Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Cały czas pracujemy nad rozwojem Alianta. Dzisiaj przygotowaliśmy kolejną aktualizację programu, w której znajdziecie dużo nowości. Poniżej opisujemy zmiany wraz z wizualizacją.

I NOWY KREATOR JADŁOSPISÓW

Miejsce, w którym mamy podgląd całego jadłospisu i które umożliwia nam układanie diety to kreator jadłospisów. Odnajdziemy go po wejściu w podsumowanie wszystkich dni w ‘RAZEM’ w kolumnie ‘DNI’, w zakładce ‘PLAN CAŁEJ DIETY’. Na rysunku 1 widzimy okno z otwartym kreatorem jadłospisów. W kolumnach znajdują się dni diety, w wierszach – posiłki. Na dole każdej kolumny znajduje się podsumowanie każdego dnia.

Rys. 1 Kreator jadłospisów.

Program sumuje ilość użytych kcal, białek (B), tłuszczów (T) oraz węglowodanów ogółem (W). Tłem komórki, w której podawane są obliczenia jest słupek pokazujący % zaspokojenie normy. Zielone tło – zaspokojenie normy między 90 a 110 % realizacji. Żółte tło – zaspokojenie normy poniżej 90% realizacji, czerwone tło – powyżej 110% realizacji (Rys. 2).

Rys. 2 Sumy ilości użytych kcal, białek, tłuszczów oraz weglowodanów og. wraz z oznaczeniem kolorystycznym (% zaspokojenie normy).

W posiłku podawana jest suma użytych kcal w stosunku do założonych. Na lewo od tych wartości widoczne są 3 małe słupki, które pokazują % realizacji zapotrzebowania na składniki w podziale na B, T, W og. (Rys. 3). Po zbliżeniu myszki pokaże nam się tooltip, w którym odczytamy wartości w %.

Rys. 3 Widok posiłku – % realizacji zapotrzebowania na składniki w podziale na B, T, W og.

W ostatniej kolumnie obliczana jest średnia z poszczególnych posiłków, w podziale na E, B, T, W og., a w prawym dolnym rogu ekranu widzimy obliczenia średniej z całej diety również w podziale na E, B, T, W og. (Rys. 4).

Rys. 4 Obliczenia średniej z całej diety.

Nad planem po prawej stronie, naciskając ikonę kosza, możemy wyczyścić jadłospis. Obok ikony kosza znajduje się ikona zapisu diety (Rys. 5).

Rys. 5 Ikony usuwania i zapisywania diety z widoku kreatora jadłospisów.

Ważne! To, ile dni i posiłków na raz zobaczymy na ekranie, będzie zależało od jego rozdzielczości i od tego jak duży mamy ekran. Czym wyższa rozdzielczość i większy ekran, tym więcej elementów zmieści się na nim. Zrzut wykonany na rys. 1 dotyczy ekranu o rozdzielczości 1920 x 1080 (Full HD).

Jakie operacje możemy robić w kreatorze jadłospisów?

1. Dodawać nowe pozycje – za pośrednictwem ikony plusa . Po jego naciśnięciu pokaże nam się baza produktów i potraw z 2 zakładkami ‘PRODUKTY’ i ‘POTRAWY’ . W wyszukiwarce wpisujemy pożądaną pozycję. W każdej chwili możemy ograniczyć wynik wyszukiwań tylko do produktów albo tylko do potraw, naciskając na wybraną zakładkę (Rys 6). Pozycje nietolerowane są oznaczane czerwonym wykrzyknikiem, nielubiane – szarym.  Oprócz tego program oznacza pozycje wysoko, średnio i nisko glikemiczne. Zielony słupek oznacza pozycje niskoglikemiczne, żółty – średnioglikemiczne, czerwony – wysokoglikemiczne. Program również oznacza użyte potrawy .

Rys. 6 Dodawanie nowych pozycji w kreatorze – wybór produktu/potrawy.

Po wyszukaniu i zaznaczeniu wybranej pozycji pokaże się nam okienko, które pomoże nam dodać wybraną pozycję do posiłku (Rys. 7).

Rys. 7 Dodawanie nowych pozycji w kreatorze – ustalanie ilości.

