Plan szkolenia:
1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów.
2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych.
3. Alergia krzyżowa – co oznacza?
4. Diagnostyka alergii pokarmowej – zasady oraz podstawy interpretacji wyników badań.
5. Objawy alergii – od zespołu alergii jamy ustnej po wstrząs anafilaktyczny.
6. Czy osoby zajmujące się przetwarzaniem żywności ponoszą odpowiedzialność za skład alergenowy pokarmów? – pytania i wątpliwości.
7. Alergia pokarmowa na przykładach oraz dyskusja.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.