Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Święto religijne i dietetyka jako nauka to w pierwszej chwili połączenie egzotyczne, ale czy na pewno? Na dowód tego, że świat żywienia związany jest z wieloma dziedzinami życia przedstawiam artykuł, który w pierwszym momencie może wydawać się dziwny, ale…
W tym roku Boże Ciało przypada 15 czerwca. Jest to święto ruchome i zazwyczaj kojarzy się wszystkim z możliwością chwili oddechu od pędzącego świata, gdyż jak dobrze pójdzie można mieć aż 4 dni wolnego. Jedni pójdą do kościoła, inni wyjadą na tzw. długi weekend, ale o co właściwie chodzi w tym święcie i co dietetyk ma z tym wszystkim wspólnego?

Boże Ciało to święto Ciała i Krwi Chrystusa. Zostało ustanowione w 1264 roku przez papieża Urbana IV, a zatwierdzone w 1314 roku przez Klemensa V, który nadał mu także nazwę. Zadaniem tego święta jest przybliżenie wiernym aspektów obecności Chrystusa w Eucharystii. W Polsce po raz pierwszy obchodzono je w diecezji krakowskiej w 1320 roku, a już w połowie XV w. znane było w całym kraju i jest obecne w życiu katolików aż do dziś.

W święto Bożego Ciała buduje się cztery ołtarze, ozdobione drzewkami i kwiatami, a we wszystkich wioskach i miastach odbywają się uroczyste procesje. Ksiądz, prowadzony przez mężczyzn, niesie pod baldachimem monstrancję, w powietrzu unosi się zapach kadzidła, a dzieci sypią kwiatki. Przy każdym ołtarzu odśpiewywana jest wyznaczona ewangelia i odmawiane są modlitwy.

Procesje odbywają się także codziennie przez oktawę Bożego Ciała, ale już tylko wokół kościoła. W dawnej Rzeczypospolitej w procesjach brały udział wszystkie stany i bractwa, wojsko i cechy, a w stolicy sam król ze wszystkimi dostojnikami. Co ciekawe przez lata religijnym treściom tego święta towarzyszyły akcenty patriotyczne, zwłaszcza w obliczu wygranych walk, bądź w sytuacjach zagrożenia Państwa. Podczas procesji była jednocześnie okazja do publicznego wyznania swojej narodowości. A gdzie tu miejsce dla dietetyka? Oczywiście, jeśli jest wierzący, to jego miejsce będzie na procesji, ale nie o to nam dzisiaj chodzi.

Ze świętem Bożego Ciała wiążę się niewątpliwie tradycja kulinarna. I to powinno zainteresować wielu pasjonatów zdrowego odżywiania, gdyż dzięki znajomości symboliki kulinarnej danych czasów, można zrozumieć i wytłumaczyć wiele współczesnych dietetycznych „zabobonów” i nie tylko. Wracając do Bożego Ciała, prócz uczy duchowej, tego dnia nie powinno zabraknąć również uczty dla ciała, czyli czerwcowych smakołyków, tj. szparagów, truskawek i rabarbaru.

Tradycją tego święta było święcenie wianków. W ich skład wchodziło wiele różnych roślin i ziół, których nie sposób wszystkich wymienić. Przede wszystkim można było zobaczyć w wianku zioła o znaczeniu leczniczym i gałązki drzew chroniących od piorunów. Nie mogło więc zabraknąć: macierzanki, mięty, rozmarynu, wrotycza, rozchodnika, lubczyku, ostrężyny, podbiału, niezapominajek, rosiczek, kopytników, bławatków, rumianków, stokrotek i wielu innych ziół oraz traw.

Jakie znaczenie przypisywano tym roślinom?

  • większość z nich obecna była przy porodzie, ślubie, pogrzebie,
  • wianuszek macierzanki dekorował becik podczas chrztu,
  • leśny rozmaryn to symbol miłości, wierności i nieśmiertelności,
  • poświęconą macierzanką okadzano krowy podczas cielenia,
  • lubczyk leczył ból gardła,
  • rozchodnik leczył wszystkie choroby,
  • leszczyna chroniła przed piorunami i grzmotami.
Święto Bożego Ciała i jego oktawa uważane było za wzmożony czas działania czarownic, a ludzie podczas oktawy Bożego Ciała:

  • nie pracowali na roli,
  • nie prali bielizny kijankami, aby nie ściągać do wioski burz i piorunów,
  • nie sadzili kapusty.

Dzisiaj święto to nazywa się oficjalnie uroczystością Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, a jego niezmiennym symbolem jest chleb. A przecież chleb i różnego rodzaju pieczywo to podstawa wyżywienia większości świata. Jaką więc symbolikę ma ten mączny wypiek? Bo dzisiaj często jest uznawany za przyczynę tycia, co jak wiemy nie jest do końca prawdą. Oczywiście w dawnych czasach nie było tyle rodzajów pieczywa co dzisiaj, ale miało ono dużą rolę i niewątpliwie traktowano je z o wiele większą powagą niż dzisiaj.

W kulturze ludowej chleb był od zawsze szanowany, jako pierwsze i najświętsze pożywienie i wynikało to właśnie z religii, dlatego:

  • nie wolno było go jeść z nakrytą głową,
  • nie wolno było dotykać chleba nieumytą ręką,
  • nie wolno było chlebem się bawić, ani lepić z niego figurek,
  • nawet najmniejszych okruszków nie wyrzucano, tylko je palono,
  • produkowano specjalne szufelki i szczotki do zamiatania okruszków chleba ze stołu,
  • bochenka chleba nie można było kłaść spodem do góry,
  • nie wolno było rzucać nim po wyjęciu z pieca,
  • nie wolno było stukać w niego nożem,
  • upuszczenie chleba było grzechem, a jeśli zdarzyło się to niechcący, to chleb podnoszono i całowano trzykrotnie.

Zwyczaj całowania chleba kultywuje się dzisiaj przy witaniu nowożeńców lub gości tzw. „chlebem i solą”. Coraz popularniejsze jest pieczenie weselnych lub świątecznych ozdobnych chlebów. Ostatnio podczas uroczystości Pierwszej Komunii Świętej po raz pierwszy spotkałam się ze święceniem chlebków dla dzieci, którymi później dzieliły się one z gośćmi.

Dzisiaj można powiedzieć, że chleba się nie szanuje. Często się go wyrzuca, marnuje i myślę, że wiele osób się tutaj ze mną zgodzi. Z drugiej zaś strony są jeszcze osoby, które poszukują smaku prawdziwego chleba na zakwasie, nie tylko dla zdrowia, ale też dla podtrzymania tradycji. Na szczęście są jeszcze miejsca w których można kupić prawdziwy, pyszny chleb. Z okazji święta Bożego Ciała zwróćmy uwagę na to jak traktujemy chleb i ile razy wyrzuciliśmy ten cenny dla naszych przodków wypiek.

Przy okazji Święta Bożego Ciała mam przepis dla użytkowników maszyny do pieczenia chleba, gdyż wiem, że trudno jest upiec w tej maszynie chleb, który by się udał. Mi wyszedł jedynie taki z gotowej mieszanki, ale niestety jego skład odstrasza. Przepis, którym się dzisiaj podzielę na pewno się wszystkim uda, a choć nie jest to chleb na zakwasie, to jest naprawdę smaczny. Szczegóły w załączniku.

Pobierz załącznik

Bibliografia

  • Szymanderska ., Polskie Tradycje Świąteczne, Świat Książki, Warszawa 2003
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.