Na rysunku 7 widzimy podaną kategorię, w której zapisany jest produkt lub potrawa, ilość kcal/100 g, % udział energii w podziale na B, T, W. og i alkohol, poniżej ilość gram B, T, W. og i ewentualnie alkoholu. Na samym dole obrazka widzimy pasek zaspokojenia energii w %, który informuje nas o tym, w jakim stopniu wybrany produkt czy potrawa zaspokoją posiłek pod kątem energii. Od razu po otwarciu okienka informacja, która wyświetla się na pasku dotyczy 100 g wybranego produktu/potrawy. Aby dodać wybraną pozycję do posiłku podajemy gramaturę albo miarę domową albo korzystamy z funkcji ‘WG KCAL NA POS’. Funkcja ta doda nam wybraną pozycję zgodnie z ustalonym zapotrzebowaniem energetycznym posiłku. Program przeliczy za nas masę dodawanej pozycji. Jeśli chodzi o gramaturę możemy podać własną wartość lub zmieniać jej ilość o 10 g używając plusa lub minusa. Zamiast gramatury możemy wskazać miarę domową przypisaną do produktu/potrawy lub wpisać własną miarę. Podane miary możemy zmniejszać lub zwiększać za pomocą minusa lub plusa. Wybraną opcję zatwierdzamy klawiszem ‘DODAJ’.

2. Zmieniać ilość produktu/potrawy na inną – aby to zrobić najeżdżamy myszką na ikonę menu    i wybieramy ‘zmień ilość’ (Rys. 8).

 

Rys. 8. Zamień ilość produktu/potrawy.

Na rysunku 9 widzimy okno, na którym wybieramy ilość produktu/potrawy.
Rys. 9 Zmiana ilości produktu/potrawy.

3. Zamieniać produkty/potrawy na inne (uwaga: funkcja zamiany wszystkich wystąpień danego produktu w całej diecie dostępna jest po wejściu w menu główne ‘Produkty – Zamień’). Funkcję zamieniania znajdziemy w tym samym miejscu, co funkcję zmieniania ilości (Rys. 10).

Rys. 10 Zamienianie produktu/potrawy na inne.

Wyszukujemy produkt/potrawę i zamieniamy (Rys 11).

Rys. 11 Wyszukiwanie produktu/potrawy do zamiany.

4. Kopiować produkt / potrawę.

Rys. 12 Kopiowanie produktu/potrawy.

Rys. 13 Wklejanie skopiowanej potrawy.

Kopiować możemy również najeżdżając myszką na wybrany produkt/potrawę, następnie należy przytrzymać ctrl, nacisnąć lewy klawisz myszki  i przeciągnąć do wybranego posiłku, trzymając cały czas ‘ctrl’ włączony, zanim nie puścimy myszki (Rys. 14).

Rys. 14 Kopiowanie przy pomocy myszki z przytrzymaniem ctrl.

5. Kopiować cały posiłek – poprzez najechanie na ikonę menu przy kaloryczności na dole wybranego posiłku i naciśnięcie ‘kopiuj’.

Rys. 15 Kopiowanie całego posiłku.

Po skopiowaniu posiłku, wybieramy miejsce, do którego chcemy wkleić kopię i wybieramy ikonę menu  w nowym miejscu, po czym naciskamy ‘wklej’. Na rysunku 16 widzimy skopiowany posiłek z obiadu do II śniadania w innym dniu.Rys. 16 Wklejanie skopiowanego posiłku.

6. Przenosić produkt/potrawę (metodą ‘drag and drop’ przeciągnij i puść) – najeżdżajmy myszką na wybrany produkt/potrawę, następnie naciskamy lewy klawisz myszki  i przeciągamy do wybranego posiłku, w którym puszczamy myszkę (Rys. 17).

Rys. 17 Przenoszenie produktu/potrawy.

7. Usuwać wybrane elementy lub cały posiłek – poprzez naciśnięcie ikony menu  przy wybranym elemencie lub całym posiłku, a następnie wybraniu usuń (Rys. 18).

Rys. 18 Usuwanie wybranego elementu lub całego posiłku.

8. Edytować posiłek.

Kiedy najedziemy na ikonę menu  na dole pod posiłkiem i klikniemy ‘edytuj’ (Rys. 19), program przeniesie nas do panelu głównego diety, bezpośrednio do wybranego posiłku (Rys. 20).

Rys. 19. Edycja całego posiłku.Rys. 20. Edycja posiłku po wybraniu ‘edytuj’ w kreatorze jadłospisu.

Przy układaniu diety możemy również korzystać z funkcji ‘Cofnij’  , w takich sytuacjach, jak:

  • dodanie produktu/potrawy do posiłku;
  • usunięcie produktu/potrawy z posiłku;
  • zmiana ilości;
  • zamiana produktu/potrawy na inną;
  • kopiowanie;
  • przenoszenie;

Do produktów i potraw pokazują się tooltipy z informacją o użytej ilości, podstawowej wartości odżywczej i użytych składnikach dla potraw (Rys. 21).

Rys. 21 Tooltipy do produktów i potraw w kreatorze jadłospisu.

II NOWY FILTR W WYSZUKIWARCE POTRAW

Możliwość dodania potraw wg zapotrzebowania kaloryczności posiłku odnajdziemy również na oknie wyszukiwarek potraw – lokalnej (własne potrawy) oraz innych użytkowników (Centrum Wymiany Potraw).

