Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Drodzy użytkownicy Alianta, w nowym roku nie zwolniliśmy tempa i nieustannie pracujemy nad ulepszaniem programu. Wynikiem tego jest pierwsza w tym roku aktualizacja, którą Wam dzisiaj przedstawiamy. W tym artykule opisuję zmiany i pokazuję, gdzie je znaleźć, jak działają w programie oraz na co szczególnie zwrócić uwagę.

Co nowego w skrócie?

  • Wydruk diety w formacie PDF – dodaliśmy nowe czcionki i naprawiliśmy błąd związany z brakiem polskich znaków w dietach odbieranych na urządzeniach mobilnych;
  • Dodaliśmy możliwość pobrania diety w HTML. Po zapisaniu jej na dysku można ją wysłać do pacjenta, w oddzielnej wiadomości e-mail;
  • Zestawienie wymiany produktów na inne – dodaliśmy możliwość podejrzenia, gdzie dany produkt znajduje się w diecie, korekty jego masy lub wymiany na inny;
  • Dodaliśmy przeliczanie miary domowej przy zamianie produktu na inny;
  • Na oknie ‘Dieta-Otwórz’ dodaliśmy możliwość wyszukiwania diety po nazwisku pacjenta; potrawy użyte dla danego pacjenta, oznaczają się teraz we wszystkich dietach; przy otwarciu nie swojej diety, dodaliśmy oznaczanie nowych potraw;
  • Dodaliśmy możliwość resize okna ‘Potrawy bogate w…’
  • Dodaliśmy nową możliwość usunięcia produktu i potrawy – dodana ikona kosza;
  • Dieta wysyłana mailem – możliwość wysyłki do wielu adresatów (adresy oddzielone średnikiem);

A teraz zobacz, jak to wygląda!

  1. Wydruk diety w formacie PDF:

1 zmiana – dodaliśmy do wydruku diety nowe czcionki: Arial, Elbrima, Tahoma, TimesNewRoman;

 


Zdj. 1 Nowe czcionki na wydrukach diety.

2 zmiana – naprawiliśmy brak występowania polskich czcionek w diecie wysyłanej w PDF i odczytywanej na urządzeniach mobilnych. Naprawa dotyczyła czcionek: Arial, Calibri, Elbrima, Tahoma, TimesNewRoman, Verdana. Tak więc, od teraz, pacjenci odbierający dietę w PDF na urządzeniach mobilnych, nie powinni mieć problemu z odczytem polskich znaków.

Uwaga! Dla czcionek Helvetica oraz Times-Roman, które są wbudowane w używaną przez Alianta bibliotekę PDF, nadal może być problem z wyświetlaniem polskich znaków na urządzeniach mobilnych. Zalecamy używanie pozostałych czcionek.

3 zmiana – dodaliśmy możliwość umieszczenia na wydruku swojej czcionki, typu TrueType, dopasowanej do własnego logo. Jeśli masz przygotowaną taką czcionkę od swojego grafika i chcesz z niej korzystać w Aliancie, skontaktuj się z pomoc@aliant.com.pl; Podpowiemy Ci, jak to zrobić.

  1. Wydruk diety w formacie HTML:

W formacie HTML do tej pory można było skopiować, wydrukować i wysłać dietę mailem bezpośrednio z Alianta. Dodaliśmy w tej aktualizacji, możliwość pobrania diety w HTML. Po zapisaniu jej na dysku można ją wysłać do pacjenta, w oddzielnej wiadomości e-mail.

Zdj. 2 Możliwość pobrania diety w formacie HTML.

Ważne! Przed otwarciem diety wysłanej mailowo w formacie HTML, zalecamy najpierw pobranie jej na dysk, co umożliwia dalej jej bezproblemowe otwarcie przy pomocy przeglądarki internetowej. Otwarcie diety bezpośrednio z poczty e-mail, może spowodować problemy z poprawnym jej odczytaniem. Formatowanie wydruku widoczne w Aliancie w podglądzie diety, może nie zostać zachowane. Wynika to z faktu, że dokument HTML z dietą jest zbyt rozbudowany dla podstawowych przeglądarek typu viewer-preview, dostępnych dla załączników poczty e-mail.

  1. Zestawienie wymiany produktów na inne (‘Produkty – Zamień’): 
  • dodaliśmy możliwość podejrzenia, gdzie dany produkt znajduje się w diecie (Zdj. 3), w którym dniu i posiłku;

Zdj. 3 Podgląd na oknie zamiany produktów, w którym dniu i posiłku znajduje się produkt.

  • dodaliśmy możliwość korekty masy produktu lub wymiany na inny produkt (Zdj. 4);

Zdj. 4 Zamiana pojedynczego wystąpienia produktu na inny bezpośrednio na zestawieniu ‘Produkt – Zamień’.

Zdj. 5 Korekta masy pojedynczego wystąpienia produktu na inną, bezpośrednio na zestawieniu ‘Produkt – Zamień’.

