Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Program do układania diet nie powinien ograniczać użytkownika co do możliwości dodawania zarówno potraw, jak i produktów. Specyfika pracy każdego dietetyka jest tak różnorodna, że producent programu do diet nie jest w stanie dopasować bazy produktów w 100% dla każdego z użytkowników. Z tego powodu w programie dla dietetyków Aliant umożliwiamy aż 6 różnych sposobów na dodawanie nowych produktów do swojej bazy.

dodawanie nowych produktów

6 sposobów na dodawanie nowych produktów do własnej bazy:

 

1. Tworzenie nowego produktu na bazie istniejącego.

Produkty, które mamy w bazie, mogą posłużyć nam do stworzenia nowych pozycji. Takie produkty dodajemy poprzez edycję już istniejących, ale zapisujemy je przy użyciu klawisza ‘Zapisz jako nowy produkt’. Stary produkt pozostaje wówczas niezmieniony, a nowy produkt dostaje swoją nazwę i miejsce w bazie.

Zdjęcie 1. Tworzenie nowego produktu na bazie istniejącego produktu z wykorzystaniem funkcji ‘Zapisz jako nowy produkt’.

Przykład 1.

Mamy w bazie jogurt pełnotłuszczowy, a chcemy dodać osobną pozycję, ale light. Wystarczy, że zmienimy odpowiednio wartości odżywcze makroskładników (tłuszcz), nazwę i zapiszemy jako nowy produkt.

Przykład 2.

Mamy w bazie orzechy laskowe (w łupinkach), a chcemy dodać osobną pozycję, ale bez łupinek. Wystarczy, że zmienimy wartość w polu dotyczącym wagi rynkowej, zawierającej odpadki, nazwę i zapiszemy jako nowy produkt.

Przykład 3.

Mamy w bazie kefir, a chcemy dodać osobną pozycję, ale markową, konkretnego producenta. Wystarczy, że zmienimy odpowiednio wartości odżywcze makroskładników na te z etykiety spożywczej, nazwę i zapiszemy jako nowy produkt.

2. Spisanie wartości odżywczej z etykiety spożywczej.

Ten sposób przyda się na dodawanie nowych produktów, których wartości odżywczej nie znajdziemy w dostępnych źródłach. Na przykład produkty danej marki czy też różne nowości na rynku. Posiłkujemy się wówczas informacjami podanymi przez producenta. Aby dodać takie produkty wybieramy w programie dla dietetyków Aliant polecenie z paska menu ‘Produkty – Dodaj nowy’. W oknie, które się otworzy wpisujemy wartości z etykiety, te które są podane. Pamiętajmy o dodaniu nazwy produktu, wybraniu kategorii, uzupełnieniu alergenów (w zakładce ‘Nietolerancje’) oraz wartości indeksu glikemicznego. Możliwe jest także dodanie od razu miary domowej (np. kromka, sztuka czy kubek).

Uwaga!

Na opakowaniach produktów spożywczych podana jest ilość węglowodanów przyswajalnych, a nie ogółem. Dodając produkt z etykiety podaną zawartość węglowodanów powinniśmy wprowadzić w Aliancie w polu dotyczącym węglowodanów przyswajalnych, a nie ogółem. Osobno wprowadzamy zawartość błonnika, o ile podano. Program automatycznie wyliczy zawartość węglowodanów ogółem.

Z reguły wpisujemy wartości poszczególnych składników w przeliczeniu na 100g. Jeśli znamy wartość odżywczą dla innej gramatury niż 100g, nie musimy tego przeliczać sami. Wystarczy, że w polu ‘w ilu gramach [g]’ wpiszemy gramaturę, dla której znamy wartość odżywczą. Program do diet automatycznie przeliczy ją na 100g po zapisaniu nowego produktu.

Zdjęcie 2. Masa produktu (100 g lub dowolna), według której program przelicza wprowadzane wartości odżywcze nowego produktu.

3. Import nowych produktów z baz zagranicznych.

W programie dla dietetyków Aliant możliwy jest dostęp do 6 baz zagranicznych. Po wejściu w menu do ‘Baza danych – Import bazy produktów’ wybieramy bazę, w której będziemy szukać nowych produktów. Możemy pobrać całą bazę, albo tylko jej część.

Zdjęcie 3. Wybór bazy do importu.

Możemy wykorzystać tę opcję w sytuacji, kiedy poszukiwany produkt nie występuje w naszej bazie produktowej, a znajduje się w zagranicznej bazie. Na przykład w amerykańskiej bazie produktów USDA. Taki produkt zalecamy zapisać pod polską nazwą w ‘Bazie własnej’.

Przykład.

Potrzebujemy użyć do posiłku pastę z migdałów, której nie mamy w bazie. Odnajdujemy ją w bazie amerykańskiej USDA. Po imporcie skorzystamy z funkcji edycji zaimportowanego produktu w celu zmiany nazwy na polską oraz zapisania go w Bazie własnej.