Wyszukiwarki potraw znajdują się w menu głównym, po wejściu w ‘potrawy-wyszukaj’. Do tej pory można było dodawać potrawy wg. ‘kcal/100 g potrawy’ oraz ‘kcal na porcję’. Od teraz mamy trzecią zakładkę – ‘kcal/posiłek’ (Rys. 22).

Rys. 22 Wyszukiwanie potrawy wg. kcal/posiłek.

Jak to działa?

Zakres wartości na wskaźniku będzie się zmieniał, w zależności od posiłku jaki zaznaczymy na widoku planu diety (Rys. 23). Zmieniać się będzie także wielkość porcji i kaloryczność potraw. Na rysunku 23 widzimy zaznaczony posiłek 3 (obiad), oraz adekwatne do tego posiłku wartości kaloryczne potraw.


Rys. 23 Wyszukiwanie potrawy wg kcal/posiłek.

Na rysunku poniżej (Rys. 24) widzimy zaznaczony posiłek 2 (II śniadanie) oraz przeliczoną kaloryczność potraw odpowiadającą II śniadaniu. Dodatkowo możemy zaznaczyć tag ‘przekąska’ w sekcji ‘FILTRUJ PO TAGACH’, aby zawęzić obszar poszukiwań do propozycji na II śniadanie. Metodą ‘drug & drop’ (‘przeciągnij i puść’) lub zaznaczając wybraną potrawę i wybierając klawisz ‘DODAJ DO PLANU’ możemy dodać potrawę, od razu do diety, z kalorycznością odpowiadającą zapotrzebowaniu na dany posiłek.

Rys. 24 Wyszukiwanie potrawy wg kcal/posiłek.

III ZMIANA DZIAŁANIA FILTRA ‘FILTRUJ PO SKŁADNIKACH’ NA OKNIE WYSZUKIWAREK POTRAW

Filtrowanie po składnikach umożliwia wyszukiwanie potraw zawierających, bądź nie zawierających konkretnych składników. Modyfikacja działania tego filtra polega na tym, że od teraz program zawęża wyniki poszukiwań uwzględniając wszystkie zaznaczone składniki. Przykładowo, jeśli chcemy znaleźć potrawy zawierające banana i jaja, zaznaczamy te dwa składniki. Wcześniej program pokazał nam wszystkie potrawy zawierające banana i wszystkie potrawy zawierające jaja. Od teraz pokarze nam tylko te zawierające jaja i banana w jednej potrawie.

Na rysunku 25 program pokazuje potrawy, które zawierają banana. Jest ich 22.

Rys. 25 Wyszukiwanie potraw po składnikach.

Kiedy zaznaczymy kolejny filtr – jaja kurze całe, wyszukany obszar zmniejsza się nam do 4 (Rys. 26). Program wyszukał tylko te potrawy zawierające oba składniki – banana i jaja.

Rys. 26 Wyszukiwanie potraw po składnikach.

W podobny sposób możemy wyszukać potrawy nie zawierające banana  , ale zawierające jaja.

IV ZAPAMIĘTYWANIE SZEROKOŚCI KOLUMN W WIDOKU POSIŁKU

Standardowo kolumny w widoku posiłku na oknie głównym mają taką samą szerokość (Rys. 27). Jeśli zachodzi potrzeba zmiany ich wielkości, możemy to zrobić, a program zapamięta tę zmianę. Po ponownym otwarciu będziemy widzieć szerokości kolumn, które zostały przez nas ustawione wcześniej. Aby zmienić szerokość kolumn, wystarczy najechać myszką na pasek z nazwami kolumn, pomiędzy końcem jednej a początkiem kolejnej kolumny. Pojawi nam się ikona, następnie wystarczy ją nacisnąć i przesunąć myszkę w lewo lub z prawo. W ten sposób możemy zmienić szerokość każdej kolumny, aby dostosować widok do swoich potrzeb. Na poniższym obrazku (Rys. 27) widzimy zmienioną szerokość kolumn w widoku posiłku. Ta szerokość kolumn będzie odtwarzana podczas kolejnych wejść do programu.

Rys. 27 Zapamiętywanie szerokości kolumn w widoku posiłku.

V USUWANIE DIET Z POZIOMU KARTY PACJENTA

Wchodząc do karty wybranego pacjenta, w zakładce ‘dieta – zrealizowane’ możemy usuwać przypisane danemu pacjentowi diety. Wystarczy zaznaczyć dietę do skasowania i wybrać ‘usuń’ (Rys. 28). Dzięki temu w łatwy sposób, w jednym miejscu możemy zrobić porządek z dietami konkretnego pacjenta.

Rys. 28 Usuwanie diety z poziomu karty pacjenta.

