Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) nie znika z corocznych rankingów uwzględniających diety i zawsze zajmuje pierwsze miejsca. Co ciekawe wg. U.S. News & World Report, 2019 Best Diets, dieta DASH zajęła 2 miejsce w ogólnej kategorii, wśród 41 diet branych pod uwagę. Z kolei punkt wyżej była już tylko dieta śródziemnomorska. DASH znajdowała się także w czołówce takich kategorii, jak: najlepsza dieta dla diabetyków, najlepsza dieta dla zdrowego odżywiania, najlepsza dieta dla zdrowego serca czy najprostsza dieta do prowadzenia.

Dieta DASH – w jakie produkty obfituje?

Jest uznana za najzdrowszą dietę świata, rekomendowaną w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego i z tego głównie jest znana. O hipotensyjnym działaniu diety DASH decyduje niska zawartość sodu oraz odpowiednia zawartość wapnia, potasu oraz magnezu. Podstawą diety DASH są: warzywa, owoce oraz pełnowartościowe produkty zbożowe. Produkty odzwierzęce również są dopuszczane, tj.: ryby, drób, chude mięso, chudy nabiał. Nie mniej dieta DASH jest uznawana przez szereg towarzystw naukowych, m. in. Polskie i Europejskie Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, Polskie i Amerykańskie Towarzystwa Diabetologiczne czy Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne.

Skąd wzięła się nazwa diety DASH?

Nazwa diety wzięła się od nazwy badania naukowego przeprowadzonego w latach 1994-1996 w 4 ośrodkach medycznych w USA (Boston, Durham, Baltimore i Los Angeles). Badanie nazwano Dietary Approaches to Stop Hypertension, w skrócie DASH, czyli dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. To pierwsze badanie diety DASH było wspierane przez amerykański National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI, Narodowy Instytut Chorób Serca, Płuc i Układu Krwionośnego) będący organem National Institutes of Health (NIH, Narodowy Instytut Zdrowia).

Pierwsze wyniki badania zostały opublikowane już w 1997 roku. Badanie objęło w sumie 459 pacjentów, w tym osoby z nadciśnieniem tętniczym 1. stopnia oraz osoby nie mające zdiagnozowanego nadciśnienia, ale charakteryzujące się ciśnieniem wyższym niż optymalne.

W badaniu testowano 3 rodzaje diet:

  • dietę kontrolną – przeciętną dietę amerykańską, z dużym udziałem tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych;
  • przeciętną dietę amerykańską, ale z udziałem większej ilości warzyw i owoców niż dieta kontrolna;
  • dietę o cechach śródziemnomorskiej, później nazwaną dietą DASH;

Podczas badania wykluczono wpływ na ciśnienie takich czynników, jak:

  • masa ciała – żadna z osób nie zmieniła masy ciała podczas trwania badania;
  • leki obniżające ciśnienie – uczestnicy badania nie przyjmowali leków;
  • różnice w zawartości sodu w dietach – zawartość sodu była identyczna w dietach wszystkich badanych;

W rezultacie wyniki badania były bardzo optymistyczne. Największe obniżenie ciśnienia krwi nastąpiło u osób stosujących badaną dietę DASH. Obniżenie ciśnienia krwi nastąpiło już po 2 tygodniach stosowania diety, a spadek ciśnienia utrzymywał się przez cały okres badania. Dieta DASH była skuteczna zarówno u osób z nadciśnieniem, jak i z ciśnieniem trochę wyższym niż optymalne. Była skuteczna u obu płci, a także u osób w różnym wieku.

Dieta DASH – charakteryzuje ją:

  • zwiększenie spożycia warzyw i owoców;
  • wykorzystanie niskotłuszczowych produktów mlecznych;
  • włączenie do diety ryb;
  • zwiększenie spożycia nasion roślin strączkowych;
  • włączenie do diety orzechów;
  • wybieranie produktów pełnoziarnistych;

W diecie DASH nie znajdziemy dużej ilości czerwonego mięsa, nadmiernej ilości tłuszczów nasyconych, cukru, słodyczy i słodzonych napojów

Kolejne badania diety DASH

Kolejnym badaniem poświęconym diecie DASH było tzw. DASH-sodium, które koncentrowało się nad wpływem obniżenia ilości sodu w diecie DASH na ciśnienie tętnicze krwi. W badaniu DASH-sodium uczestników podzielono na 3 grupy, w zależności od zawartości sodu w diecie: z dawką 3300 mg, 2300 mg oraz 1200 mg sodu na dzień w diecie. Okazało się, że im większa redukcja sodu, tym większy spadek ciśnienia tętniczego krwi.  Najbardziej optymalna była dawka 2300 mg/dzień, gdyż ilość 1200 mg było bardzo ciężko utrzymać, ze względu na dużą ilość sodu stosowaną w przemyśle spożywczym. Największe spadki ciśnienia krwi miały osoby z najwyższym ciśnieniem kwi.

Dieta DASH jest bardzo łatwa do wprowadzenia, gdyż bazuje na ogólnodostępnej żywności. Z kolei plan diety obejmuje codzienne porcje różnych grup żywności. Liczba porcji jest dobierana indywidualnie, w zależności od zapotrzebowania na energię.

Jakie założenia powinna mieć dieta DASH?

Tabela pierwsza przedstawia założenia diety DASH, które ułatwią Wam układanie diety. Z kolei w tabeli drugiej znajdziemy zalecane porcje poszczególnych grup żywności w diecie DASH, w zależności od kaloryczności diety.

Tabela 1. Założenia diety DASH (Źródło: DASH Eating Plan, NHLBI – National Heart, Lung and Blood Institute).

