Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Dieta i suplementacja w cukrzycy typu II

By 11 lipca 201923 marca, 2022webinar, Wydarzenia

1. Cukrzyca typu II:

  • Co możemy powiedzieć o tej chorobie?
  • Patogeneza powstawania.
  • Statystyki.

2. Jak nasz styl życia wpływa na zwiększone ryzyko zachorowania?
3. Jak rozpoznać, że cierpię na tę chorobę? Omówienie wyników krwi w praktyce.
4. Leczenie:

  • Stosowanie doustnych leków cukrzycowych
  • Insulinoterapia

5. Jak postępować przy cukrzycy typu II?

  • Dieta (IG, ŁG, WW, kaloryczność posiłków)
  • Suplementacja
  • Inne zalecenia
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.