  1. Dodaliśmy przeliczenie miary domowej przy zamianie produktu na inny.

Dotychczas, po zamianie produktów, nowy produkt zachowywał gramaturę swojego poprzednika, ale pozostawiał też jego miarę domową. Od teraz program przelicza również miarę domową, względem nowego produktu.

Przykład: Jeśli zamienimy brzoskwinię (143 g – 1 średnia sztuka) na borówkę amerykańską, to po zamianie zobaczymy w programie – borówkę amerykańską, 143 g – 1 szklankę (a nie 1 średnią sztukę).

Zdj. 6 Przeliczanie miary domowej przy zamianie produktu na inny.

Zdj. 7 Przeliczanie miary domowej przy zamianie produktu na inny.

  1. Zmiany na oknie ‘Otwórz dietę’ (okno ‘Dieta-Otwórz’).

1 zmiana – dodaliśmy możliwość wyszukiwania diety po nazwisku pacjenta;

Wystarczy w pole ‘Szukaj’ wpisać nazwisko pacjenta. Wyszukamy wówczas wszystkie przypisane temu pacjentowi diety, mimo nie umieszczenia w nazwie diety nazwiska tego pacjenta.

WAŻNE! Należy wpisać tylko nazwisko, bez imienia, zapis podobny do zapisu z karty pacjenta, z pola ‘Nazwisko’, utrzymanie małych/dużych liter.

2 zmiana – dodaliśmy możliwość oznaczenia we wszystkich dietach, które mamy w bazie, potraw wcześniej użytych u danego pacjenta. Oznaczenie to pojawi się dopiero po włączeniu w karcie danego pacjenta komendy na oznaczanie potraw użytych w starych dietach. Użyte potrawy zostaną oznaczone także w dietach przypisanych innym pacjentom. Dzięki temu będziemy mogli skorzystać z potraw w innych ułożonych przez nas dietach, bez ryzyka ich powtórzenia.

Przypominam, że z okna ‘Otwórz dietę’, można dodawać do Planu diety, poprzez ‘przeciągnij-puść’: całą dietę, poszczególne dni, posiłki czy konkretne potrawy. Stąd oznaczenie, które zostało dodane, ułatwia nam wybór w przypadku dodawania całych potraw do diety.

Jeśli nie wiesz jak oznaczać potrawy w karcie pacjenta, przeczytaj tutaj: https://aliant.com.pl/aktualizacja-programu-aliant-14-03-2018/

Użyte potrawy oznaczone są zieloną ‘check’ ikoną jak na zdjęciu poniżej.

Zdj. 8 Możliwość oznaczenia we wszystkich dietach, które mamy w bazie, potraw wcześniej użytych u danego pacjenta.

3 zmiana – przy otwarciu nie swojej diety dodaliśmy oznaczanie nowych potraw – takich, których nie mamy we własnej bazie.

Dzięki temu widzimy nie swoje potrawy i możemy zdecydować, czy chcemy je pobrać do bazy, czy też nie. Nowe potrawy oznaczone są plusikiem jak na zdjęciu poniżej.

Zdj. 9 Okno ‘Dieta-Otwórz’ oznaczanie nowych potraw – takich, których nie mamy we własnej bazie.

  1. Możliwość resize okna ‘Potrawy bogate w…’.

Po wejściu do wyszukiwarki ‘Potrawy bogate w’ możemy powiększyć jej okno, klikając w ikonę maksymalizacji okna.

Zdj. 10 Resize okna ‘Potrawy bogate w…’

Po powiększeniu znika rysunek, który widzimy na zdjęciu wyżej i całe okno z danymi zwiększa swoją wielkość. Aby powrócić do normalnej wielkości, wybieramy ikonę kwadratów – ‘Przywróć’.

Zdj. 11 Resize okna ‘Potrawy bogate w…’

  1. Nowa możliwość usunięcia produktu lub potrawy – dodanie ikony kosza.

Do tej pory, aby usunąć produkt lub potrawę, trzeba było to robić z poziomu menu programu (‘Produkty/Potrawy – Usuń’). Od teraz można to zrobić bezpośrednio po kliknięciu produktu/potrawy na oknie dodawanie produktów i potraw przy pomocy ikony kosza. Jak na zdjęciu 12.

Zdj. 12 Łatwiejsze usuwanie produktów/potraw przy pomocy ikony kosza.

  1. Dieta wysyłana mailem – możliwość wysyłki do wielu adresatów (adresy oddzielone średnikiem).

Czasem się zdarza, że potrzeba jest wysłać jedną dietę kilku osobom. Aby zrobić to sprawniej, umożliwiliśmy dodanie kilku adresatów w jednej wiadomości. Wystarczy oddzielić poszczególne adresy e-mail średnikiem.

 

Zdj. 13 Wysyłka diety do kilku adresatów.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.