Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Program do układania diet nie powinien ograniczać użytkownika co do możliwości dodawania zarówno potraw, jak i produktów. Specyfika pracy każdego dietetyka jest tak różnorodna, że producent programu do diet nie jest w stanie dopasować bazy produktów w 100% dla każdego z użytkowników. Z tego powodu w programie dla dietetyków Aliant umożliwiamy aż 6 różnych sposobów na dodawanie nowych produktów do swojej bazy.

dodawanie nowych produktów

6 sposobów na dodawanie nowych produktów do własnej bazy:

 

1. Tworzenie nowego produktu na bazie istniejącego.

Produkty, które mamy w bazie, mogą posłużyć nam do stworzenia nowych pozycji. Takie produkty dodajemy poprzez edycję już istniejących, ale zapisujemy je przy użyciu klawisza ‘Zapisz jako nowy produkt’. Stary produkt pozostaje wówczas niezmieniony, a nowy produkt dostaje swoją nazwę i miejsce w bazie.

Zdjęcie 1. Tworzenie nowego produktu na bazie istniejącego produktu z wykorzystaniem funkcji ‘Zapisz jako nowy produkt’.

Przykład 1.

Mamy w bazie jogurt pełnotłuszczowy, a chcemy dodać osobną pozycję, ale light. Wystarczy, że zmienimy odpowiednio wartości odżywcze makroskładników (tłuszcz), nazwę i zapiszemy jako nowy produkt.

Przykład 2.

Mamy w bazie orzechy laskowe (w łupinkach), a chcemy dodać osobną pozycję, ale bez łupinek. Wystarczy, że zmienimy wartość w polu dotyczącym wagi rynkowej, zawierającej odpadki, nazwę i zapiszemy jako nowy produkt.

Przykład 3.

Mamy w bazie kefir, a chcemy dodać osobną pozycję, ale markową, konkretnego producenta. Wystarczy, że zmienimy odpowiednio wartości odżywcze makroskładników na te z etykiety spożywczej, nazwę i zapiszemy jako nowy produkt.

2. Spisanie wartości odżywczej z etykiety spożywczej.

Ten sposób przyda się na dodawanie nowych produktów, których wartości odżywczej nie znajdziemy w dostępnych źródłach. Na przykład produkty danej marki czy też różne nowości na rynku. Posiłkujemy się wówczas informacjami podanymi przez producenta. Aby dodać takie produkty wybieramy w programie dla dietetyków Aliant polecenie z paska menu ‘Produkty – Dodaj nowy’. W oknie, które się otworzy wpisujemy wartości z etykiety, te które są podane. Pamiętajmy o dodaniu nazwy produktu, wybraniu kategorii, uzupełnieniu alergenów (w zakładce ‘Nietolerancje’) oraz wartości indeksu glikemicznego. Możliwe jest także dodanie od razu miary domowej (np. kromka, sztuka czy kubek).

Uwaga!

Na opakowaniach produktów spożywczych podana jest ilość węglowodanów przyswajalnych, a nie ogółem. Dodając produkt z etykiety podaną zawartość węglowodanów powinniśmy wprowadzić w Aliancie w polu dotyczącym węglowodanów przyswajalnych, a nie ogółem. Osobno wprowadzamy zawartość błonnika, o ile podano. Program automatycznie wyliczy zawartość węglowodanów ogółem.

Z reguły wpisujemy wartości poszczególnych składników w przeliczeniu na 100g. Jeśli znamy wartość odżywczą dla innej gramatury niż 100g, nie musimy tego przeliczać sami. Wystarczy, że w polu ‘w ilu gramach [g]’ wpiszemy gramaturę, dla której znamy wartość odżywczą. Program do diet automatycznie przeliczy ją na 100g po zapisaniu nowego produktu.

Zdjęcie 2. Masa produktu (100 g lub dowolna), według której program przelicza wprowadzane wartości odżywcze nowego produktu.

3. Import nowych produktów z baz zagranicznych.

W programie dla dietetyków Aliant możliwy jest dostęp do 6 baz zagranicznych. Po wejściu w menu do ‘Baza danych – Import bazy produktów’ wybieramy bazę, w której będziemy szukać nowych produktów. Możemy pobrać całą bazę, albo tylko jej część.

Zdjęcie 3. Wybór bazy do importu.

Możemy wykorzystać tę opcję w sytuacji, kiedy poszukiwany produkt nie występuje w naszej bazie produktowej, a znajduje się w zagranicznej bazie. Na przykład w amerykańskiej bazie produktów USDA. Taki produkt zalecamy zapisać pod polską nazwą w ‘Bazie własnej’.

Przykład.

Potrzebujemy użyć do posiłku pastę z migdałów, której nie mamy w bazie. Odnajdujemy ją w bazie amerykańskiej USDA. Po imporcie skorzystamy z funkcji edycji zaimportowanego produktu w celu zmiany nazwy na polską oraz zapisania go w Bazie własnej.

