Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

W sierpniu, w czasopiśmie the Medical Journal of Australia ukazał się artykuł kwestionujący istnienie nieceliakalnej wrażliwości na gluten oraz wrażliwości na pszenicę.

Artykuł wywołał wielkie poruszenie medialne, zwłaszcza, że zawierał opinię eksperta z dziedziny medycyny, który zasugerował, iż większość ludzi unikających glutenu bez rozpoznania celiakii, nie potrzebuje stosować diety bezglutenowej. W artykule został podkreślony także fakt, że dieta bezglutenowa niesie ze sobą wiele ograniczeń społecznych, a także jest bardzo kosztowna.

Eksperci z portalu GI news napisali, że cieszą się, iż ten problem został poruszony, gdyż treść artykułu jest zbieżna z opiniami ekspertów GI news, a ich opinia jest niezmienna już od wielu lat.

Niepodważalny jest fakt, że dieta bezglutenowa jest jedyną metodą leczenia osób z chorobą trzewną, ale istnieją też teorie, że unikanie glutenu w diecie jest doskonałym sposobem na odchudzanie i utrzymanie optymalnego stanu zdrowia dla każdego. Nie ma dowodów na poparcie tych teorii, ale za to rośnie liczba dowodów mówiąca o niekorzystnych skutkach długoterminowego spożywania diety bezglutenowej bez powodu. Rynek produktów bezglutenowych jest już bardzo rozwinięty i rośnie dalej. Czas przyjrzeć mu się bliżej.

Gluten to rozciągliwe białko zbóż, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień, pszenżyto, czy owies. Jest on odpowiedzialny głównie za zdolność do wzrastania i tworzenia się sprężystego, puszystego ciasta. Alternatywne produkty bezglutenowe są często wytwarzane z różnego rodzaju skrobi i dodatków, a nie z pełnoziarnistej mąki. Stąd też nikogo nie zaskoczy fakt, że w jednym z przeglądów badań stwierdzono, iż diety bezglutenowe charakteryzują się niższą wartością błonnika, a wyższą – nasyconych kwasów tłuszczowych. W tym też przeglądzie stwierdzono, iż dieta bezglutenowa ma wyższy indeks glikemiczny (GI). Nie jest to fakt, który będzie przemawiał za wspieraniem metabolizmu zdrowego człowieka.

Poniżej znajduje się porównanie wartości odżywczej batoników muesli, chleba oraz płatków śniadaniowych zawierających gluten oraz tych bezglutenowych z australijskiego rynku.

Tablela 1

Batony muesliChlebPłatki śniadaniowe
Składniki odżywczeBezglutenowy

(sztuka, 35g)

Owocowo-orzechowy

(sztuka, 45g)

Bezglutenowy

(2 kromki, 78g)

Wieloziarnisty

(2 kromki, 94g)

bezglutenowe

(porcja, 40g)

Zwykłe (porcja, 40g)

 

Energia (kJ)614768866980640620
Energia (kcal)147183207234153148
Białko (g)3.04.14.99.02.67.9
Tłuszcz (g)

– w tym nasycone kwasy tłuszczowe (g)

6.7

0,9

6.7

1.1

5.9

<0.1

3.0

<0.1

0.6

0.1

0.3

<0.1

Węglowodany (g)

– w tym cukry proste (g)

17.7

10.5

25.1

7.8

32.1

3.0

40.4

2.8

33

5.5

26.6

5.8

Sód (mg)189312380200144
Błonnik (g)1.93.12.54.21.32.6

Trudno jest bezpośrednio porównać wartość kaloryczną produktów w tabelce, ponieważ ich porcje nie są takie same, ale wartość kaloryczna nie stanowi tutaj problemu. Wyróżniają się dwie istotne rzeczy. Produkty bezglutenowe mają mniej białka niż te standardowe. To samo dotyczy błonnika pokarmowego (składnika bardzo ważnego w naszej diecie).

Inna strona glutenu

Czynnikiem, który należy również brać pod uwagę, jest indeks glikemiczny żywności (ang. GI – glycemic index). Choć nie zbadano GI chleba, który znajduje się w tabelce, to należy przyznać, że podobny bezglutenowy chleb wieloziarnisty okazał się mieć GI = 79, a więc wysokie. Wiele ogólnodostępnych rodzajów zwykłego pieczywa pełnoziarnistego posiada niższe GI, w tym ten z tabelki GI = 53. A jak wiadomo, produkty o niskim GI pozwalają na osiągnięcie bardziej stabilnego poziomu glukozy we krwi.

Diety bezglutenowe charakteryzują się zazwyczaj niską ilością ziaren, które są źródłem witamin z grupy B., np. kwas foliowy, który jest niezbędny w okresie rozrodczym, a także jest ważny dla zdrowia serca.

Badania wykazały, że regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych chroni przez cukrzycą typu 2 oraz chorobą wieńcową. Unikanie glutenu bez podstaw medycznych, w dążeniu do posiadania zdrowia, może przynieść odwrotny skutek.

Niezaprzeczalne fakty!

  1. Dieta bezglutenowa jest niezbędna dla osób z chorobą trzewną, ale mało prawdopodobne jest, aby była ona korzystna dla wszystkich.
  2. Dieta bezglutenowa powinna być podejmowana tylko po potwierdzonej diagnozie i najlepiej prowadzona przy pomocy wykwalifikowanego dietetyka.
  3. Produkty bez glutenu mogą być mniej zdrowe: niższa zawartość białka i błonnika, oraz wyższe GI.

Źródło: Nicone Senior, GLUTEN-FREE,  © GI News, Human Nutrition Unit, University of Sydney.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.