Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Dieta dla płodności

By 7 sierpnia 201923 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia

PLAN SZKOLENIA
Dietetyczne ABC planowania ciąży ● aktualne wytyczne

Pacjentka planująca ciążę w gabinecie dietetyka – zalecenia i praktyka. Okres przedkoncepcyjny jako okres krytyczny w czasie którego interwencje mogą prowadzić do szybkich korzyści zmniejszając ryzyko powikłań w ciąży i w okresie okołoporodowym oraz dawać korzyści długoterminowe dla rozwoju dzieci. Przedciążowa masa ciała a przebieg ciąży i rozwój dziecka. Znaczenie kluczowych witamin i minerałów dla rozwoju przyszłego dziecka. Suplementacja – rekomendacje.

Dietoterapia niepłodności ● postępowanie w zależności od przyczyny ● analiza najczęstszych przypadków

Niepłodność. Statystyki. Zastosowanie dietetyki w terapii niepłodności – przegląd badań. Przyczyny zaburzeń płodności u kobiet i mężczyzn modyfikowalne dietą. Czynnik owulacyjny, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, PCOS, insulinooporność, otyłość, endometrioza, zaburzenia funkcji seksualnych, niska jakość nasienia jako przyczyny zaburzeń płodności. Mechanizmy działania diety i możliwości leczenia niepłodności dzięki właściwej dietoterapii. Pacjent z niepłodnością w gabinecie dietetyka – najczęstsze przypadki, interwencje i zalecenia dietetyczne. Składniki propłodnościowe, jak działają, superfoods dla płodności i lista składników, których pacjent powinien unikać.

Współpraca ze specjalistami ● schemat działania

Rola dietetyka w leczeniu niepłodności. Współpraca dietetyka z innymi specjalistami. Co skontrolować i kiedy się pojawić u odpowiedniego specjalisty. Schemat działania.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.