie.
  3. Do zblendowanych daktyli dodaj nasiona chia, drobno posiekane orzechy, karob (mączkę chleb świętojańskiego) oraz cynamon.
  4. Wymieszaj masę i formuj nieduże kuleczki.
  5. Każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych i odstaw do lodówki na kilka godzin.

5. Coś na szybko

A jeśli potrzeba coś na prawdę prostego, to wystarczy wziąć pudełko śniadaniowe, świeże bądź suszone owoce, do tego odrobina pestek czy orzechów i gotowe. Wybór jest na prawdę ogromny więc można stworzyć wiele różnych kombinacji.

Owoce z bakaliami

  • 1 średnie jabłko
  • 10 orzechów laskowych
  • 5 suszonych moreli

Wartość odżywcza:

Porcja: 222 g / 233 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcz: 7,3 g
Węglowodany przyswajalne: 34,4 g
Błonnik: 7,1 g
GI: 34 (niski)
GL: 12 (średni)

Owoce z bakaliami (fot. Wioleta Stefaniak)

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.