Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Choroby z autoagresji – HASHIMOTO i CHOROBY JELIT

By 8 maja 201723 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia, wykład

Według lekarzy na choroby z autoagresji choruje więcej Polek niż Polaków chociaż, z roku na rok, zwiększa się liczba mężczyzn zapadających na te choroby. Coraz więcej osób w młodym wieku słyszy diagnozę – Hashimoto, colitis ulcerosa, choroba Leśniowskiego – Crohna czy też jelito drażliwe, które jest tylko objawem wielu procesów chorobowych zachodzących w ludzkim ciele. Z dolegliwościami związanymi z tarczycą zmagają się także dzieci. Leczenie medyczne zazwyczaj polega na dożywotnim podawaniu hormonów, leków immunosupresyjnych, przeciwzapalnych i kortyzonu. Przede wszystkim musimy wiedzieć, że Hashimoto jest chorobą ogólnoustrojową, która swój początek ma w jelitach. Ważniejsze od niej są także, nadnercza, wątroba, układ odpornościowy i nerki. Aby skutecznie leczyć dolegliwości związane bezpośrednio z dysfunkcją układu odpornościowego, oprócz poznania fizjologii człowieka i jego materii, musimy posiąść wiedzę z zakresu medycyny informacyjnej i leczniczego żywienia. Każdy proces chorobowy jest początkiem dużych zmian w organizmie, które zachodzą w wyniku dysfunkcji procesów biochemicznych. Byśmy mogli skutecznie leczyć te choroby, musimy poszukać przyczyn, które zawsze znajdują się na poziomie mitochondrialnym.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.