Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Cukier nie krzepi, co próbujemy jako dietetycy krzewić. Jest to trudne, gdyż cukier jest podstawowym składnikiem większości popularnych produktów. Kto czyta etykiety, ten z pewnością jest tak samo przerażony, jak ja. Trzeba być czujnym, żeby nie kupić przez przypadek kota w worku. Kiedy stajemy w obliczu tematu ograniczenia niezdrowych słodkości, w grę wchodzi z jednej strony całkowita rezygnacja z sacharozy lub jej ograniczenie, z drugiej strony szukamy alternatyw dla słodkiego smaku. Całkowita rezygnacja z sacharozy może być dość trudna, ale jej ograniczenie i rezygnacja z pewnej grupy produktów już taka trudna technicznie nie jest. Aby ułatwić całą sprawę, możemy zaproponować pacjentom różne alternatywy dla smaku słodkiego.

Na rynku można znaleźć zamienniki sacharozy: dostarczające energii, jak i te, które nie niosą ze sobą wartości kalorycznych, a zapewniają uczucie słodkości. Substancje, które są dostępne, mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. Różni je cena. Mimo wielu dostępnych alternatyw wciąż poszukuje się nowych, z różnych względów. Z uwagi na rosnącą świadomość konsumentów, producenci idą w stronę poszukiwania tego, co naturalne, czyli chcą pozyskiwać smak słodki np. z roślin. Dodatkowo skupiają się na tym, aby substancja słodząca nie wnosiła wartości kalorycznej. W Unii Europejskiej dopuszczone są do stosowania substancje intensywnie słodzące, naturalnego pochodzenia, takie jak: glikozydy stewiolowe i taumatyna. Na świecie takich substancji jest więcej, np.: brazeina, glicyryzyna, kurkulina, mirakulina, mabinlina, monoelina, monatyna, mogrozyd czy pentadyna. Mogrozyd V, pozyskiwany z owoców rośliny Siraitia grosvenori ma największy potencjał komercyjny.

Siraitia grosvenori jest winoroślą, wieloletnią rośliną pnącą z rodziny Cucurbitaceae, której liście mają kształt serca i wymiary od 10 do 20 cm. Sama roślina sięga 3-5 m długości. Siraitia grosvenori pochodzi z prowincji Guangxi w Chinach, która położona jest głównie na obszarze gór Guilin. Owoc Siraitia grosvenori jest tam powszechnie znany jako luo han guo lub luo han kuo. W Wietnamie można spotkać go pod nazwą la han qua, a w wersji angielskiej występuje pod nazwami: Arhat, Buddha lub Monk fruit (owoc mnicha).

Owoce luo han guo są kuliste, o średnicy 5-7 cm. Mają gładką powierzchnię koloru żółto-brązowego lub zielono-brązowego z delikatnym meszkiem na powierzchni. Wewnątrz owocu znajduje się jadalna miazga.

Luo han guo jest stosowany w Chinach od setek lat jako naturalny środek słodzący w formie wysuszonych owoców. Dodawany jest do zup i gorących napojów. Luo han guo znajduje również swoje zastosowanie, jako tradycyjny lek na zapalenie gardła, ból gardła czy jako środek przeciwkaszlowy. Został nawet uznany przez chińskie Ministerstwo Zdrowia, jako środek mający właściwości lecznicze.

Z różnych części rośliny Siraitia grosvenori wyizolowano dotychczas liczne klasy związków, np.: triterpenoidy, flawonoidy, polisacharydy, aminokwasy czy olejki eteryczne. Wyizolowane związki i ekstrakty pochodzące tej rośliny, wykazywały w badaniach naukowych szeroki zakres efektów biologicznych, np. przeciwkaszlowy, łagodzący flegmę, przeciwutleniający, immunomodulujący, ochronny dla wątroby, obniżający stężenie glukozy czy przeciwdrobnoustrojowy.

Jednym ze związków luo han guo są wspomniane już mogrozydy, które stanową ok. 1% zawartości miąższu. Mogrozydy należą do triterpenów glikozydowych. Z Siraitii grosvenori wyizolowano pięć mogrozydów, oznaczonych numerami od 1 do 5, ale głównym jej składnikiem jest mogrozyd-5 znany jako esgozyd. Mogrozyd-5 występuje w największym stężeniu i jest około 500 razy słodszy od 0.5% roztworu sacharozy. Ważne jest, aby owoce, z których pozyskuje się słodki smak, były dojrzałe, gdyż tylko takie zawierają mogrozyd-5. Niedojrzałe owoce będą miały smak gorzki, z powodu zawartości innej klasy mogrozydów. Mogrozyd-5 jako słodzik nie wnosi wartości kalorycznej i jest polecany osobom z cukrzycą i otyłością. Same mogrozydy wykazują działanie przeciwcukrzycowe, przeciwrakowe i przeciwalergiczne. 11-oksymogrozyd V znacznie hamuje utlenianie LDL – lipoproteiny o niskiej gęstości.

