Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Dzielimy się dzisiaj kolejną aktualizacją kalkulatora Aliant. Dla ułatwienia, opisujemy zmiany oraz nowości wraz z wizualizacją i konkretnymi podpowiedziami. Cały czas pracujemy nad rozwojem Alianta i zmieniamy go dla Was 🙂

I. Nowe wersje zagranicznych tabel produktów

Warto pamiętać, że Aliant oferuje możliwość korzystania z zagranicznych baz produktów – USDA, norweskiej, szwajcarskiej, francuskiej czy brytyjskiej. Możemy zaimportować zarówno całą bazę, jak i pojedyncze pozycje, co szczególnie może nam się przydać w sytuacji, kiedy będziemy poszukiwać nowych produktów. Wystarczy wybrać w programie ścieżkę ‘Baza danych – Import bazy produktów’ i tam znajdziemy poszczególne bazy danych (Rys. 1).

Rys. 1 Okno wyboru zagranicznej bazy do importu.

Jakie zmiany nastąpiły w tych bazach?

Zacznijmy od tego, że poszczególne bazy, o których piszę niżej, zostały w ostatnim czasie zaktualizowane, co przekłada się na to, że w Aliancie dostępne są ich najnowsze wersje.

  • nowa wersja bazy szwajcarskiej 6.1 z 2019 – do tej pory moglibyśmy dokonywać importu produktów z tej bazy  tylko w j. angielskim. Od dziś w Aliancie możemy dokonywać importu również w języku niemieckim, francuskim lub włoskim.

Główne zmiany, jakie nastąpiły w samej bazie szwajcarskiej, to:

– przeliczono zawartości białka zgodnie z ogólnie ustalonym przelicznikiem 6,25;

– obliczono aktywności witaminy A na podstawie różnych współczynników konwersji beta karotenu do witaminy A (“Vitamin A Activity, RE” and “Vitamin A Activity, RAE). Wcześniej było tylko na podstawie aktywności RE;

– dodano zawartość soli, która jest obliczana na podstawie zawartości sodu;

– dla nabiału, produktów zbożowych i mięsnych, owoców oraz warzyw zaktualizowano dane dotyczące zawartości witamin, analizowane przez Swiss Vitamin Institute (SVI);

– dodano dane z Selenium Monitoring 2014;

– najnowsza wersja bazy zawiera prawie wyłącznie produkty niemarkowe. Produkty markowe, poza kilkoma wyjątkami (napoje alkoholowe) zostały usunięte. Baza szwajcarska zawiera dane dla 1018 produktów spożywczych;

– poprawiono błędy;

  • nowa wersja bazy UK, 2019

– dokonano przeglądu całej bazy produktów;

– skonsolidowano występujące do tej pory dane w jedną całość. Baza UK zawiera dane dla 3003 produktów spożywczych;

– poprawiono błędy z wersji z 2015 r., a także dane dotyczące całych i prażonych migdałów;

– zaktualizowano wartości odżywcze niektórych warzyw i owoców;

  • nowa wersja bazy USDA – SR legacy 04.2018

– zaktualizowano profile składników odżywczych: wartości sodu i pokrewnych składników odżywczych dla około 175 artykułów spożywczych;

– usunięto część produktów, takich, które nie są już dostępne na rynku, bądź dla których nie są dostępne aktualne dane (np. wędliny, dania mieszane, zupy, płatki śniadaniowe i fast food). Część produktów markowych, które zostały usunięte, to produkty usunięte na wniosek producentów tych produktów;

– poprawiono spójność opisów produktów, miar domowych i innych informacji.

– baza USDA (National Nutrient Database for Standard Reference – SR Legacy) zawiera dane dla 7793 produktów spożywczych.

  • baza norweska – zmiana w Aliancie – dodaliśmy możliwość importu bazy w j. norweskim (dotychczas – tylko po ang.).

II. Aktualizacja wartości odżywczych we wbudowanej bazie Alianta wg. tabel źródłowych.

Źródłem wbudowanej bazy produktów w Aliancie są polskie oraz zagraniczne tabele wartości odżywczych. W zeszłym roku, kiedy pojawił się Aliant 2.0, rozszerzyliśmy listę składników odżywczych o wiele nowych składników, takich jak: glukoza, fruktoza, galaktoza, maltoza, cukry, kwasy tłuszczowe trans, kofeina czy teobromina. Dziś przyszedł czas na wypełnienie tych składników wartościami w oparciu o dostępne tabele wartości odżywczych.

Dla produktów, których źródłem są polskie tabele wartości odżywczych, takie składniki jak fruktoza, glukoza oraz kwasy tłuszczowe trans ogółem, wypełniliśmy wartościami odżywczymi. Dla fruktozy i glukozy tyczy się to 328 produktów, dla kwasów tłuszczowych trans ogółem dotyczy to 90 produktów. Przeliczyliśmy zawartość cukrów, czyli sumy jedno i dwu cukrów. Dodatkowo w takich produktach jak ‘kasza gryczana na sypko, z tłuszczem roślinnym’ oraz ‘ciasto naleśnikowe, z cukrem, usmażone’ skorygowaliśmy wartości dotyczące wody. Uzupełniliśmy też wartości wit. K dla takich produktów jak: ‘szpinak’, ‘szpinak, mrożony’, ‘szpinak gotowany, zasmażany’.

