Zaburzenia równowagi ekosystemu jelitowego prowadzą do wielu problemów nie tylko na poziomie trawiennym czy odpornościowym, ale także na poziomie całego organizmu. Właściwa diagnoza i postępowanie dietetyczne może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę stanu zdrowia. W terapii zaburzeń jelitowych ważną rolę odgrywają szczepy probiotyczne, które należy dobierać pod względem obrazu klinicznego pacjenta. Uczestnicy dowiedzą się na przykładach z pracy dietetyka, jak bezpiecznie i skutecznie stosować probiotyki do indywidualnych potrzeb pacjenta.

Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.