Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Wiele osób z pewnością czekało na tę aktualizację programu. Tak, aktualizacja programu umożliwia dodawania własnych tagów do potraw. Dodaliśmy też m.in. nowy kreator diety, ale to nie koniec nowości. Koniecznie czytaj dalej :-).

aktualizacja programu

Aktualizacja programu – wszystkie zmiany w skrócie:

  • własne tagi do potraw = jeszcze większa możliwość personalizacji potraw w bazie własnej oraz precyzyjnego wyszukiwania i dodawania ich do diety;
  • wyliczanie kosztu jadłospisu dla bieżąco układanej diety pozwoli np. dopasować jadłospis do możliwości finansowych pacjenta;
  • wizard (szybki kreator diety) – jednym przyciskiem, losowo, według zadanych kryteriów, dobierzesz potrawy dla wszystkich posiłków jednej kategorii (dla wszystkich śniadań, obiadów czy kolacji);
  • nowy filtr ‘ulubione’, ograniczający listę produktów i potraw do najczęściej dodawanych pozycji do diety;
  • możliwość ukrycia produktów i potraw zawierających gluten, jaja, mleko oraz nieakceptowanych przez pacjenta (nietolerowanych, nielubianych, wykluczonych w chorobach) w wyszukiwarce i na planie całej diety;
  • nowy sposób filtrowania w lokalnej wyszukiwarce potraw według ulubionych, własnych tagów, kategorii potraw oraz możliwość ukrycia potraw nietolerowanych, nielubianych i niewskazanych z uwagi na choroby – wyszukiwanie jest precyzyjniejsze i dopasowane do potrzeb pacjenta;
  • przy pobieraniu diet z centrum wymiany diet pobiera się przepis na całą potrawę, a nie tylko przepis na porcję, znajdującą się w diecie;
  • w wyszukiwarce potraw w widoku posiłku oraz na planie całej diety można podejrzeć listę alergenów dla potrawy z oznaczeniem na czerwono alergenów kolidujących dla pacjenta;
  • na zestawieniu ‘produkty – zamień nieakceptowane – choroby’ dodaliśmy przy produktach z diety oznaczenia wykrzyknikami, aby było wiadomo, z której grupy pochodzi produkt (‘niedozwolone’ / ‘uważaj na’);
  • w karcie pacjenta, w zakładce ‘Nie toleruję’, dodaliśmy nowe rodzaje alergenów: mięczaki, gorczyca, łubin, dwutlenek siarki;
  • w karcie pacjenta do panelu chorób dodaliśmy nowe pozycje: cukrzyca typu 2, Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy, zespół policystycznych jajników, insulinooporność;
  • różny szablon graficzny zaleceń, niezależnie od wybranego szablonu graficznego diety, dzięki czemu wydruki będą bardziej atrakcyjne i różnorodne;
  • na wydruku diety dla pacjenta możliwość umieszczenia nowych parametrów: ‘sacharoza’, ‘laktoza’, ‘fruktoza’, ‘glukoza’;
  • w szablonach graficznych wydruków 1-3 usunęliśmy numerację ze strony tytułowej;

1. Wprowadziliśmy możliwość dodawania własnych tagów do potraw.

Własne tagi dodajemy podczas wprowadzania nowej potrawy oraz edycji już istniejącej. Po otwarciu jednego z okien – ‘Edycja’ lub ‘Dodaj nową potrawę’ i kliknięciu ‘Edytuj tagi’:

Zdj. 1 Edycja tagów na oknie dodawania i edycji potrawy.

Dalej otworzy się okno z systemowymi tagami oraz z możliwością dodawania swoich tagów.

Zdj. 2 Dodawanie własnych tagów.

Jak dodać nowy tag?

Naciskamy ‘Własne tagi’ i przechodzimy do okna ‘Zarządzanie własnymi tagami’.

Zdj. 3 Dodawanie własnych tagów.

Następnie klikamy ‘plus’, który aktywuje okienko do wpisania nazwy nowego tagu.

Dalej po wpisaniu nazwy zatwierdzamy enterem. Na zdjęciu niżej widzimy dodany własny tag. Następnie, aby dodać kolejny tagi, klikamy plusa, który pojawił się niżej nowego tagu i dalej robimy tak samo jak wcześniej.

Zdj. 4 Dodawanie własnych tagów.

Z kolei aby usunąć dodane tagi, wystarczy kliknąć czerwony ‘X’ i potwierdzić usunięcie tagu.