Dla wszystkich innych produktów, których źródłem są zagraniczne tabele, zaktualizowaliśmy wartości odżywcze w oparciu o najnowsze źródłowe tabele (amerykańska, brytyjska, szwajcarska).

UWAGA! Zaktualizowane wartości dotyczą produktów, dla których były dostępne dane o zawartości poszczególnych składników. Niektóre produkty nadal nie posiadają tych wartości, ponieważ brak jest na ten temat danych w źródłowych tabelach. Nie wszyscy producenci podają wartości dla wszystkich składników i nie wszystkie składniki są pomierzone przez danego producenta bazy produktowej. Przykładowo informację o zawartości selenu, wit. K mają tylko zagraniczne tabele, w dodatku nie wszystkie. Polskie tabele wartości odżywczych nie zawierają informacji o zawartości wit. K czy selenu.

W tabeli poniżej znajdują się przykładowe wartości, dla wybranych produktów przed i po aktualizacji. Po pobraniu aktualizacji, wchodząc w edycję produktu, możemy sprawdzić, czy wartości w programie pokrywają się z wartościami w poniższej tabeli, wówczas będzie pewne, że aktualizacja przebiegła pomyślnie.

Glukoza

mg/100g

Fruktoza

mg/100g

Maltoza

mg/100g

Galaktoza

mg/100g

Cukry

mg/100g

Kw. tł. trans og.

mg/100g

Kofeina

mg/100g

Teobromina

mg/100g

Margaryna twarda, 80% tłuszczuPrzed00000,4000
Po00000,42,0400
BakłażanPrzed00000,1000
Po1,31,2002,6000
RzepaPrzed00000,5000
Po2,01,5004,0000
WinogronaPrzed00000,5000
Po7,47,30015,2000
GruszkaPrzed00001,8000
Po1,96.2009,9000
JabłkoPrzed00003,1000
Po2,05,40010,5000
Bazylia suszonaPrzed00000000
Po0,80,800,21,7000
Papryka, mielonaPrzed00000,8000
Po2,66,700,210,3000
Kawa rozpuszczalna, napar bez cukruPrzed00000000
Po00000026,00
Kasza orkiszowaPrzed00000,6000
Po0,80,25,206,8000
Mąka z amarantusaPrzed00001,4000
Po0,30001,7000
Dżem truskawkowy, wysokosłodzonyPrzed000059,6000
Po18,818,80097,2000
Ser halloumiPrzed00001,5000
Po0000,21,70,7800
M&M’s czekoladowe kulki w kolorowych skorupkachPrzed00000000
Po000063,70,16714143
Rodzynki, w mlecznej czekoladziePrzed00000000
Po000062,2010122
Baklawa, greckie ciastkoPrzed00009,0000
Po9,78,61,7029,00,210

0

Tab. 1 Przykłady wartości produktów przed i po aktualizacji.

A teraz omówimy zmiany na szablonach wydruku.

III. 6 składników na wydrukach HTML i PDF
Na wydrukach diety można uwzględnić wagę, miary domowe czy wartości odżywcze poszczególnych potraw. Od teraz na wydruku może widnieć do 6 składników odżywczych, wcześniej moglibyśmy wybrać maksymalnie 5 składników. Składniki można wybrać podczas konfiguracji wydruku diety, w zakładce ‘Dieta’. Na rysunku 2 widzimy fragment podglądu wydruku z sześcioma składnikami.

Rys. 2 Fragment podglądu wydruku z sześcioma składnikami.

IV. Regulacja wielkości czcionki na wydrukach .pdf

Dla wydruków w formacie .pdf dodaliśmy regulację wielkości czcionki od bardzo małej do bardzo dużej. Łącznie jest do wyboru 6 poziomów wielkości czcionki. Czcionką domyślną jest ‘rekomendowana’, jak na rysunku 3.

Rys. 3 Regulacja wielkości czcionki na wydrukach .pdf

V. Lista zakupów – dodatkowe funkcje

Lista zakupów to kolejny element okna ‘Konfiguracji wydruku diety’. Dodaliśmy dwie nowe funkcje:
A) Możliwość wyłączenia kategorii produktów, co przełoży się na oszczędność papieru oraz może się przydać przy wyborze codziennych zakupów;
B) Możliwość włączenia prezentacji miar domowych do produktów;

Na zdjęciu 4 widzimy na listę produktów w porządku alfabetycznym wraz z gramaturą. Z kolei na następnym zdjęciu produkty z listy podzielone są na kategorie a oprócz gramatury widoczne są również miary domowe.

Można także ustawić tak, aby były włączone jedynie kategorie produktów, bez miar domowych, bądź miary domowe bez kategorii produktów.

