Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) nie znika z corocznych rankingów uwzględniających diety i zawsze zajmuje pierwsze miejsca. Co ciekawe wg. U.S. News & World Report, 2019 Best Diets, dieta DASH zajęła 2 miejsce w ogólnej kategorii, wśród 41 diet branych pod uwagę. Z kolei punkt wyżej była już tylko dieta śródziemnomorska. DASH znajdowała się także w czołówce takich kategorii, jak: najlepsza dieta dla diabetyków, najlepsza dieta dla zdrowego odżywiania, najlepsza dieta dla zdrowego serca czy najprostsza dieta do prowadzenia.
Dieta DASH – w jakie produkty obfituje?
Jest uznana za najzdrowszą dietę świata, rekomendowaną w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego i z tego głównie jest znana. O hipotensyjnym działaniu diety DASH decyduje niska zawartość sodu oraz odpowiednia zawartość wapnia, potasu oraz magnezu. Podstawą diety DASH są: warzywa, owoce oraz pełnowartościowe produkty zbożowe. Produkty odzwierzęce również są dopuszczane, tj.: ryby, drób, chude mięso, chudy nabiał. Nie mniej dieta DASH jest uznawana przez szereg towarzystw naukowych, m. in. Polskie i Europejskie Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, Polskie i Amerykańskie Towarzystwa Diabetologiczne czy Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Skąd wzięła się nazwa diety DASH?
Nazwa diety wzięła się od nazwy badania naukowego przeprowadzonego w latach 1994-1996 w 4 ośrodkach medycznych w USA (Boston, Durham, Baltimore i Los Angeles). Badanie nazwano Dietary Approaches to Stop Hypertension, w skrócie DASH, czyli dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. To pierwsze badanie diety DASH było wspierane przez amerykański National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI, Narodowy Instytut Chorób Serca, Płuc i Układu Krwionośnego) będący organem National Institutes of Health (NIH, Narodowy Instytut Zdrowia).
Pierwsze wyniki badania zostały opublikowane już w 1997 roku. Badanie objęło w sumie 459 pacjentów, w tym osoby z nadciśnieniem tętniczym 1. stopnia oraz osoby nie mające zdiagnozowanego nadciśnienia, ale charakteryzujące się ciśnieniem wyższym niż optymalne.
W badaniu testowano 3 rodzaje diet:
- dietę kontrolną – przeciętną dietę amerykańską, z dużym udziałem tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych;
- przeciętną dietę amerykańską, ale z udziałem większej ilości warzyw i owoców niż dieta kontrolna;
- dietę o cechach śródziemnomorskiej, później nazwaną dietą DASH;
Podczas badania wykluczono wpływ na ciśnienie takich czynników, jak:
- masa ciała – żadna z osób nie zmieniła masy ciała podczas trwania badania;
- leki obniżające ciśnienie – uczestnicy badania nie przyjmowali leków;
- różnice w zawartości sodu w dietach – zawartość sodu była identyczna w dietach wszystkich badanych;
W rezultacie wyniki badania były bardzo optymistyczne. Największe obniżenie ciśnienia krwi nastąpiło u osób stosujących badaną dietę DASH. Obniżenie ciśnienia krwi nastąpiło już po 2 tygodniach stosowania diety, a spadek ciśnienia utrzymywał się przez cały okres badania. Dieta DASH była skuteczna zarówno u osób z nadciśnieniem, jak i z ciśnieniem trochę wyższym niż optymalne. Była skuteczna u obu płci, a także u osób w różnym wieku.
