Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Wraz z początkiem maja mamy dla Was kolejną aktualizację programu Aliant. Co się zmieniło? Co nowego się pojawiło? Już teraz możecie przeczytać w artykule.

Jeśli jesteś już użytkownikiem Alianta, to z pewnością wiesz, że z programu Aliant można bezpośrednio wysyłać ułożone diety wraz z listą zakupów do klientów. Można do tego używać serwera Alianta, ale istnieje również możliwość skonfigurowania poczty przy użyciu serwerów różnych serwisów pocztowych. Nowością jest serwer poczty ‘o2.pl’, który został dodany w tej aktualizacji. Aby skonfigurować pocztę, wystarczy wpisać nazwę nadawcy, jaka ma się wyświetlać u odbiorcy (np. Dietetyk Anna Przykładowa), swój adres e-mail i hasło do poczty, treść w stopce oraz zapisać ustawienia. Dzięki temu dieta szybciej dotrze do klienta, a my zaoszczędzimy swój czas.

Na obrazku niżej widzimy okno konfiguracji poczty z wpisanymi przykładowymi danymi:

Zdjęcie 1 – okno do konfiguracji poczty w programie Aliant. Dodana poczta o2.pl

Kolejne nowości dotyczą okna głównego programu.

Od teraz dni treningowe na oknie głównym w podsumowaniu planu są oznaczane ikoną sportu w nagłówkach kolumn. Dzięki temu nie musimy pamiętać, które dni naszego pacjenta są dniami treningowymi, a które nie. Z obrazka niżej wynika, że pacjent ma zaplanowany trening w dniach: pierwszym, drugim i trzecim.

Zdjęcie 2 – oznaczanie dni treningowych ikoną sportu.

Od tej aktualizacji istnieje możliwość łatwego podglądu składników potrawy na oknie głównym w bazie potraw. Wystarczy kliknąć prawym klawiszem myszki na nazwę potrawy, a zobaczymy podgląd jej składników, tak jak to zostało pokazane niżej.

Zdjęcie 3 – podgląd składników potrawy.

W szczególności z myślą o użytkownikach ekranów o małych rozdzielczościach wprowadziliśmy możliwość przełączania szerokości kolumny posiłków. Dzięki temu napisy z nazwami posiłków są widoczne lub ukryte w zależności od naszych indywidualnych preferencji. Aby skorzystać z tej funkcji wystarczy kliknąć w napis ‘posiłek’ lub ‘pos.’. Ukrycie nazw posiłków wiąże się ze zwiększeniem miejsca na ekranie dla planu diety, co dla części użytkowników może być bardzo przydatne.

Zdjęcie 4 – Ukrywanie / odkrywanie nazw posiłków.

Kolejną nową rzeczą, którą dodaliśmy, to funkcja związana z edycją potrawy, znajdującej się w bieżąco układanej diecie. Może się zdarzyć, że na trwałe będziemy chcieli zmienić jej przepis, nazwę bądź wstawić inne zdjęcie, niż jest. Jeśli zmian dokonamy na oknie edycji potrawy to zmiany tam wprowadzone będą propagowały się w bieżąco układanej diecie.

Po wprowadzeniu zmian pojawi nam się komunikat:

Kolejną nowością jest raport na wybrany dzień diety oraz raport dla wybranych posiłków. Aby go włączyć wybieramy zakładkę ‘Raporty – raport diety – raport dla wybranego dnia lub raport dla posiłku’. Niżej możemy zobaczyć okno generacji raportów.

Zdjęcie 5 – Dostępne raporty realizacji diety w programie Aliant.

Tutaj mamy fragment raportu dla wybranego dnia diety – dnia szóstego:

Zdjęcie 6 – Raport wybranego dnia diety – dzień 6.

kolor czerwony w kolumnie ‘Ile brakuje / ile za dużo’ oznacza przekroczoną wartość w stosunku do zapotrzebowania pacjenta powyżej 110% ustalonego zapotrzebowania. Program poinformuje nas o ile przekroczyliśmy zakładaną normę (w ‘mikrogram’, ‘mg’ lub ‘g’).

kolor zielony oznacza wartość w normie stosunku do zapotrzebowania pacjenta (między 90 a 110% ustalonego zapotrzebowania). Wartości z minusem informują, ile brakuje nam do zakładanej normy (w ‘mikrogram’, ‘mg’ lub ‘g’). Wartości dodatnie oznaczają przekroczoną wartość w stosunku do zapotrzebowania pacjenta (w ‘mikrogram’, ‘mg’ lub ‘g’).