Składnik Ilość Jednostka
Tłuszcz ogółem 27 % energii diety ogółem
SFA 6 % energii diety ogółem
Białko 18 % energii diety ogółem
Węglowodany ogółem 55 % energii diety ogółem
Cholesterol 150 mg
Sód 2300 mg
Potas 4700 mg
Wapń 1250 mg
Magnez 500 mg
Błonnik 30 g

Tabela 2. Zalecana ilość porcji poszczególnych grup żywności w diecie DASH (Źródło: DASH Eating Plan, NHLBI – National Heart, Lung and Blood Institute).

Grupa produktów Porcje / dzień
1200 kcal 2000 kcal 3100 kcal
Zbożowe 4-5 6-8 12-13
Mięso, drób, ryby, jaja ≦3 ≦6 6-9
Warzywa 3-4 4-5 6
Owoce 3-4 4-5 6
Chudy nabiał 2-3 2-3 3-4
Tłuszcze i oleje 1 2-3 4
Orzechy, ziarna, nasiona roślin strączkowych 3 porcje / tydzień 4-5 porcji/tydzień 1
Słodycze ≦3 porcje / tydzień ≦5 porcji/tydzień ≦2 porcje
Sód – max ilość 2300 mg* 2300 mg* 2300 mg*

* 1500mg sodu/dzień obniży ciśnienie bardziej niż 2300mg/dzień.

Produkty pełnoziarniste są polecane nawet w większej ilości, z uwagi na to, że są dobry źródłem błonnika i składników odżywczych.

W przypadku nietolerancji laktozy, można przyjmować enzym laktazę, bądź wykorzystywać produkty bezlaktozowe lub ze zmniejszoną zawartością laktozy.

3 kluczowe zasady podczas układania diety DASH:

  1.  obniżenie nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów TRANS;
  2.  dużo potasu, wapnia, magnezu, błonnika i odpowiednia ilość białka;
  3.  mniej sodu;

Jak pomóc pacjentom rozpocząć stosowanie diety DASH?

  1. Określ odpowiedni poziom energetyczności diety. Jeśli korzystasz z Alianta, on to zrobi za Ciebie. Pamiętaj, że dieta DASH może być dostosowana także do osób, które muszą zgubić zbędne kilogramy.
  2.  Daj pacjentowi wskazówki odnośnie jedzenia poza domem. Jak wiesz, typowe posiłki w restauracjach zwykle zawierają dużo sodu i nasyconych kwasów tłuszczowych, a porcje są zazwyczaj zbyt duże. Pomocne wskazówki z pewnością obejmują m. in. prośbę o przygotowanie potrawy bez dodatku soli, poproszenie o potrawy bez polewania sosem, ograniczenie chleba, spożywanie połowy posiłku. Pamiętaj, że tego typu wskazówki nie dla każdego pacjenta będą tak banalne i oczywiste jak dla dietetyka:-)
  3.  Plan żywieniowy DASH można łatwo dostosować do innych stylów i preferencji żywieniowych, w tym wegetariańskich, bezglutenowych czy koszernych, ale także wielu innych.
  4. Wytłumacz pacjentowi ile to jest 1 porcja (patrz Tabela 3.).
  5. Jeśli celem jest utrata masy ciała, zachęcaj pacjenta do:
  • zmniejszenia wielkości porcji,
  • spożywanie mniejszych porcji, ale częściej w ciągu dnia,
  • picia wody / herbaty zamiast słodzonych napojów,
  • codziennej aktywności fizycznej – minimum ok. 30 minut dziennie.
Tabela 3. Ile to jest 1 porcja? (Źródło: DASH Eating Plan, NHLBI – National Heart, Lung and Blood Institute).
GRUPA PRODUKTÓW PORCJA
Zbożowe 1 kromka chleba

30 g surowych płatków zbożowych

1/2 szklanki ugotowanego ryżu, makaronu, płatków zbożowych, kaszy

Mięso, drób, ryby, jaja 30 g ugotowanego mięsa, ryby, drobiu

1 jajko

Warzywa 1/2 szklanki pokrojonych, surowych lub ugotowanych warzyw

1 szklanka surowych warzyw liściastych

1/2 szklanki soku warzywnego

Owoce 1 średni owoc

1/4 szklanki suszonych owoców

1/2 szklanki owoców świeżych, mrożonych, z puszki lub soku

Chudy nabiał 1 szklanka mleka

40 g sera

1 szklanka jogurtu

Tłuszcze i oleje łyżeczka miękkiej margaryny

łyżka majonezu

łyżeczka oleju

2 łyżki sosu sałatkowego

Orzechy, ziarna, nasiona roślin strączkowych 1/3 szklanki lub 40g orzechów bez soli

2 łyżki mała orzechowego

2 łyżki lub 15g ziaren, pestek

1/2 szklanki ugotowanych ziaren roślin strączkowych (fasoli, grochu)

Słodycze 1 łyżka cukru

1 łyżka dżemu

1/2 szklanki sorbetu / galaretki

1 szklanka lemoniady

Podaję praktyczne rady, jak zminimalizować ilość sodu w diecie:

  • używaj świeżego mięsa i świeżych ryb zamiast konserw, produktów wędzonych i przetworzonych;
  • zwracaj uwagę na zawartość soli w mrożonych warzywach i konserwach warzywnych;
  • nie kupuj suszonych, długo dojrzewających, peklowanych wędlin, kabanosów;
  • zrezygnuj z gotowych mieszanek przypraw, kostek, bulionów;
  • nie dodawaj soli podczas gotowania ryżu, makaronu, ziemniaków, warzyw;
  • używaj więcej ziół;
  • nie jedz gotowych dań ze sklepu;
  • pamiętaj o jedzeniu owoców;
  • mięso traktuj jako część posiłku, a nie jako jego główny składnik;

Źródła:

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.