W momencie, kiedy dodamy już wszystkie własnych tagi, które są nam potrzebne, wystarczy zamknąć okno. Następnie na oknie wyboru tagów, zobaczymy dodane przez nas tagi.

Zdj. 5  Dodawanie własnych tagów.

Teraz możemy dodać nasze nowe tagi do potrawy. Tak więc klikamy w nie, a następnie zapisujemy wybrane opcje. W rezultacie wybrane tagi zostaną dodane do potrawy.

Filtrowanie potraw według własnych tagów w wyszukiwarce potraw

Dodatkowo na oknie lokalnej wyszukiwarki potraw dodaliśmy możliwość filtrowania potraw według naszych własnych tagów. Wcześniej taka możliwość tyczyła się tylko tagów systemowych.

Zdj. 6 Filtrowanie potraw według własnych tagów w wyszukiwarce potraw

Lewy klik myszą = zawiera.

Prawy klik myszą = nie zawiera

Praca w grupie

Pracując w grupie możemy wymieniać się potrawami oraz dietami z innymi dietetykami. Tak więc potrawy z własnymi tagami można eksportować, wysyłać do Centrum Wymiany Potraw (CWP) oraz z dietami do Centrum Wymiany Diet (CWD). Jeśli z CWP lub CWD pobierzemy potrawy, które zawierają własne tagi, to pobierzemy do naszej bazy, tylko te tagi, które są zbieżne z naszymi. Co ważne inne tagi nie będą się pobierać, aby nie zaśmiecać naszej bazy.

2. Dodaliśmy wizard, czyli szybki kreator diety.

Zamiast pojedynczego dodawania każdej potrawy do posiłku, jednym przyciskiem, w sposób losowy, według zadanych kryteriów, dobierzesz potrawy dla wszystkich posiłków jednej kategorii, np. dla wszystkich śniadań, obiadów czy kolacji. Warto pamiętać, że wizard najlepiej się sprawdza dla posiłków, dla których mamy określony przedział kaloryczny np. 200 – 300 kcal, 600 – 750 kcal itp. Automatycznie dopasowuje on optymalną liczbę porcji danej potrawy do ustalonego przedziału. Ponadto jeśli nie uda mu się dopasować potrawy porcjami, wstawia jej określoną ilość w gramach, dopasowaną do podanego przedziału. A więc dla posiłków, dla których nie jest określony przedział energetyczny trudno wizardowi jest przeliczyć potrawy na porcje.

Okno wizarda znajdziemy na oknie ‘Plan całej diety’. Aby je otworzyć, wystarczy wybrać ikonę, która otworzy okno dla pierwszego posiłku lub nacisnąć na nazwę wybranego posiłku.

Zdj. 7 Otwieranie wizarda przy pomocy ikony.

Zdj. 8 Otwieranie wizarda poprzez naciśnięcie nazwy posiłku.

Na zdjęciu niżej widzimy okno wizarda otwarte dla śniadania. Na oknie wizarda znajdziemy ikonę ustawień, której naciśnięcie pozwoli nam wybrać kryteria, według których wizard ma dobierać potrawy na posiłki. Po ustaleniu kryteriów wystarczy nacisnąć klawisz ‘DODAJ LOSOWO’, który doda potrawy do wybranych posiłków.

Masa potraw, która pokazuje się na wizardzie, jest to wstępnie szacowana masa, która podlega na późniejszym etapie dodawania dokładniejszym wyliczeniom zależnie od posiłku i jego zapotrzebowania. Ponieważ zapotrzebowanie w poszczególnych dniach może się różnić, wizard nie jest w stanie na 100% podać dokładnej wartości.

Zdj. 9 Okno wizarda.

Ustawienia wizarda.

Na oknie ustawień mamy filtry dla potraw oraz tagi – systemowe oraz nasze własne. Dzięki zmianom w ustawieniach możemy zawęzić oraz sprecyzować obszar potraw, które wizard będzie dodawał.

Zdj. 10 Ustawienia tagów i filtrów dla okna wizarda.

Można zaznaczyć jednocześnie kilka tagów oraz kilka filtrów. Każdy z filtrów po najechaniu myszką ma dodany tooltip objaśniający jego funkcję. Mamy dostępne takie filtry, jak: bezglutenowy, bezjajeczny, bezmleczny, nieakceptowane, ulubione, bezmięsne. Wybrane tagi / filtry zapisujemy.

Jak dodajemy potrawy z okna wizarda?

A) Przyciskiem ‘Dodaj losowo’ dodajemy hurtowo w obrębie konkretnych posiłków, np. uzupełniamy wszystkie śniadania, dalej przełączamy się np. do obiadu i dodajemy wszystkie obiady. Następnie przełączamy się na kolacje i dodajemy propozycje na wszystkie kolacje.