Dieta DASH – charakteryzuje ją:
- zwiększenie spożycia warzyw i owoców;
- wykorzystanie niskotłuszczowych produktów mlecznych;
- włączenie do diety ryb;
- zwiększenie spożycia nasion roślin strączkowych;
- włączenie do diety orzechów;
- wybieranie produktów pełnoziarnistych;
W diecie DASH nie znajdziemy dużej ilości czerwonego mięsa, nadmiernej ilości tłuszczów nasyconych, cukru, słodyczy i słodzonych napojów
Kolejne badania diety DASH
Kolejnym badaniem poświęconym diecie DASH było tzw. DASH-sodium, które koncentrowało się nad wpływem obniżenia ilości sodu w diecie DASH na ciśnienie tętnicze krwi. W badaniu DASH-sodium uczestników podzielono na 3 grupy, w zależności od zawartości sodu w diecie: z dawką 3300 mg, 2300 mg oraz 1200 mg sodu na dzień w diecie. Okazało się, że im większa redukcja sodu, tym większy spadek ciśnienia tętniczego krwi. Najbardziej optymalna była dawka 2300 mg/dzień, gdyż ilość 1200 mg było bardzo ciężko utrzymać, ze względu na dużą ilość sodu stosowaną w przemyśle spożywczym. Największe spadki ciśnienia krwi miały osoby z najwyższym ciśnieniem kwi.
Dieta DASH jest bardzo łatwa do wprowadzenia, gdyż bazuje na ogólnodostępnej żywności. Z kolei plan diety obejmuje codzienne porcje różnych grup żywności. Liczba porcji jest dobierana indywidualnie, w zależności od zapotrzebowania na energię.
Jakie założenia powinna mieć dieta DASH?
Tabela pierwsza przedstawia założenia diety DASH, które ułatwią Wam układanie diety. Z kolei w tabeli drugiej znajdziemy zalecane porcje poszczególnych grup żywności w diecie DASH, w zależności od kaloryczności diety.
Tabela 1. Założenia diety DASH (Źródło: DASH Eating Plan, NHLBI – National Heart, Lung and Blood Institute).
Składnik | Ilość | Jednostka |
Tłuszcz ogółem | 27 | % energii diety ogółem |
SFA | 6 | % energii diety ogółem |
Białko | 18 | % energii diety ogółem |
Węglowodany ogółem | 55 | % energii diety ogółem |
Cholesterol | 150 | mg |
Sód | 2300 | mg |
Potas | 4700 | mg |
Wapń | 1250 | mg |
Magnez | 500 | mg |
Błonnik | 30 | g |
Tabela 2. Zalecana ilość porcji poszczególnych grup żywności w diecie DASH (Źródło: DASH Eating Plan, NHLBI – National Heart, Lung and Blood Institute).
Grupa produktów | Porcje / dzień | ||
1200 kcal | 2000 kcal | 3100 kcal | |
Zbożowe | 4-5 | 6-8 | 12-13 |
Mięso, drób, ryby, jaja | ≦3 | ≦6 | 6-9 |
Warzywa | 3-4 | 4-5 | 6 |
Owoce | 3-4 | 4-5 | 6 |
Chudy nabiał | 2-3 | 2-3 | 3-4 |
Tłuszcze i oleje | 1 | 2-3 | 4 |
Orzechy, ziarna, nasiona roślin strączkowych | 3 porcje / tydzień | 4-5 porcji/tydzień | 1 |
Słodycze | ≦3 porcje / tydzień | ≦5 porcji/tydzień | ≦2 porcje |
Sód – max ilość | 2300 mg* | 2300 mg* | 2300 mg* |
* 1500mg sodu/dzień obniży ciśnienie bardziej niż 2300mg/dzień.
Produkty pełnoziarniste są polecane nawet w większej ilości, z uwagi na to, że są dobry źródłem błonnika i składników odżywczych.
W przypadku nietolerancji laktozy, można przyjmować enzym laktazę, bądź wykorzystywać produkty bezlaktozowe lub ze zmniejszoną zawartością laktozy.
3 kluczowe zasady podczas układania diety DASH:
- obniżenie nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów TRANS;
- dużo potasu, wapnia, magnezu, błonnika i odpowiednia ilość białka;
- mniej sodu;
Jak pomóc pacjentom rozpocząć stosowanie diety DASH?
- Określ odpowiedni poziom energetyczności diety. Jeśli korzystasz z Alianta, on to zrobi za Ciebie. Pamiętaj, że dieta DASH może być dostosowana także do osób, które muszą zgubić zbędne kilogramy.
