Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Program Aliant wciąż się rozwija. Dzisiaj przedstawiamy kolejne nowości nad którymi pracowaliśmy przez ostatnie tygodnie.

AKTUALIZACJA NORM NA ENERGIĘ I SKŁADNIKI ODŻYWCZE

Aktualizacja dotyczy norm, według których program oblicza wysokość zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze dla danego pacjenta. Przy aktualizacji korzystaliśmy z Norm żywienia dla populacji polskiej z 2017 r. Zmienił się także sposób obliczania aminokwasów w diecie. Obecnie obliczenia skorelowane są z założoną ilością białka w diecie (w mg na każdy gram białka). Do tej pory skorelowane były z masą ciała pacjenta. W tym względzie skorzystaliśmy z wytycznych Institute of Medicine 2006 r.

Rys. 1 Karta pacjenta z obliczonym zapotrzebowaniem na energię i składniki odżywcze.

SZYBKA ZMIANA NAZWY POTRAWY W POSIŁKU

Od teraz, możesz zmienić nazwę potrawy w posiłku, na potrzeby układanej diety. Zrobisz to bezpośrednio w układanym posiłku. Wprowadzone zmiany zapiszą się w diecie, ale nie zapiszą się w bazie potraw. Sytuacja może być związana z podmianą jednego składnika na drugi  i jednocześnie, kiedy nie chcemy zapisywać na trwałe kolejnej owsianki czy też kanapki w bazie naszych potraw. Aby zmienić nazwę potrawy w posiłku wystarczy kliknąć prawym klawiszem myszy na wysokości nazwy potrawy, wybrać polecenie ‘Zmień nazwę potrawy’ i wpisać nową nazwę. Aby dokonać zmiany nazwy potrawy na stałe, należy dokonać tego na oknie edycji potrawy po wejściu w ‘Potrawy – edytuj’.

Rys. 2 Wybór polecenia zmiany nazwy potrawy w posiłku.

Rys. 3 Wpisywanie nowej nazwy potrawy.

Rys. 4 Potrawa po zmianie nazwy.

ZAŁĄCZNIK DO MAILA

Dodaliśmy możliwość dołączenia załącznika (np. zrzut z ekranu) do maila sugestii / zgłoszenia błędu. Aby wysłać takiego maila, wybieramy ikonę koperty na górnej belce w prawym górnym rogu programu. W celu dodania załącznika do maila klikamy w plusa na wysokości ‘Załącznik’. Wybieramy następnie odpowiedni plik i jego nazwa powinna się znaleźć na oknie. Wszystkie wysłane wiadomości docierają do skrzynki pomoc@aliant.com.pl

Rys. 5 Okno wysyłki maila sugestii / zgłoszenia błędu (np. zrzut z ekranu).

Rys. 6 Okno wysyłki maila sugestii / zgłoszenia błędu (np. zrzut z ekranu)  z załączonym plikiem.

PRZELICZANIE DIETY NA INNĄ KALORYCZNOŚĆ – ZAOKRĄGLANIE GRAMATURY

Przeliczając dietę na inną kaloryczność, np. z 1000 kcal na 1500 kcal (po wejściu w ‘Dieta – otwórz’) dodaliśmy zaokrąglanie masy jadalnej produktów w przeliczanej diecie.

Rys. 7 Gramatura produktów po przeliczeniu diety przed aktualizacją (w starszych wersjach programu).

Rys. 8 Zaokrąglona gramatura produktów po przeliczeniu diety w najnowszej wersji programu.

PODSUMOWANIE PLANU – PORZĄDKI

W podsumowaniu planu, dla składników bez określonej normy, w przypadku aktywnego podglądu ‘% Realizacji’, ‘Ile brakuje’ oraz w kolumnieCel’ pokazuje się ‘n.d.’ (nie dotyczy).

Rys. 9 Widok podsumowania planu z oznaczeniem n.d. dla składników bez ustalonej normy.

KOLORYSTYCZNA OCENA POZIOMU GI  (ang. indeks glikemiczny) i GL (ang. ładunek glikemiczny)

Program Aliant dużo miejsca poświęca ułatwieniu konstruowania diet niskoglikemicznych. W związku z tym rozszerzyliśmy ilość miejsc, gdzie wprowadziliśmy oznaczenia kolorystyczne dla oceny wartości GI i GL. Dzięki temu, nie znając poszczególnych wartości indeksu, w łatwy sposób wyeliminujemy bądź ograniczymy produkty wysoko glikemiczne. Łatwiej też wymienimy składniki na inne. W niektórych miejsca zostały również dodane oznaczenia słowne dla poziomów GI i GL.

Dla przypomnienia, w kontekście indeksu i ładunku glikemicznego, poziomy oznaczone są następująco:

zielony – niski,

żółty – średni,

czerwony – wysoki

Nowe miejsca z oznaczeniami kolorystycznymi to:

  • W posiłku na oknie głównym, w wierszu ‘suma’:

Rys. 10 Oznaczenie kolorystyczne GI/GL w posiłku w widoku posiłku.

  • Na raportach diety (kolorystyczna i słowna ocena parametrów GI i GL):

Rys. 11 Oznaczenie kolorystyczne i słowne GI/GL na raporcie diety.

  • Na liście zamienników podczas zamiany produktu lub potrawy w posiłku:

Rys. 12 Oznaczenie kolorystyczne GI/GL podczas podmieniania składników.

