Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Drodzy użytkownicy Alianta, w nowym roku nie zwolniliśmy tempa i nieustannie pracujemy nad ulepszaniem programu. Wynikiem tego jest pierwsza w tym roku aktualizacja, którą Wam dzisiaj przedstawiamy. W tym artykule opisuję zmiany i pokazuję, gdzie je znaleźć, jak działają w programie oraz na co szczególnie zwrócić uwagę.

Co nowego w skrócie?

  • Wydruk diety w formacie PDF – dodaliśmy nowe czcionki i naprawiliśmy błąd związany z brakiem polskich znaków w dietach odbieranych na urządzeniach mobilnych;
  • Dodaliśmy możliwość pobrania diety w HTML. Po zapisaniu jej na dysku można ją wysłać do pacjenta, w oddzielnej wiadomości e-mail;
  • Zestawienie wymiany produktów na inne – dodaliśmy możliwość podejrzenia, gdzie dany produkt znajduje się w diecie, korekty jego masy lub wymiany na inny;
  • Dodaliśmy przeliczanie miary domowej przy zamianie produktu na inny;
  • Na oknie ‘Dieta-Otwórz’ dodaliśmy możliwość wyszukiwania diety po nazwisku pacjenta; potrawy użyte dla danego pacjenta, oznaczają się teraz we wszystkich dietach; przy otwarciu nie swojej diety, dodaliśmy oznaczanie nowych potraw;
  • Dodaliśmy możliwość resize okna 'Potrawy bogate w…’
  • Dodaliśmy nową możliwość usunięcia produktu i potrawy – dodana ikona kosza;
  • Dieta wysyłana mailem – możliwość wysyłki do wielu adresatów (adresy oddzielone średnikiem);

A teraz zobacz, jak to wygląda!

  1. Wydruk diety w formacie PDF:

1 zmiana – dodaliśmy do wydruku diety nowe czcionki: Arial, Elbrima, Tahoma, TimesNewRoman;

 


Zdj. 1 Nowe czcionki na wydrukach diety.

2 zmiana – naprawiliśmy brak występowania polskich czcionek w diecie wysyłanej w PDF i odczytywanej na urządzeniach mobilnych. Naprawa dotyczyła czcionek: Arial, Calibri, Elbrima, Tahoma, TimesNewRoman, Verdana. Tak więc, od teraz, pacjenci odbierający dietę w PDF na urządzeniach mobilnych, nie powinni mieć problemu z odczytem polskich znaków.

Uwaga! Dla czcionek Helvetica oraz Times-Roman, które są wbudowane w używaną przez Alianta bibliotekę PDF, nadal może być problem z wyświetlaniem polskich znaków na urządzeniach mobilnych. Zalecamy używanie pozostałych czcionek.

3 zmiana – dodaliśmy możliwość umieszczenia na wydruku swojej czcionki, typu TrueType, dopasowanej do własnego logo. Jeśli masz przygotowaną taką czcionkę od swojego grafika i chcesz z niej korzystać w Aliancie, skontaktuj się z pomoc@aliant.com.pl; Podpowiemy Ci, jak to zrobić.

  1. Wydruk diety w formacie HTML:

W formacie HTML do tej pory można było skopiować, wydrukować i wysłać dietę mailem bezpośrednio z Alianta. Dodaliśmy w tej aktualizacji, możliwość pobrania diety w HTML. Po zapisaniu jej na dysku można ją wysłać do pacjenta, w oddzielnej wiadomości e-mail.

Zdj. 2 Możliwość pobrania diety w formacie HTML.

Ważne! Przed otwarciem diety wysłanej mailowo w formacie HTML, zalecamy najpierw pobranie jej na dysk, co umożliwia dalej jej bezproblemowe otwarcie przy pomocy przeglądarki internetowej. Otwarcie diety bezpośrednio z poczty e-mail, może spowodować problemy z poprawnym jej odczytaniem. Formatowanie wydruku widoczne w Aliancie w podglądzie diety, może nie zostać zachowane. Wynika to z faktu, że dokument HTML z dietą jest zbyt rozbudowany dla podstawowych przeglądarek typu viewer-preview, dostępnych dla załączników poczty e-mail.

  1. Zestawienie wymiany produktów na inne (’Produkty – Zamień’): 
  • dodaliśmy możliwość podejrzenia, gdzie dany produkt znajduje się w diecie (Zdj. 3), w którym dniu i posiłku;

Zdj. 3 Podgląd na oknie zamiany produktów, w którym dniu i posiłku znajduje się produkt.

  • dodaliśmy możliwość korekty masy produktu lub wymiany na inny produkt (Zdj. 4);

Zdj. 4 Zamiana pojedynczego wystąpienia produktu na inny bezpośrednio na zestawieniu ‘Produkt – Zamień’.

Zdj. 5 Korekta masy pojedynczego wystąpienia produktu na inną, bezpośrednio na zestawieniu ‘Produkt – Zamień’.

