Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Babie Lato. Święto Miodu 2017

By 4 lipca 201723 marca, 2022festiwal produktów, piknik, Wydarzenia

X regionalny konkurs na najlepszą pomorską nalewkę odbędzie się w sobotę 9 września w skansenie w Swołowie podczas imprezy zatytułowanej „Babie Lato. Święto Miodu”.

 

Konkurs zapowiada się bardzo ciekawie, bo swój udział zapowiedziało kilkanaście gospodyń i gospodarzy z całego Pomorza, którzy przygotowali w sumie kilkadziesiąt napitków. Jury oceni kolor i klarowność nalewek, ich bukiet smakowy, harmonię oraz reprezentacyjność stoiska.

 

X Regionalny Konkurs na Pomorską Nalewkę, IV Słupskie Święto Miodu

Konkurs na nalewkę jest imprezą cykliczną, organizowaną każdego roku. Przystąpić do niego mogą osoby indywidualne, sołectwa, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia oraz wszyscy zainteresowani z terenów Pomorza Środkowego. Konkurs ma na celu promocję pomorskich tradycji przyrządzania nalewek, odkrywanie receptur oraz wyłonienie najlepszej nalewki regionu. Mamy nadzieję, że przedsięwzięcie podjęte przez Muzeum przyczyni się do ożywienia tradycji wyrobu nalewek w naszym regionie.

Konkurs odbędzie się w sobotę 9 września 2017 roku w oddziale MPŚ w Swołowie, podczas imprezy folklorystycznej „Babie Lato w Zagrodzie”. Ocenie podlegać będzie nalewka oraz stoisko, na którym można zaprezentować nalewki.

W tym samym dniu Rejonowe Koło Pszczelarzy w Słupsku zaprasza na IV Słupskie Święto Miodupołączone z degustacją nalewek.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.