  • Podsumowanie planu:

– dla procenta realizacji podano opisowy poziom GI oraz GL

Rys. 13 Oznaczenie kolorystyczne i słowne GI/GL dla % realizacji w podsumowaniu diety.

– dla ‘Ile użyto’ –  ocenę kolorystyczną poziomu GI/GL

Rys. 14 Oznaczenie kolorystyczne GI/GL dla ‘Ile użyto’ w podsumowaniu diety.

  • Okno dodawania nowej potrawy i okno jej edycji – w wierszu suma dodano kolorystyczną ocenę poziomu GI/GL:

Rys. 15 Oznaczenie kolorystyczne GI/GL na oknie edycji potrawy.

NOWE WSKAŹNIKI MONITOROWANIA POSTĘPU W DIECIE

POZIOMA WERSJA UDZIAŁU ENERGII WG ŹRÓDŁA

Wśród wskaźników monitorowania postępu realizacji diety do posiłku jest dobrze nam znany wskaźnik kołowy udziału energii wg źródła (białko, tłuszcz, węglowodany, alkohol). Do tej pory wskaźnik występował w formie kołowego wykresu. Dodaliśmy możliwość przełączenia go na wersję poziomą, która zabiera mniej miejsca. Może to być przydatne przy pracy z mniejszą rozdzielczością ekranu.

Rys. 16 Pozioma wersja wskaźnika udziału energii wg. źródła.

Jak zmienić widok wskaźnika na poziomy pasek?

Aby zmienić sposób prezentacji wskaźnika wystarczy kliknąć w ikonę ustawień na panelu wskaźników w widoku posiłku.

Rys. 17 Ikona ustawień na panelu wskaźników w widoku posiłku.

Zostaniemy przekierowani do ‘Ustawień panelu wskaźników’ (fot. ). Następnie na kole ‘Udział energii’ klikamy w kolejne koło zębate (rys. )

Rys. 18 Koło ‘Udział energii’ w ‘Ustawieniach panelu wskaźników’.

Zostaniemy przekierowaniu do okna ‘Konfiguracji wskaźnika udziału energii’, gdzie mamy możliwość włączania lub wyłączania poziomego wskaźnika. Po kliknięciu w ‘zapisz’, zachowamy wybrane zmiany, co do tego wskaźnika.

Rys. 19 Okno ‘Konfiguracji wskaźnika udziału energii’.

NOWY WSKAŹNIK – SKŁADNIKI

Do panelu wskaźników został dodany nowy wskaźnik: Składniki’. Służy on do monitorowania wybranych składników diety w posiłku, całym dniu lub całej diecie razem. Możemy wybierać wśród składników, dla których określony jest cel w karcie pacjenta. Celem jest założona przez nas wartość, którą chcemy osiągnąć w realizowanej diecie. Program wyliczy % realizacji danego składnika w stosunku do założeń. Może być to istotne w sytuacji potrzeby bardzo konkretnego monitorowania wybranych składników. Wskaźnik „Składniki” można znaleźć wchodząc w ustawienia wskaźników poprzez ikonę ustawień na panelu wskaźnikach w posiłku, całym dniu lub diecie razem.

Rys. 20 Ikona ustawień na panelu wskaźników w widoku posiłku.

Rys. 21  Ikona ustawień wskaźników w podsumowaniu diety.

 

Rys. 22 Rys. 21  Ikona ustawień wskaźników w podsumowaniu dnia.

Ustawienia wskaźników znajdziemy również wchodząc w menu głównym po wejściu w ikonę ustawień i dalej ‘Wskaźniki’.

Rys. 23 Ustawienia wskaźników z menu głównego poprzez ikonę ustawień programu.

Ikona ustawień na kafelku ‘Składniki’ pozwoli wybrać składniki oraz ustalić ich kolejność wyświetlania. Maksymalnie może być widocznych 9 składników. Oddzielnie konfigurujemy składniki dla posiłku, dnia i całej diety. Nie muszą to być te same składniki.

Rys. 24 Ikona ustawień na kafelku ‘Składniki’.

Po wejściu w koło zębate widzimy listę składników. Możemy ją edytować w każdym momencie układanie diety.

Rys. 25 Wybór składników monitorowania podczas układania diety.

Po włączeniu panelu „Składniki” wybrane pozycje widzimy na wybranym przez nas panelu w postaci procentowej – poniżej widok posiłku.

Rys 26. Widok panelu ‘Składniki’ w posiłku.

Widok całej diety:

Rys. 27 Widok panelu ‘Składniki’ w całej diecie.

WYMIENNIKI WW ORAZ WBT – WIĘKSZA DOKŁADNOŚĆ 

Zwiększyliśmy również dokładność prezentacji wymienników węglowodanowych (WW) oraz białkowo – tłuszczowych (WBT). Wartości prezentowane są z dokładnością do jednego miejsca po przecinku, dzięki temu jest to bardziej precyzyjne.

Rys. 28 Wymienniki węglowodanowe (WW) oraz białkowo – tłuszczowe (WBT) – widok przy posiłku.

Rys. 29 Wymienniki węglowodanowe (WW) oraz białkowo – tłuszczowe (WBT) – widok w posumowania planu.

PASEK UDZIAŁU ENERGII

Dodaliśmy poziomy pasek udziału energii na oknie dodawania i edycji potrawy, żeby łatwiej było monitorować dodawaną lub edytowaną potrawę.

Rys. 30 Pasek udziału energii – dodawanie nowej potrawy.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.