1. Czym są produkty rekreacyjne w diecie i kiedy dany produkt żywnościowy możemy do nich zaklasyfikować? Jak odróżnić pokarmy rzeczywiście pełnowartościowe od tych uznawanych za „zdrowe” jedynie w obiegowych przeświadczeniach?
2. Czy można jeść słodycze i chudnąć? Czy produkty rekreacyjne są przeszkodą w utracie zbędnych kilogramów?
3. Kiedy w diecie jest miejsce na produkty rekreacyjne? W jakich przypadkach wręcz warto wkomponować pokarmy tego typu do jadłospisu?
4. W jaki sposób rozsądnie umieścić produkty rekreacyjne w naszym żywieniu?
5. Co zrobić jeżeli doszło do nadkonsumpcji produktów rekreacyjnych? Jakie interwencje podjąć po niekontrolowanym „obżarstwie”?

Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.