  1. Dodaliśmy przeliczenie miary domowej przy zamianie produktu na inny.

Dotychczas, po zamianie produktów, nowy produkt zachowywał gramaturę swojego poprzednika, ale pozostawiał też jego miarę domową. Od teraz program przelicza również miarę domową, względem nowego produktu.

Przykład: Jeśli zamienimy brzoskwinię (143 g – 1 średnia sztuka) na borówkę amerykańską, to po zamianie zobaczymy w programie – borówkę amerykańską, 143 g – 1 szklankę (a nie 1 średnią sztukę).

Zdj. 6 Przeliczanie miary domowej przy zamianie produktu na inny.

Zdj. 7 Przeliczanie miary domowej przy zamianie produktu na inny.

  1. Zmiany na oknie 'Otwórz dietę’ (okno 'Dieta-Otwórz’).

1 zmiana – dodaliśmy możliwość wyszukiwania diety po nazwisku pacjenta;

Wystarczy w pole ‘Szukaj’ wpisać nazwisko pacjenta. Wyszukamy wówczas wszystkie przypisane temu pacjentowi diety, mimo nie umieszczenia w nazwie diety nazwiska tego pacjenta.

WAŻNE! Należy wpisać tylko nazwisko, bez imienia, zapis podobny do zapisu z karty pacjenta, z pola 'Nazwisko’, utrzymanie małych/dużych liter.

2 zmiana – dodaliśmy możliwość oznaczenia we wszystkich dietach, które mamy w bazie, potraw wcześniej użytych u danego pacjenta. Oznaczenie to pojawi się dopiero po włączeniu w karcie danego pacjenta komendy na oznaczanie potraw użytych w starych dietach. Użyte potrawy zostaną oznaczone także w dietach przypisanych innym pacjentom. Dzięki temu będziemy mogli skorzystać z potraw w innych ułożonych przez nas dietach, bez ryzyka ich powtórzenia.

Przypominam, że z okna ‘Otwórz dietę’, można dodawać do Planu diety, poprzez ‘przeciągnij-puść’: całą dietę, poszczególne dni, posiłki czy konkretne potrawy. Stąd oznaczenie, które zostało dodane, ułatwia nam wybór w przypadku dodawania całych potraw do diety.

Jeśli nie wiesz jak oznaczać potrawy w karcie pacjenta, przeczytaj tutaj: https://aliant.com.pl/aktualizacja-programu-aliant-14-03-2018/

Użyte potrawy oznaczone są zieloną ‘check’ ikoną jak na zdjęciu poniżej.

Zdj. 8 Możliwość oznaczenia we wszystkich dietach, które mamy w bazie, potraw wcześniej użytych u danego pacjenta.

3 zmiana – przy otwarciu nie swojej diety dodaliśmy oznaczanie nowych potraw – takich, których nie mamy we własnej bazie.

Dzięki temu widzimy nie swoje potrawy i możemy zdecydować, czy chcemy je pobrać do bazy, czy też nie. Nowe potrawy oznaczone są plusikiem jak na zdjęciu poniżej.

Zdj. 9 Okno 'Dieta-Otwórz’ oznaczanie nowych potraw – takich, których nie mamy we własnej bazie.

  1. Możliwość resize okna 'Potrawy bogate w…’.

Po wejściu do wyszukiwarki 'Potrawy bogate w’ możemy powiększyć jej okno, klikając w ikonę maksymalizacji okna.

Zdj. 10 Resize okna 'Potrawy bogate w…’

Po powiększeniu znika rysunek, który widzimy na zdjęciu wyżej i całe okno z danymi zwiększa swoją wielkość. Aby powrócić do normalnej wielkości, wybieramy ikonę kwadratów – ‘Przywróć’.

Zdj. 11 Resize okna 'Potrawy bogate w…’

  1. Nowa możliwość usunięcia produktu lub potrawy – dodanie ikony kosza.

Do tej pory, aby usunąć produkt lub potrawę, trzeba było to robić z poziomu menu programu (‘Produkty/Potrawy – Usuń’). Od teraz można to zrobić bezpośrednio po kliknięciu produktu/potrawy na oknie dodawanie produktów i potraw przy pomocy ikony kosza. Jak na zdjęciu 12.

Zdj. 12 Łatwiejsze usuwanie produktów/potraw przy pomocy ikony kosza.

  1. Dieta wysyłana mailem – możliwość wysyłki do wielu adresatów (adresy oddzielone średnikiem).

Czasem się zdarza, że potrzeba jest wysłać jedną dietę kilku osobom. Aby zrobić to sprawniej, umożliwiliśmy dodanie kilku adresatów w jednej wiadomości. Wystarczy oddzielić poszczególne adresy e-mail średnikiem.

 

Zdj. 13 Wysyłka diety do kilku adresatów.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.