Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Dieta Aktywnej Kobiety

By 8 lipca 201923 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia

PROGRAM SZKOLENIA:

CZĘŚĆ 1

1. Dieta i aktywność fizyczna jako element zdrowego trybu życia
2. Czy dieta ma płeć?�
3. Cykl menstruacyjny kobiety:
– �wpływ cyklu menstruacyjnego na zdolności wysiłkowe�
– wpływ cyklu menstruacyjnego na metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz białek
– �wpływ doustnej antykoncepcji hormonalnej na organizm kobiet
4. Gospodarka żelaza wśród kobiet aktywnych fizycznie�:
– diagnostyka niedoboru żelaza�
– postępowanie dietetyczne w przypadku niedoboru żelaza
– �gospodarka żelaza a dieta roślinna

CZĘŚĆ 2

1. Zaburzenia odżywiania wśród aktywnych fizycznie kobiet
2. Niska dostępność energii:
– regulacja apetytu
– gęstość energetyczna
– potencjalny wpływ na zdolności wysiłkowe
– ocena dostępności energii
3. Zaburzenia menstruacyjne:
– etiologia zaburzeń menstruacyjnych wśród aktywnych fizycznie kobiet
– dostępność energii a zaburzenia menstruacyjne
– ocena zaburzeń menstruacyjnych wśród aktywnych fizycznie kobiet
4. Wpływ niskiej dostępności energii na metabolizm energetyczny kobiet
5. Wpływ niskiej dostępności energii na zdrowie kości kobiet
6. Postępowanie żywieniowe i suplementacyjne w problemie niskiej dostępności energii

CZEŚĆ 3

1. PCOS czyli zespól policystycznych jajników
– czym jest i jak rozpoznaje się PCOS?
– etiologia i patogeneza PCOS – stan wiedzy na dziś,
* hiperinsulinemia i nadmierna fosforylacja receptora insulinowego,
* hiperandrogenizm i przedwczesne wygasanie czynności jajników,
* hiperandrogenizm a insulinooporność – błędne koło,
* zaburzenia stosunku LF/FSH – przyczyny i implikacje kliniczne,
– PCOS a zaburzenia funkcji tarczycy zaburzenia funkcji tarczycy a PCOS,
– PCOS a otyłość,
– zaburzenia stanu mikrobiomu, LPS a stan zapalny i insulinooporność,

2. Dieta w PCOS
– ogólne zalecenia a indywidualizacja żywienia: dieta w PCOS niejedno ma imię
– dieta przeciwzapalna – co to właściwie znaczy?
– wpływ czynników żywieniowych na regulację glikemii,
– DIETA DASH – idealna dla kobiet z PCOS?
– optymalny deficyt energetyczny w przypadku nadmiernej masy ciała
– HighCarb czy LowCarb? Oto jest pytanie! Czyli jak wyznaczyć rozkład makroskładników?

CZĘŚĆ 4

Dyskusja i analiza ciekawych przypadków z gabinetu dietetycznego

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.