W programie dla dietetyków Aliant możliwy jest dostęp do 6 baz zagranicznych. Po wejściu w menu do ‘Baza danych – Import bazy produktów’ wybieramy bazę, w której będziemy szukać nowych pozycji. Możemy pobrać całą bazę, albo tylko jej część.

4. Na podstawie składu recepturowego.

Kiedy chcemy mieć pełniejszą wartość odżywczą produktu, dla którego znamy ilości poszczególnych jego składników, możemy to zrobić poprzez polecenie ‘Zapisz potrawę jako produkt’.

Przykład. 

Spisujemy z etykiety/przepisu ilość poszczególnych składników. Przykładowo dla gotowej mieszanki zbóż będzie to: kasza jaglana – 68%, pestki słonecznika 8%, soczewica czerwona 8%, cukinia 5,5%, pomidor 5,5%, siemię lniane 2,5%, cebula suszona 2,5%. Suma wynosi 100%, więc procentowa zawartość będzie równała się gramaturze składników. Następnie włączamy okno dodawania nowej potrawy, dodajemy poszczególne składniki, wpisujemy nazwę i pierwszą miarę domową (np. opakowanie), następnie zapisujemy potrawę jako produkt.

Z kolei dla potraw, które podczas przygotowania tracą znaczącą ilość płynu, uwzględnimy redukcję masy potrawy. Dzięki czemu będziemy mieć pewność prawidłowych obliczeń. Będzie to dotyczyć np. dżemu, marmolady, powideł czy consomme grzybowego. Po wybraniu polecenia ‘Zapisz potrawę jako produkt’ pojawia się okno, w którym wybieramy kategorię produktu, a także mamy możliwość wpisania nowej wagi. Na koniec zapisujemy. Program przeliczy automatycznie wszystko względem nowej wagi. Jeżeli pole wagi pozostawimy puste, do obliczeń program przyjmie wagę wynikającą z sumy składników.

Zdjęcie 4. Przy zapisie potrawy do produktu, możliwość wpisania nowej masy, dla potraw, które w trakcie przygotowania tracą znaczącą ilość wody.

W dalszej kolejności wyszukujemy zapisany produkt i dokonujemy jego edycji o brakujące elementy np. uzupełniamy cenę produktu oraz inne miary domowe (np. łyżka).

5. Zapisując potrawę jako produkt.

Taki sposób zapisu potrawy spowoduje, iż po dodaniu jej do posiłku, nie będą widoczne składniki oraz przepis potrawy. Funkcja ta może nam się przydać w sytuacji zamiany wieloskładnikowych potraw na produkty, przykładowo buliony, używane jako baza w wielu przepisach.

Możemy zapisać potrawę jako produkt na kilka sposobów, z okna:

  • edycji potrawy, na bazie już istniejącej potrawy, wówczas w bazie będziemy mieć zarówno potrawę, jak i produkt na bazie tej potrawy;
  • dodawania nowej potrawy, wówczas zapisze się tylko produkt, na bazie składników, które dodamy do potrawy (sposób ten opisałam w punkcie 4 artykułu);
  • posiłku, kiedy klikniemy prawym klawiszem myszy na składniki dodane w posiłku, a następnie wybierzemyopcję ’Zapisz posiłek jako potrawa’, przeniesiemy się do okna dodawania nowej potrawy, na którym mamy dostępną funkcję ‘Zapisz potrawę jako produkt’.

Zdjęcie 5. Zapisywanie potrawy jako produkt.

6. Importując potrawę lub dietę od innych użytkowników.

Ostatnim sposobem na dodawanie nowych produktów jest import potraw oraz diet od innych użytkowników. Możemy to zrobić poprzez:

  • Import produktów (‘Produkty – Import’), jeśli dostaniemy plik z wyeksportowanymi produktami od innego użytkownika programu do diet Aliant. Podczas importu możemy zaimportować wszystkie lub wybrane pozycje.
  • Otwarcie diety pobranej z Centrum Wymiany Diet. Jeśli w diecie są produkty, których nie ma w naszej własnej bazie, to zapiszą się one w niej automatycznie. Aby sprawdzić, jakie były nowe pozycje, wystarczy wejść w menu ‘Baza danych – Nowe pozycje’. To zestawienie pokazuje nowe pozycje w bazie produktów i potraw, pochodzące z otwieranych, nie swoich diet. Wraz z pierwszym otwarciem takiej diety, produkty i potrawy, które nie występują w naszej bazie danych, zostaną do niej automatycznie dopisane. Na tym zestawieniu można je również na trwałe usunąć.
  • Pobranie potrawy z Centrum Wymiany Potraw zawierającej poszukiwany przez nas produkt. W znalezieniu nowego produktu pomoże nam filtr szukania ‘po składnikach’ na oknie wyszukiwarki potraw (‘Potrawy – wyszukaj – potrawy z CWP’). Na podglądzie wybranej potrawy na liście składników pokażą się te pozycje, których nie ma w naszej bazie. Pobranie potrawy umożliwi pobranie nowych składników.
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.