- Daj pacjentowi wskazówki odnośnie jedzenia poza domem. Jak wiesz, typowe posiłki w restauracjach zwykle zawierają dużo sodu i nasyconych kwasów tłuszczowych, a porcje są zazwyczaj zbyt duże. Pomocne wskazówki z pewnością obejmują m. in. prośbę o przygotowanie potrawy bez dodatku soli, poproszenie o potrawy bez polewania sosem, ograniczenie chleba, spożywanie połowy posiłku. Pamiętaj, że tego typu wskazówki nie dla każdego pacjenta będą tak banalne i oczywiste jak dla dietetyka:-)
- Plan żywieniowy DASH można łatwo dostosować do innych stylów i preferencji żywieniowych, w tym wegetariańskich, bezglutenowych czy koszernych, ale także wielu innych.
- Wytłumacz pacjentowi ile to jest 1 porcja (patrz Tabela 3.).
- Jeśli celem jest utrata masy ciała, zachęcaj pacjenta do:
- zmniejszenia wielkości porcji,
- spożywanie mniejszych porcji, ale częściej w ciągu dnia,
- picia wody / herbaty zamiast słodzonych napojów,
- codziennej aktywności fizycznej – minimum ok. 30 minut dziennie.
Tabela 3. Ile to jest 1 porcja? (Źródło: DASH Eating Plan, NHLBI – National Heart, Lung and Blood Institute).
GRUPA PRODUKTÓW | PORCJA |
Zbożowe | 1 kromka chleba
30 g surowych płatków zbożowych 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, makaronu, płatków zbożowych, kaszy |
Mięso, drób, ryby, jaja | 30 g ugotowanego mięsa, ryby, drobiu
1 jajko |
Warzywa | 1/2 szklanki pokrojonych, surowych lub ugotowanych warzyw
1 szklanka surowych warzyw liściastych 1/2 szklanki soku warzywnego |
Owoce | 1 średni owoc
1/4 szklanki suszonych owoców 1/2 szklanki owoców świeżych, mrożonych, z puszki lub soku |
Chudy nabiał | 1 szklanka mleka
40 g sera 1 szklanka jogurtu |
Tłuszcze i oleje | łyżeczka miękkiej margaryny
łyżka majonezu łyżeczka oleju 2 łyżki sosu sałatkowego |
Orzechy, ziarna, nasiona roślin strączkowych | 1/3 szklanki lub 40g orzechów bez soli
2 łyżki mała orzechowego 2 łyżki lub 15g ziaren, pestek 1/2 szklanki ugotowanych ziaren roślin strączkowych (fasoli, grochu) |
Słodycze | 1 łyżka cukru
1 łyżka dżemu 1/2 szklanki sorbetu / galaretki 1 szklanka lemoniady |
Podaję praktyczne rady, jak zminimalizować ilość sodu w diecie:
- używaj świeżego mięsa i świeżych ryb zamiast konserw, produktów wędzonych i przetworzonych;
- zwracaj uwagę na zawartość soli w mrożonych warzywach i konserwach warzywnych;
- nie kupuj suszonych, długo dojrzewających, peklowanych wędlin, kabanosów;
- zrezygnuj z gotowych mieszanek przypraw, kostek, bulionów;
- nie dodawaj soli podczas gotowania ryżu, makaronu, ziemniaków, warzyw;
- używaj więcej ziół;
- nie jedz gotowych dań ze sklepu;
- pamiętaj o jedzeniu owoców;
- mięso traktuj jako część posiłku, a nie jako jego główny składnik;
Źródła:
- Appel L.J. i wsp.: A Clinical Trial of the Effects of Dietary Patterns on Blood Pressure. New Engl. J.Med.. 1997, 336; 1117-24
- Campbell A.P., 2017, DASH Eating Plan: An Eating Pattern for Diabetes Management, Spectrum Diabetes Journas, 30, 2.
- DASH Eating Plan
- Hermansen K, 2000, Diet, blood pressure and hypertension., Br J Nutr., 83, 1, 113-9.
- U.S. News & World Report 2019 Best Diets (dostęp 15.07.2019)
- 2017 ACC/AHA/AAPA/ABC/ACPM/AGS/APhA/ASH/ASPC/NMA/PCNA Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in… – PubMed – NCBI
- https://ukhealthcare.uky.edu/wellness-community/health-information/dash-diet
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.