Zdj. 11 Potrawy na śniadania dodane przy pomocy wizarda.

B) Za pomocą metody ‘drag and drop’ (przeciągnij i puść) – w ten sposób dodajemy pojedyncze potrawy z okna wizarda na plan całej diety. Przytrzymujemy lewym klawiszem myszki na wybraną potrawę i przeciągamy ją do wybranego miejsca na planie całej diety, np. do śniadania w czwartym dniu diety;

Zdj. 12 Dodawanie potraw z zestawienia wizarda.

Niezależnie od tego, czy dodajemy potrawy hurtowo (‘Dodaj losowo’) czy pojedynczo (‘drag and drop’), wizard zawsze automatycznie dopasuje optymalną liczbę porcji danej potrawy do ustalonego przedziału kalorycznego posiłku.

Zdj. 13 Automatyczne dopasowanie potrawy porcjami do ustalonego przedziału kalorycznego posiłku.

Jeśli nie uda się wizardowi dopasować potrawy porcjami, wstawia automatycznie jej określoną ilość w gramach, dopasowaną do podanego przedziału energii.

Wizarda możemy wykorzystywać na wiele sposobów, w zależności od swojej metody pracy i przyjętych kryteriów.

Jeśli w danej kategorii posiłków jest już dodany produkt/potrawa, to po użyciu wizarda, jeśli nie ma spełnionego w 100% zapotrzebowania na energię, to on uzupełni je o brakujące kcal w ramach posiłku.

Przykład 1.

Dodajemy tradycyjną metodą zupy do obiadów. Z reguły zupy mają niską kaloryczność, dlatego jak widać na zdjęciu, brakuje energii aby spełnić zapotrzebowanie.

Zdj. 14 Uzupełnianie potraw wizardem.

Możemy więc użyć wizarda, aby uzupełnił obiady o brakującą kaloryczność, dodając np. drugie dania. Na zdjęciu niżej widzimy, że po dodaniu drugiego dania zapotrzebowanie na kalorie zostało spełnione.

Zdj. 15 Potrawy uzupełnione wizardem.

Przykład 2.

Możemy dodać do poszczególnych posiłków pojedyncze produkty, np. owoce, a po uruchomieniu generatora uzupełnić kaloryczność posiłków o dodatkowe potrawy;

Zdj. 16 Dodajemy ręcznie produkty do wszystkich śniadań, a następnie używamy wizarda.

Zdj. 17 Potrawy hurtowo uzupełnione wizardem (‘Dodaj losowo’).

Zamiast hurtowego uzupełnienia potraw, możemy skorzystać z opcji ‘przeciągnij i puść’, gdzie sami wybieramy potrawę i posiłek, w którym ma się znaleźć. Wizard z powodzeniem przyda się, zarówno kiedy mamy do ułożenia całą dietę, taką od zera, jak i w momencie kiedy ułożyliśmy już prawie całą dietę, ale brakuje nam jeszcze jakichś pojedynczych posiłków i nie mamy pomysłu czym je uzupełnić. Tak więc wizard uzupełni je za nas, bo jemu pomysłów nie brakuje:-).

3. Dodaliśmy możliwość ustalenia kosztu jadłospisu dla bieżąco układanej diety.

Okno wyceny diety znajdziemy wchodząc w zakładkę ‘Dieta-Wycena’. Okno to pozwala na wycenę aktualnie otwartego jadłospisu oraz na wprowadzenie nowych lub zmianę starych cen, które zapiszą się jednocześnie przy produktach w bazie. Zestawienie pokazuje listę wszystkich produktów użytych w bieżącej diecie, dla których w szybki sposób wprowadzimy cenę zakupu. Umożliwi to obliczenie całkowitego kosztu zakupu użytych produktów w diecie.

Zdj. 17 Okno wyceny diety.

Cenę wprowadzamy w kolumnie ‘Cena Pln / Gram’ według podanego tam wzoru. Wprowadzone na zestawieniu ceny zapiszą się na stałe przy produktach w naszej bazie danych.

Z okna wyceny diety możemy eksportować dane do Excela. W tym celu wybieramy klawisz ‘Eksport XLSX’, zapisujemy na dysku i gotowe.