VI REGULACJA WIELKOŚCI WSKAŹNIKÓW MONITOROWANIA POSTĘPU W DIECIE W PODSUMOWANIU CAŁEJ DIETY LUB DNIA

Interesujące nas wskaźniki odnajdziemy w raportach realizacji dostępnych po wejściu w ‘RAZEM’ w kolumnie ‘DNI’ lub ‘POSIŁKI’. Ikona małej i dużej litery ‘a, A’ w podsumowaniu planu umożliwia wielokrotne zmniejszanie – małe ‘a’ oraz wielokrotne zwiększanie – duże ‘A’ wskaźników. Dzięki temu możemy dopasować wielkość wskaźników do swojej wygody, a także zmieścić potrzebną ilość wskaźników na używanym ekranie monitora. 

Rys. 29 Regulacja wielkości wskaźników monitorowania postępu w diecie w podsumowaniu dnia 1.

VII NOWY WSKAŹNIK MONITORUJĄCY ILOŚĆ WARZYW I OWOCÓW W DIECIE

Warzywa i owoce to podstawa każdej diety. Aby ułatwić monitorowanie ich ilości w układanym jadłospisie, wprowadziliśmy specjalny wskaźnik, który zlicza średnio ilość owoców i warzyw w poszczególnych dniach diety, a także dla całej diety. Bardzo szybko można sprawdzić, jak rozkłada się proporcja między warzywami i owocami oraz ile średnio jest ich przewidzianych w diecie.

Rys. 30 Wskaźnik ilości owoców i warzyw w diecie.

VIII MOŻLIWOŚĆ ZMIANY PRZYPISANIA DIETY DO PACJENTA NA DIALOGU ‘ZAPISZ DIETĘ JAKO…’

Ta funkcja jest przydatna szczególnie w sytuacji, kiedy chcemy bieżąco układaną dietę edytować w późniejszym czasie, ale dla innego już pacjenta. W momencie kiedy ją przypiszemy, w późniejszym czasie otworzymy ją od razu podczas wybierania pacjenta, któremu zostanie przypisana. Zaoszczędzi nam to czas, w szczególności, kiedy mamy w bazie bardzo dużo ułożonych jadłospisów.

Jak to zrobić?

Wybieramy w menu głównym opcję ‘Dieta-Zapisz jako’. Na oknie zapisu widzimy nazwisko pacjenta, do którego dieta jest przypisana. Aby przypisać ją nowemu pacjentowi, wystarczy wybrać ikonę plusa.

Rys. 31 Możliwość zmiany przypisania diety do pacjenta na dialogu ‘zapisz dietę jako…’

Następnie rozwija się okienko wyszukiwarki. Wystarczy wyszukać innego pacjenta, wybrać go i zapisać zmiany.

Rys. 32 Możliwość zmiany przypisania diety do pacjenta na dialogu ‘zapisz dietę jako…’

IX RAPORT DLA CAŁEJ DIETY WG POSIŁKÓW – DODANIE ŚREDNIEJ Z CAŁEJ DIETY.

W zakładce ‘Raporty-raport diety’ generujemy ‘raport dla całej diety wg posiłków’. W tej aktualizacji zostały dodane obliczenia średniej z całej diety (Rys. 33). Sumy wartości dla dni i średnie z całej diety poszczególnych składników są także w tym miejscu oznaczone kolorami.

Rys. 33 Widok raportu dla całej diety wg posiłków – dodana średnia z całej diety.

X USTAWIENIE WŁASNEJ WIELKOŚCI PODSUMOWANIA PLANU – W KAŻDYM MIEJSCU INNE

Wielkość podsumowania planu można dowolnie regulować, przesuwając suwakiem do góry i do dołu (Rys. 34). Wielkość obszaru podsumowania planu można od teraz ustawiać niezależnie od siebie, a więc możemy mieć inną wielkość w każdym miejscu, w którym znajduje się podsumowanie planu w programie. Inną wielkość możemy mieć w posiłku, inną  w podsumowaniu całego dnia, a inną w podsumowaniu całej diety.

Rys. 34 Regulowanie wielkości widoku podsumowania planu.

XI WYDRUK DIETY Z UWZGLĘDNIENIEM ZAWARTOŚCI FENYLOALANINY

Wydruk uwzględniający zawartość fenyloalaniny w produktach jest przydatny szczególnie dla pacjentów chorujących na fenyloketonurię. Aby wartości fenyloalaniny były widoczne na wydruku, trzeba ją zaznaczyć na liście składników, w zakładce ‘dieta’, podczas konfiguracji wydruku. Na rysunku 35 widzimy podgląd wydruku z wartościami fenyloalaniny.

Rys. 35 Wydruk diety uwzględniający zawartość fenyloalaniny w produktach.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.