Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

W obecnym czasie różne szkolenia, konferencje czy inne wydarzenia przeniosły się do sieci. Dzisiaj podpowiadam Ci kilka opcji pod hasłem aktywna jesień dietetyka, czyli gdzie poszerzyć swoją wiedzę. Wybór nie był łatwy, bo różnych propozycji jest bardzo dużo. Starałam się wybrać najciekawsze, choć nie wyczerpałam tematu. Sprawdź, gdzie on-line możesz podszkolić swoje umiejętności i poszerzyć wiedzę.

Aktywna jesień dietetyka – Kursy Instytutu Medycyny Zapobiegawczej

Instytut Medycyny Zapobiegawczej jest to miejsce warte uwagi. Z kolei szkolenia przez nich prowadzone są bardzo merytoryczne i ciekawe. Co więcej, nie spotkałam osoby, która byłaby niezadowolona. W ofercie mają obecnie 3 pozycje. Wszystkie szkolenia znajdziesz tutaj.

Ekspert probiotykoterapii

    • Rozpoczęcie: 5.12.2020
    • Certyfikat ukończenia: tak
    • Transmisje lekcji na żywo: tak
    • Czas trwania: 3 miesiące, 10 transmisji, 25 godzin szkoleniowych
    • Koszt: 949 zł

Specjalistyczne szkolenie z zakresu prowadzenia skutecznych interwencji ukierunkowanych na modulowanie funkcji mikrobioty przewodu pokarmowego.

W programie:

  • Interwencje probiotyczne przy SIBO, IMO, SIFO.
  • Znaczenie terapii mikrobioty w zaburzeniach układu immunologicznego.
  • Prewencja polekowych uszkodzeń mikrobioty i bariery jelitowej.
  • Odbudowa odporności śluzówkowej po zakończeniu antybiotykoterapii.
  • Aktualne strategie diagnostyczne.
  • Przegląd najlepszych preparatów dostępnych na rynku.
  • Probiotykoterapia w schorzeniach przewodu pokarmowego.
  • Odbudowa mikrobioty po intensywnej farmakoterapii.
  • Modulowanie funkcji mikrobioty w okresie okołociążowym.
  • Zaburzenia osi jelito-skóra w dermatozach zapalnych.
  • Psychobiotyki: bakterioterapia dedykowana zaburzeniom osi jelitowo-mózgowej.
  • Pierwsze 1000 dni. Niepowtarzalne okno możliwości pełnego wykorzystania potencjału drobnoustrojów probiotycznych.

SIBO – Zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego

    • Data: 7.11.2020, 10:00
    • Certyfikat ukończenia: tak
    • Transmisje lekcji na żywo: tak
    • Czas trwania: 3 godziny (60-dniowy dostęp do video)
    • Koszt: 109 zł

Tematyka:

  • SIBO – nadal ogromne wyzwania terapeutyczne.
  • „Samodzielne” schorzenie czy konsekwencja ogólnoustrojowych patologii?
  • Zaburzenia mikrobioty jelita cienkiego – czy puszka Pandory została otwarta.
  • Mam objawy jednoznaczne sugerujące SIBO, jednak wynik testu oddechowego jest ujemny – co dalej?
  • Dlaczego dieta nie leczy SIBO?
  • Wędrujący kompromis mioelektryczny jako krytyczny element kształtujący relację ja osi drobnoustroje-bariera jelitowa.
  • Zaadresowanie przyczyny rozwoju SIBO i kompleksowe podejście jedynym kluczem do sukcesu terapeutycznego.

Jelita sercem odporności organizmu

    • Data: 21.11.2020, 10:00-14:45
    • Certyfikat ukończenia: tak
    • Transmisja na żywo: tak
    • 60-dniowy dostęp do video
    • Koszt: 99 zł

Moduł I

Jelita jako obronne centrum dowodzenia organizmu i punkt wyjścia dla rozwoju przewlekłego stanu zapalnego.

Moduł II

Aktualne strategie wsparcia odporności – zindywidualizowana probiotykoterapia, suplementacja oparta na dowodach i fundamenty immunożywienia.

Moduł III

Układ odpornościowy w stresie – czyli dlaczego suplementy i zdrowa dieta to za mało.

