Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Dieta w chorobach tarczycy, PCOS i insuliooporności wg. EBM

By 22 czerwca 201723 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia, wykład

1. PANEL DIAGNOSTYCZNO-TEORETYCZNY

  • Diagnostyka chorób tarczycy, PCOS i insulinooporności –od objawów do gabinetu
  • Kryteria rozpoznania chorób autoimmunizacyjnych tarczycy i metabolicznych
  • Fizjologiczny profil insulinemii a stany zaburzonego metabolizmu
  • Współtowarzyszenie zaburzeń metabolicznych i endokrynologicznych

2. PANEL WARSZTATOWY

  • Czym powinien pamiętać dietetyk konsultując pacjenta ze współistnieniem chorób?
  • Czym powinien pamiętać pacjent idący na konsultację?
  • Rekomendacje i zalecenia towarzystw naukowych
  • Wpływ wysiłku fizycznego na stan zdrowia pacjenta

3. CASE STUDY

  • Przychodzi pacjent do dietetyka
  • Analiza przypadku klinicznego (wyniki badań, wywiad, dzienniczek)
  • Planowanie strategii żywieniowych i suplementacji
  • Składniki diety – ile? Komu? Czego? Dlaczego tak? Dlaczego nie?
  • Zalecane modele terapeutyczne

4. PANEL DYSKUSYJNY

  • Dietoterapia wg Evidence Based Nutrition kontra diety „cud” w chorobach tarczycy, PCOS i insulinooporności –przegląd badań naukowych
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.