Prezentacja miar domowych jest możliwa przy ustawieniu 1 lub 2 kolumn.

Rys. 4 Wyłączone miary domowe i kategorie na liście zakupów.

Rys. 5 Włączone miary domowe i kategorie na liście zakupów.

VI. Numeracja kolejnych dni diety jako dni tygodnia a nie numerami: dzień 1, 2, 3, …

Od dziś mamy możliwość wyboru sposobu numeracji kolejnych dni diety. Dotychczas oznaczone były one wyłącznie numerami, jak na rysunku 6. Teraz możemy wybrać również oznaczenie w postaci nazw dni tygodnia.

Jak zmienić numery na dni tygodnia?

Najprościej to zrobić na oknie konfiguracji posiłków, przykładowo klikając w ołówek w kolumnie ‘POSIŁKI’ (Rys. 6). Możemy też wejść w ‘Ustawienia – posiłki’ lub dokonać zmian w karcie pacjenta po wejściu w ‘Dieta – założenie – ustal posiłki’.

Rys. 6 Okno konfiguracji posiłków.

Otworzy się okno konfiguracji posiłków, gdzie po prawej stronie wystarczy włączyć ‘DNI TYGODNIA’ używając suwaka, jak na rysunku 7. Mamy również możliwość rozpoczęcia numeracji od innego dnia tygodnia niż poniedziałek.

Rys. 7 Okno konfiguracji posiłków.

VII. Zmiany na zestawieniu analizy diety wg składników.

Na zestawieniu ‘Analiza wg składników’ dodaliśmy:
a) wskaźnik informujący o % realizacji względem wybranego składnika (Rys. 8);

Rys. 8 Analiza diety wg składników – % realizacji: błonnik.

W przypadku składników, dla których nie jest możliwe wyliczenie % realizacji dodaliśmy informację o tym, ile danego składnika użyto średnio w diecie (Rys. 9).

 Rys. 9 Analiza diety wg składników – ile użyto: retinol.

b) możliwość zamiany produktów na inne;

Bezpośrednio z okna ‘Analizy diety wg składników’ od dziś możemy wymieniać produkty na inne (rys 10). Jest to przydatne w sytuacji korygowania nadmiarów bądź niedoborów w bieżąco otwartej diecie. Po zaznaczeniu wybranego produktu pokaże się okno, na którym zobaczymy, ile razy w trakcie diety oraz w którym dniu i posiłku został użyty dany składnik. Klikając dwukrotnie w wybrany dzień możemy wymienić go na inny produkt.

Rys. 10 Okno ‘analizy diety wg składników’ – zamiana składników na inne.

Dla przypomnienia w kolumnie ‘waga [g]’ istnieje możliwość edycji masy wybranego produktu.

VIII. Skalowanie (ctrl +/-) składników na oknie dodawania/edycji produktu.

Składniki odżywcze na oknie „dodawania/edycji produktu” nie dla każdego mogą być dostatecznie widoczne, dlatego wprowadziliśmy opcję skalowania ich wielkości za pomocą klawiszy „ctrl+/-”. Na rysunku 11 po lewej stronie widzimy standardową wielkość, po prawej powiększoną.

Warto pamiętać, że aby ctrl+/- na oknie edycji produktu zadziałało, trzeba uaktywnić tabelkę ze składnikami, zaznaczając dowolny składnik na liście, jak po prawej stronie na obrazku niżej.

Rys. 11 Skalowanie (ctrl +/-) składników na oknie dodawania/edycji produktu.

IX. Dodanie odmiany dla “mała sztuka”, “średnia sztuka”, “duża sztuka” oraz ‘garść’ dla miar domowych produktu.

Jak widać na rysunku 12 podczas zwiększania bądź zmniejszania miar domowych dodaliśmy odmianę dla „małej, średniej i dużej sztuki” oraz dla “garści”. Od teraz oszczędzamy czas, gdyż nie musimy poprawiać ręcznie. 🙂

Rys. 12 Okno dodawania produktów – odmiana “mała, średnia, duża sztuka”.

Rys. 12a Plan całej diety – odmiana “garści”.

X. Dodanie ostrzeżenia przy otwarciu diety zawierającej więcej dni i posiłków, niż ustawiono w programie.

Na rysunku 13 widzimy komunikat, który będzie się pojawiał w sytuacji rozbieżności liczby dni i posiłków między ustawieniami programu a otwieraną dietą. Wystarczy zmienić ustawienia w programie i jeszcze raz otworzyć dietę.

Rys. 13 Komunikat ostrzeżenia przy otwarciu diety zawierającej więcej dni i posiłków, niż ustawiono w programie.

XI. Nowy składnik odżywczy – retinol

Dodaliśmy Retinol do listy składników. Możemy monitorować jego ilość w całej diecie i / lub w posiłku. Odnajdziemy go we wszystkich raportach diety (‘Raporty – raporty diety’) oraz na zestawieniach ‘Produkty bogate w…’. oraz ‘Dobierz produkt’.

Rys. 14 Nowy składnik – retinol na podsumowaniu planu.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.