Aktywna jesień dietetyka – SZKOLENIE SOIT 2020 – School Of Insulinresistance Therapy „SPECJALISTA PRZYJAZNY INSULINOOPORNYM”

    • Data: 11.12.2020, 9:00-18:00
    • Certyfikat ukończenia: tak
    • Transmisja na żywo: tak
    • Koszt: 300 zł
    • Link do wydarzenia

Insulinooporność to temat na czasie. Jednocześnie jest to temat ważny. Tak więc, aby dobrze pomagać pacjentom warto posiąść merytoryczną wiedzę, której dostarcza to szkolenie. Z pewnością jest to kompleksowe, merytoryczne szkolenie, które pozwoli stać się w pewnym sensie specjalistą w temacie insulinooporności.

W programie m. in. takie tematy, jak: Insulinooporność z punktu widzenia lekarza, czyli m. in. o insulinie, patogenezie insulinooporności, postępowaniu w insulinooporności, metforminie. Dalej pacjent z insulinoopornością w gabinecie dietetyka, czyli jak pracować z takim pacjentem. Ponadto praktyczne zastosowanie indeksu i ładunku glikemicznego. Podstawy indeksu insulinowego. Do tego aktywność fizyczna jako ważny element leczenia insulinooporności. Dodatkowo CASE-STUDY, który podsumuje całe szkolenie.

Aktywna jesień dietetyka – konferencje

XXII KONFERENCJA NAUKOWO-SZKOLENIOWA Postępy w diagnostyce chorób autoimmunologicznych

W programie konferencji:

  • Przewód pokarmowy – aspekty kliniczne i laboratoryjne.
  • Zalecenia dietetyczne w szczególnych sytuacjach klinicznych.
  • Czy zespół przesiąkliwego jelita naprawdę istnieje?
  • Nietolerancje pokarmowe – epidemia czy moda?
  • Przewód pokarmowy w chorobach reumatycznych – objawy, diagnostyka, leczenie.
  • Diagnostyka zaburzeń funkcji żołądka. Znaczenie diety w chorobach autozapalnych.
  • Czy o celiakii wiemy już wszystko?
  • Czego możemy się dowiedzieć o żołądku w laboratorium?
  • Wskazania dietetyczne w chorobach reumatycznych.

VII Konferencja Naukowa pt. ,,Cukrzyca i ciąża”.

W programie:

  • Nowe cząsteczki insulin a ciąża powikłana cukrzycą.
  • Mioinozytol i vit. D3 i inne suplementy diety a insulinooporność.
  • Stan psychiczny w cukrzycy ciążowej: między zwiększonym uczuciem miłości a depresją.
  • 20 lat badania HAPO; co przyniosło to badanie?
  • Czego nauczyliśmy się z programu DALI?
  • Ciągłe monitorowanie glikemii; czy jest to już standard w prowadzeniu ciąży powikłanej cukrzycą.
  • Powikłania matczyno-płodowe w ciąży powikłanej GDM, eGDM powikłanej cukrzycą typu 2.
  • Nadciśnienie tętnicze u ciężarnej z cukrzycą; czy mamy nowe możliwości terapeutyczne?
  • Trudne przypadki pacjentek z ciążą powikłaną hiperglikemią rozpoznaną w ciąży.
  • Trudne przypadki pacjentek z ciążą powikłaną cukrzycą przedciążową.

II Kongres Pediatryczno-Żywieniowy

Program:

  • Cukrzyca w wieku dziecięcym – przyczyny i powikłania.
  • Dziecku odmówisz? Styl życia młodych diabetyków w kontekście otyłości i insulinooporności.
  • Powiązania zespołu metabolicznego oraz otyłości u dzieci i młodzieży.
  • Nietolerancja węglowodanów u dzieci.
  • Programowanie metaboliczne płodu i epigenetyka.
  • Diety wegetariańskie i wegańskie u dzieci: czy za korzyści kardiometaboliczne trzeba zapłacić ryzykiem żywieniowym?
  • Od piersi do pierwszych kęsów – jak odżywianie w pierwszych latach życia wpływa na mikrobiotę jelitową?
  • Mikrobiom jelitowy noworodków a rozwój otyłości u dzieci i młodzieży.

Aktywna jesień dietetyka, jeśli znasz jakieś ciekawe szkolenia/konferencje, warte uwagi, podziel się z nami 🙂

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.