Większe spożycie białek roślinnych, takich jak te, które znajdują się w zbożach i roślinach strączkowych, wiąże się z niższym ryzykiem umieralności. Takie wyniki badania obserwacyjnego opublikowano w JAMA Internal Medicine. Ponad 70 000 osób z Japonii, w wieku od 40 do 69 lat, wypełniło kwestionariusze dotyczące częstotliwości spożycia posiłków. W ciągu 18 lat obserwacji zmarło 18% badanych.

Spożycie białka roślinnego wiązało się z niższą śmiertelnością całkowitą. Podobny wzorzec zaobserwowano w odniesieniu do umieralności z powodu chorób sercowo-naczyniowych (np. choroba serca i udar mózgu), ale nie dotyczyło to śmiertelności związanej z rakiem. W przeciwieństwie do tego, zwiększenie spożycia białka ogółem lub białka zwierzęcego nie było związane ze śmiertelnością.
Zamiana 3% energii z białka zwierzęcego na białko roślinne skutkowała niższym ryzykiem śmiertelności całkowitej, sercowo-naczyniowej i nowotworowej. Redukcja ryzyka była jeszcze większa przy zastąpieniu przetworzonego mięsa białkiem roślinnym. Brak związku między białkiem zwierzęcym a śmiertelnością może wynikać z faktu, że w Japonii spożycie zwierząt jest ogólnie niższe niż np. w USA, a głównym białkiem zwierzęcym jest tam ryba – twierdzą autorzy badania. Podsumowują: „Nasze badanie sugeruje, że zachęcanie do diety o wyższym spożyciu białka roślinnego może przyczyniać się do długoterminowego zdrowia i długowieczności.”
Białko jest szeroko dostępne w naszym otoczeniu. Podczas gdy ludzie mówią o „pokarmach białkowych”, żadne jedzenie nie jest jednym białkiem i większość z nas je różnorodne pokarmy zawierające wiele różnych białek. Jak mówi dr David Katz: „Białko w diecie nie wymaga żywności pochodzenia zwierzęcego i nie wymaga żadnych szczególnych kombinacji żywieniowych. Zdrowe jedzenie w każdym, zbilansowanym, rozsądnym zestawieniu – nawet zestawieniu ściśle wegańskim – z pewnością to zapewni.”
Roślinne źródła białka:
- fasola, ciecierzyca lub soczewica (rośliny strączkowe);
- orzechy i nasiona;
- ziarna, zwłaszcza produkty pełnoziarniste;
- warzywa skrobiowe (ziemniaki, bataty itp.);
Zwierzęce źródła białka:
- mięso, drób i owoce morze;
- jaja;
- mleko, sery i jogurty;
Więcej: Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Specific Mortality
Prawa autorskie: ©️ GI News, University of Sydney. Artykuł pochodzi z https://glycemicindex.com/gi-news/ i jest udostępniony zgodnie z zasadami określonymi przez właściciela praw autorskich.