W programie dla dietetyków Aliant możliwy jest dostęp do 6 baz zagranicznych. Po wejściu w menu do ‘Baza danych – Import bazy produktów’ wybieramy bazę, w której będziemy szukać nowych pozycji. Możemy pobrać całą bazę, albo tylko jej część.

4. Na podstawie składu recepturowego.

Kiedy chcemy mieć pełniejszą wartość odżywczą produktu, dla którego znamy ilości poszczególnych jego składników, możemy to zrobić poprzez polecenie ‘Zapisz potrawę jako produkt’.

Przykład. 

Spisujemy z etykiety/przepisu ilość poszczególnych składników. Przykładowo dla gotowej mieszanki zbóż będzie to: kasza jaglana – 68%, pestki słonecznika 8%, soczewica czerwona 8%, cukinia 5,5%, pomidor 5,5%, siemię lniane 2,5%, cebula suszona 2,5%. Suma wynosi 100%, więc procentowa zawartość będzie równała się gramaturze składników. Następnie włączamy okno dodawania nowej potrawy, dodajemy poszczególne składniki, wpisujemy nazwę i pierwszą miarę domową (np. opakowanie), następnie zapisujemy potrawę jako produkt.

Z kolei dla potraw, które podczas przygotowania tracą znaczącą ilość płynu, uwzględnimy redukcję masy potrawy. Dzięki czemu będziemy mieć pewność prawidłowych obliczeń. Będzie to dotyczyć np. dżemu, marmolady, powideł czy consomme grzybowego. Po wybraniu polecenia ‘Zapisz potrawę jako produkt’ pojawia się okno, w którym wybieramy kategorię produktu, a także mamy możliwość wpisania nowej wagi. Na koniec zapisujemy. Program przeliczy automatycznie wszystko względem nowej wagi. Jeżeli pole wagi pozostawimy puste, do obliczeń program przyjmie wagę wynikającą z sumy składników.

Zdjęcie 4. Przy zapisie potrawy do produktu, możliwość wpisania nowej masy, dla potraw, które w trakcie przygotowania tracą znaczącą ilość wody.

W dalszej kolejności wyszukujemy zapisany produkt i dokonujemy jego edycji o brakujące elementy np. uzupełniamy cenę produktu oraz inne miary domowe (np. łyżka).

5. Zapisując potrawę jako produkt.

Taki sposób zapisu potrawy spowoduje, iż po dodaniu jej do posiłku, nie będą widoczne składniki oraz przepis potrawy. Funkcja ta może nam się przydać w sytuacji zamiany wieloskładnikowych potraw na produkty, przykładowo buliony, używane jako baza w wielu przepisach.

Możemy zapisać potrawę jako produkt na kilka sposobów, z okna:

  • edycji potrawy, na bazie już istniejącej potrawy, wówczas w bazie będziemy mieć zarówno potrawę, jak i produkt na bazie tej potrawy;
  • dodawania nowej potrawy, wówczas zapisze się tylko produkt, na bazie składników, które dodamy do potrawy (sposób ten opisałam w punkcie 4 artykułu);
  • posiłku, kiedy klikniemy prawym klawiszem myszy na składniki dodane w posiłku, a następnie wybierzemyopcję ’Zapisz posiłek jako potrawa’, przeniesiemy się do okna dodawania nowej potrawy, na którym mamy dostępną funkcję ‘Zapisz potrawę jako produkt’.

Zdjęcie 5. Zapisywanie potrawy jako produkt.

6. Importując potrawę lub dietę od innych użytkowników.

Ostatnim sposobem na dodawanie nowych produktów jest import potraw oraz diet od innych użytkowników. Możemy to zrobić poprzez:

  • Import produktów (‘Produkty – Import’), jeśli dostaniemy plik z wyeksportowanymi produktami od innego użytkownika programu do diet Aliant. Podczas importu możemy zaimportować wszystkie lub wybrane pozycje.
  • Otwarcie diety pobranej z Centrum Wymiany Diet. Jeśli w diecie są produkty, których nie ma w naszej własnej bazie, to zapiszą się one w niej automatycznie. Aby sprawdzić, jakie były nowe pozycje, wystarczy wejść w menu ‘Baza danych – Nowe pozycje’. To zestawienie pokazuje nowe pozycje w bazie produktów i potraw, pochodzące z otwieranych, nie swoich diet. Wraz z pierwszym otwarciem takiej diety, produkty i potrawy, które nie występują w naszej bazie danych, zostaną do niej automatycznie dopisane. Na tym zestawieniu można je również na trwałe usunąć.
  • Pobranie potrawy z Centrum Wymiany Potraw zawierającej poszukiwany przez nas produkt. W znalezieniu nowego produktu pomoże nam filtr szukania ‘po składnikach’ na oknie wyszukiwarki potraw (‘Potrawy – wyszukaj – potrawy z CWP’). Na podglądzie wybranej potrawy na liście składników pokażą się te pozycje, których nie ma w naszej bazie. Pobranie potrawy umożliwi pobranie nowych składników.
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.