Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Choroby autoimmunizacyjne w praktyce Dietetyka – Poziom I

By 27 września 201723 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia

Agenda poziomu I
DZIEŃ I
1. Składowe i podstawy funkcjonowania układu immunologicznego
2. Możliwe przyczyny autoimmunizacji w ustroju
3. Diagnostyka chorób z autoimmunizacji – specyficzne przeciwciała, dysfunkcje układu odpornościowego
4. Nadwrażliwość pokarmowa w chorobach autoimmunizacyjnych, alergie i problemy skórne
5. Mikroflora jelitowa i jej znaczenie oraz współpraca z układem odpornościowym
6. Mimikra molekularna, bariera jelitowa i rola glutenu
7. Markery zapalne a przepuszczalność jelitowa
8. Rola poszczególnych mikro- i makro-elementów w układzie immunologicznym
9. Suplementacja jako ważny element wyrównywania niedoborów i leczenia w chorobach autoimmunizacyjnych
10. Rola laktoferyny w układzie immunologicznym
11. Czynniki antyżywieniowe i ich wpływ na prace układu odpornościowego
12. SIBO jako współistniejący czynnik autoimmunizacji.


DZIEŃ II
1. Hashimoto, Graves-Basedow, RZS – charakterystyka schorzeń i optymalizacja diety
2. Współistnienie chorób autoimmunizacyjnych
3. Wywiad medyczny i żywieniowy z pacjentem autoimmunologicznym jako kluczowy w terapii i dalszej diagnostyce
4. Czy możliwa jest profilaktyka chorób z autoagresji? Co możemy zrobić?
5. Opis przypadków pacjentów z autoimmunizacją – analiza wyników, zastosowane terapie, efekty leczenia w praktyce dietetyka klinicznego
6. Praca z konkretnymi przypadkami – zadania praktyczne

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.