1. Cukrzyca typu II:
- Co możemy powiedzieć o tej chorobie?
- Patogeneza powstawania.
- Statystyki.
2. Jak nasz styl życia wpływa na zwiększone ryzyko zachorowania?
3. Jak rozpoznać, że cierpię na tę chorobę? Omówienie wyników krwi w praktyce.
4. Leczenie:
- Stosowanie doustnych leków cukrzycowych
- Insulinoterapia
5. Jak postępować przy cukrzycy typu II?
- Dieta (IG, ŁG, WW, kaloryczność posiłków)
- Suplementacja
- Inne zalecenia
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.