Cały czas istnieje zbyt mało dowodów naukowych na temat bezpieczeństwa stosowania w żywieniu człowieka wszystkich substancji słodzących, występujących naturalnie w roślinach. Ograniczenia związane z szerokim wykorzystaniem i stosowaniem różnych ,,słodkich roślin” to również specyficzne warunki klimatyczne, charakterystyczne dla regionów, w których występują i których potrzebują podczas wzrostu. Nie jest to temat prosty.

Koncentrat proszku z owoców luo han guo można spotkać w USA jako słodzik pod nazwami: PureLo®, Go-Luo®, Nectresse® czy Monk Fruit Go-Luo®. Produkty te różni zawartość mogrozydu. Ekstrakt luo han guo stosowany jest w USA jako słodzik stołowy lub składnik żywności, ale nie może być stosowany w mieszankach dla niemowląt, mięsie i produktach drobiowych. Ma status GRAS (ang. Generally Recognized as Safe), ale ADI (ang. Adequate Daily Intake) nie zostało określone. Nie jest on dopuszczony do stosowania w żywności na terenie Unii Europejskiej, gdyż EFSA (Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności) nie potwierdził bezpieczeństwa stosowania ekstraktu z luo han guo. Wystąpiono o taką ocenę w 2017 oraz o to, aby uznać owoc mnicha za nową żywność (ang. Novel Food). Brak jest jednak wystarczających dowodów na bezpieczeństwo stosowania tej substancji, dlatego nie może być ona wprowadzona do obrotu na terenie UE jako składnik żywności bądź żywość. Dodatkowo nie została jeszcze wydana żadna opinia dotycząca rejestracji tej substancji na terenie UE. Czy jest szansa, że się to zmieni? Tak, gdyż dopuszczenie nowej substancji do obrotu wymaga licznych procedur, które bywają długotrwałe. Nie jest jednak wiadomo kiedy to nastąpi. Niemniej, luo han guo wydaje się bardzo ciekawą alternatywą dla sacharozy, ale także dla innych substancji słodzących.

Źródła:

  • Chen J., Jiao D., Li Y., et al., 2019,Mogroside V Inhibits Hyperglycemia-induced Lung Cancer Cells Metastasis through Reversing EMT and Damaging Cytoskeleton, Curr Cancer Drug Targets, 19.
  • 2018a. GRAS Notice No. 629 GRAS exemption claim for Luo Han Guo fruit extracts (SWEETMONK™)manufactured by HUNAN NUTRAMAX, INC.R (NUTRAMAXR).
  • 2018b. GRAS Notice No. 706: Determination of the generally recognized as safe (GRAS) status ofSiraitia Grosvenori Swingle (Luo Han Guo) fruit extract as a food ingredient.
  • Jin J.S., J.H. Lee., 2012: Phytochemical and pharmacological aspects of Siraitia grosvenorii, luo han kuo, Oriental Pharmacy and Experimental Medicine, 12, 233-239.
  • Li C, Lin LM, Sui F, et al., 2014: Chemistry and pharmacology of Siraitia grosvenorii: a review, Chin J Nat Med, 12,2, 89–102.
  • Liu C., Dai L.H., Dou D.Q., Ma L.Q., Sun Y., 2016:A natural food sweetener with anti-pancreatic cancer properties. Oncogenesis, 5, 4, 217.
  • Marone P.A., BorzellecaF., Merkel D., Heimbach J.T., Kennepohl E., 2008: Twenty-eight-day dietary
  • toxicity study of Luo Han fruit concentrate in Hsd:SDR rats, Food and Chemical Toxicology, 46, 910-919.
  • Świąder K., Gajewska D., Wegner K., 2019: Zamienniki cukru. Czy luo han guo stanie się alternatywą dla stewii?, Przemysł Spożywczy, 73, 27-30.
  • http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2014/slodkie_WSZECHNICA_BWR.pdf
  • Zhou G., Zhang Y., Li Y., Wang M., Li X., 2018:The metabolism of a natural product mogroside V, in healthy and type 2 diabetic rats., J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci., 1079, 25–33.
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.