Uwaga: dla cholesterolu i kw. tł. trans og. kolor zielony oznacza wartości, nie większe niż zalecana norma.

 kolor żółty oznacza realizację diety poniżej 90% ustalonego zapotrzebowania. Program wskaże nam, ile brakuje danego składnika w stosunku do zapotrzebowania pacjenta.

A poniżej raport dla wybranego posiłku, w przykładzie poniżej – w tym przypadku dla wszystkich obiadów. Mamy średnią wartość z obiadów oraz zestawienie wartości obiadów dla poszczególnych dni diety.

Zdjęcie 7 – Raport dla wybranego posiłku – wszystkich obiadów.

Dużo zmian dokonaliśmy także w szablonach wydruków diet.

Strona tytułowa diety do tej pory zawsze pokazywała liczbę kcal diety. Teraz zostały wprowadzone dodatkowe opcje. UWAGA! Dotyczy to wszystkich szablonów w .pdf i .html

Wchodząc do konfiguracji wydruku diety w zakładkę ‘strona tytułowa’ możemy wyłączyć pokazywanie kcal, tak jak widzimy niżej na zdjęciu.

Zdjęcie 8 – możliwość wyłączenia pokazywania kaloryczności diety na stronie tytułowej.

Możemy też wskazać, czy pokazywana kaloryczność ma być z bieżących wyliczeń z diety czy założona (brana z karty pacjenta z pola CPM). Wówczas włączamy ‘kcal’ i wybieramy czy chcemy widzieć kcal z diety, czy z pola CPM.

Uwaga: konkretne wartości kcal zobaczymy w zakładce ‘Podgląd’, nie w zakładce ‘strona tytułowa’.

Zdjęcie 9 – możliwość włączenia pokazywania na stronie tytułowej diety kaloryczności diety z bieżących wyliczeń lub z założonej wartości (CPM).

Zamiast kcal, mamy możliwość wpisania swojej treści (np. data). Wybieramy wówczas opcję ‘inne’ i wpisujemy pożądaną treść. W przykładzie niżej wpisana została data.

Zdjęcie 10 – możliwość wpisania na stronie tytułowej diety własnej treści zamiast kcal.

W wydruku diety dodaliśmy możliwość zaokrąglania masy produktów: części jadalnej (waga [g]) oraz części jadalnej z odpadkami (waga rynkowa [g]). UWAGA! Dotyczy to wszystkich szablonów w .pdf i .html

Jak to zrobić? Wystarczy wejść do zakładki ‘dieta’ w konfiguracji wydruku. Włączenie ikony nożyczek (na niebiesko) umożliwi zaokrąglanie wartości.

Zdjęcie 11 – możliwość włączenia zaokrąglenia wartości gramatury na wydruku diety.

Jak to wygląda w praktyce? Poniżej obrazek z wartościami bez zaokrąglania, czyli nożyczki na szarym tle:

Po zaokrągleniu wygląda to następująco:

Kolejną zmianą jest możliwość ustawienia własnego podziału strony na wydruku diety. Jest to przydatne, szczególnie w sytuacji, kiedy drukujemy lub odczytujemy dietę z podglądu .pdf i przepisy są porozdzielane. A pacjentowi byłoby wygodniej, kiedy ma cały przepis na jednej stronie. Funkcja ta nie ma większego znaczenia, w sytuacji, kiedy celem jest przegląd elektroniczny diety przez pacjenta, a nie fizyczny jej wydruk.

Funkcje tę znajdziemy po wejściu do konfiguracji wydruku, w pierwszej zakładce – podgląd, na samym dole. Ikona taka jak niżej.

Zdjęcie 14 – możliwość wstawienia na wydrukach diety własnego podziału strony.

Po kliknięciu w tę ikonę, pojawia nam się okno wyboru, gdzie zaznaczamy miejsca, przed którymi ma się zaczynać nowa strona, wedle naszego upodobania.

Zdjęcie 15 – możliwość dostosowania podziału strony do indywidualnych preferencji.

Co jeszcze nowego dodaliśmy? W szablonie 2 dodaliśmy możliwość wyłączenia podsumowania kalorycznego posiłku. Aby je wyłączyć, podsumowanie posiłku (w zakładce ‘dieta’) musi być wyłączone, tak na zrzucie poniżej.

Zdjęcie 16 – możliwość włączenia/wyłączenia podsumowania posiłku na wydruku diety.

Włączone podsumowanie na obrazku niżej.

Wyłączone podsumowanie kaloryczne przy posiłku na obrazku niżej.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.