Z zestawienia możemy korzystać na wiele różnych sposobów. Możemy ustawić cenę dla:

  • całości diety;
  • wszystkich posiłków w wybranym dniu;
  • jednego rodzaju posiłku we wszystkich dniach, przykładowo dla wszystkich śniadań;
  • jednego z posiłków w wybranym dniu, przykładowo dla śniadania w pierwszym dniu diety;

4. Dodaliśmy nowy filtr ‘Ulubione’.

Nowy filtr ‘ulubione’ oznaczony jest ikoną gwiazdki. Szary kolor oznacza, że filtr jest nieaktywny. Dalej jeśli go klikniemy, stanie się niebieski – aktywny. Ten filtr pokazuje 200 najczęściej używanych przez nas potraw oraz 200 najczęściej używanych przez nas produktów, czyli zobaczymy maksymalnie 400 pozycji. Program automatycznie rejestruje dodawane przez nas pozycje do diety i na tej podstawie tworzy listę ulubionych.

Gdzie włączymy filtr:

A) W wyszukiwarce produktów i potraw w widoku posiłku, w sekcji ‘Dodaj do planu’.

Zdj. 18 Filtr ‘Ulubione’ w sekcji ‘Dodaj do planu’.

B) W wyszukiwarce produktów i potraw na oknie ‘Plan całej diety’.

C) W wyszukiwarce lokalnej potraw, gdzie możemy zobaczyć ulubione potrawy, a wśród nich, używając innych filtrów zawęzić obszar poszukiwania.

5. Dodaliśmy nowe filtryw lokalnej wyszukiwarce potraw.

Oprócz filtru ‘ulubione’ oraz wyszukiwania względem własnych tagów, w lokalnej wyszukiwarce potraw dodaliśmy nowe filtry, takie jak ‘wg kategorii’ potraw oraz ‘wg wykluczeń’.

Zdj. 19 Filtrowanie w lokalnej wyszukiwarce potraw wg. Wykluczeń i wg. Kategorii.

Filtr uwzględniający kategorie potraw zawęża wyszukiwanie w obrębie potraw z wybranej kategorii, która jest do nich przypisana. Z kolei filtr dotyczący wykluczeń, ukryje potrawy nielubiane i/lub nietolerowane i/lub związane z panelem chorób pacjenta. Dalej, jeśli potrzebujemy wybrać propozycje potraw na śniadanie, wówczas klikamy lewym klawiszem myszki i zaznaczamy na zielono tę kategorię. Ponadto jeśli jakąś kategorię chcemy wykluczyć, to klikamy prawym klawiszem myszki lub dwa razy lewym, nazwa będzie miała kolor czerwony, a potrawy z tej kategorii znikną z podglądu. Dodatkowo filtry można łączyć, tak więc możemy zawężać obszar poszukiwania w zależności od potrzeb.

6. Wprowadziliśmy zmiany w szablonach wydruku diety: dowolny szablon graficzny zaleceń, nowe cukry w zakładce dieta.

A) Po pierwsze dodaliśmy zmianę szablonu graficznego zaleceń niezależnie od wybranego szablonu, dzięki czemu wydruki będą jeszcze bardziej atrakcyjne i różnorodne. Tak więc na oknie wydruku, w zakładce ‘zalecenia’ przy pomocy strzałek, możemy przełączać szablon graficzny zaleceń. Mamy możliwość wyboru jednej z pięciu grafik. Na zdjęciu niżej widzimy szablon 1, a grafika zaleceń pochodzi z szablonu 5.

Zdj. 20 Zmiana szablonu graficznego zaleceń niezależnie od wybranego szablonu graficznego wydruku.

B) Po drugie dodaliśmy nowe cukry w zakładce ‘Dieta’, takie jak: ‘sacharoza’, ‘laktoza’, ‘fruktoza’, ‘glukoza’.

Dzięki temu mamy możliwość umieszczenia ich na wydruku diety.

Zdj. 21 Nowe cukry na wydruku diety.

Zdj. 22 Nowe cukry na wydruku diety.

7. Dodaliśmy możliwość podejrzenia listy alergenów dla potrawy.

Możliwość tę dodaliśmy na liście potraw, w sekcji ‘Dodaj do planu’ oraz na ‘Planie całej diety’. Tak więc prawy klik myszą otwiera listę składników potrawy, obok której dodaliśmy listę alergenów dla potrawy. Dodatkowo program pokazuje na czerwono wszystkie alergeny kolidujące dla wybranego pacjenta. Dzięki tej funkcjonalności w szybki sposób podejrzymy listę alergenów dla wybranej potrawy.

Zdj. 23 Lista alergenów dla wybranej potrawy wraz z zaznaczonymi na czerwono pozycjami, które są nietolerowane przez pacjenta.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.