Wykorzystujemy pliki cookies, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. Możesz zmienić ustawienia ich obsługi w swojej przeglądarce. Więcej szczegółów - w naszej Polityce Prywatności

Polityka prywatności

Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania danych osobowych pozyskanych przez Serwis Internetowy www.aliant.com.pl (zwany dalej: "Serwisem").

Właścicielem Serwisu i jednocześnie Administratorem Danych Osobowych jest Anmarsoft Marcin Olech z siedzibą w Gdańsku (80-386), Lęborska 3 B, NIP: 6441887774, Regon: 221991117, zwany dalej Anmarsoft.

Anmarsoft dokłada szczególnej staranności do poszanowania prywatności Użytkowników odwiedzających Serwis.

§ 1 Jak zbieramy dane?

Anmarsoft zbiera informacje dotyczące osób fizycznych prowadzących we własnym imieniu działalność gospodarczą lub zawodową (zwani dalej Klientami), którzy zakupili program komputerowy Aliant.

Ponadto Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o Użytkownikach poprzez dobrowolnie wprowadzone informacje w formularzu wysyłanym w celu odpowiedzi na zapytanie.

Podczas korzystania ze stron internetowych Serwisu pobierane są automatycznie dodatkowe informacje (adres IP przypisany do Użytkownika komputera lub zewnętrzny adres IP dostawcy Internetu, nazwa domeny, rodzaj przeglądarki, czas dostępu, typ systemu operacyjnego).

Od Użytkowników mogą być także gromadzone dane nawigacyjne, w tym informacje o linkach i odnośnikach, w które zdecydują się kliknąć lub innych czynnościach, podejmowanych w naszym Serwisie.

§ 2 Jak wykorzystujemy zebrane dane?

Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez Użytkownika. Każdemu użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do swoich danych osobowych oraz ich poprawienia. Wiadomości wysyłane za pośrednictwem formularzy są przetwarzane przez Anmarsoft Marcin Olech z siedzibą w Gdańsku (80-386), Lęborska 3 B. Dane nie są udostępniane podmiotom trzecim. Dane podane w formularzach są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np w celu kontaktu handlowego lub realizacji warunków umowy licencyjnej. Dane podane w formularzach mogą być przekazane podmiotom technicznie realizującym niektóre usługi oraz Dystrybutorowi oprogramowania Aliant, firmie Cambridge Diagnostics Sp. z o. o, w celu ustalenia terminu prezentacji programu lub udzielenia odpowiedzi na wysłane poprzez formularz zapytanie.

W przypadku wymiany klucza licencyjnego na nowy egzemplarz dane użytkownika mogą być przekazywane Dostawcy tj.: Firma kurierska, Poczta Polska S.A.

Dane nawigacyjne mogą być wykorzystywane w celu zapewnienia Użytkownikom lepszej obsługi, analizy danych statystycznych i dostosowania Serwisu do preferencji Użytkowników, a także administrowania Serwisem.

§ 3 Mechanizm Cookies, Adres IP

Serwis używa niewielkich plików, zwanych cookies. Zapisywane są one przez serwer Anmarsoft na komputerze osoby odwiedzającej Serwis, jeżeli przeglądarka internetowa na to pozwala. Plik cookie zwykle zawiera nazwę domeny, z której pochodzi, swój „czas wygaśnięcia" oraz indywidualną, losowo wybraną liczbę identyfikującą ten plik. Informacje zbierane za pomocą plików tego typu pomagają dostosowywać oferowane przez Anmarsoft produkty do indywidualnych preferencji i rzeczywistych potrzeb osób odwiedzających Serwis. Daje też możliwość opracowywania ogólnych statystyk odwiedzin prezentowanych produktów w Serwisie.

Anmarsoft wykorzystuje Cookies własne w celu analiz i badań oraz audytu oglądalności, a w szczególności do tworzenia anonimowych statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze Strony Internetowej Serwisu, co umożliwia ulepszanie jej struktury i zawartości.

Anmarsoft wykorzystuje Cookies zewnętrzne w celu zbierania ogólnych i anonimowych danych statycznych za pośrednictwem narzędzi analitycznych Google Analytics (administrator cookies zewnętrznego: Google Inc z siedzibą w USA).

Mechanizm cookies jest bezpieczny dla komputerów Użytkowników Serwisu. W szczególności tą drogą nie jest możliwe przedostanie się do komputerów Użytkowników wirusów lub innego niechcianego oprogramowania lub oprogramowania złośliwego. Niemniej w swoich przeglądarkach Użytkownicy mają możliwość ograniczenia lub wyłączenia dostępu plików cookies do komputerów. W tym celu należy wybrać odpowiednie opcje prywatności w swojej przeglądarce Internetowej. W przypadku skorzystania z tej opcji korzystanie z Serwisu będzie możliwe, poza funkcjami, które ze swojej natury wymagają plików cookies.

Anmarsoft może gromadzić adresy IP Użytkowników Serwisu. Adres IP to numer przydzielany komputerowi osoby odwiedzającej Serwis przez dostawcę usług internetowych. Numer IP umożliwia dostęp do Internetu. W większości przypadków jest przypisywany komputerowi dynamicznie, tj. zmienia się przy każdym połączeniu z Internetem i z tego powodu traktowany jest powszechnie, jako nieosobista informacja identyfikująca.  Adres IP jest wykorzystywany przez Anmarsoft przy diagnozowaniu problemów technicznych z serwerem, tworzeniu analiz statystycznych (np. określeniu, z jakich regionów notujemy najwięcej odwiedzin), jako informacja przydatna przy administrowaniu i udoskonalaniu Serwisu, a także w celach bezpieczeństwa oraz ewentualnej identyfikacji obciążających serwer, niepożądanych automatycznych programów do przeglądania treści Serwisu.

Serwis zawiera linki i odnośniki do innych stron internetowych. Anmarsoft nie ponosi odpowiedzialności za zasady ochrony prywatności na nich obowiązujące. Z tego powodu zachęcamy Państwa, by po przejściu za pośrednictwem Serwisu na stronę zarządzaną przez innego administratora, zapoznać się z polityką prywatności tam przyjętą.

§ 4 Dostęp do danych

Do danych osobowych zbieranych przez Serwis mają bezpośredni dostęp jedynie uprawnieni pracownicy Anmarsoft. Właściciel Serwisu może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania. Dane mogą być także udostępniane podmiotom wskazanym w punkcie „Jak wykorzystujemy zebrane dane?”.

§ 5 Zmiany Polityki Prywatności

Anmarsoft zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w Polityce Prywatności. W dniu dokonania zmian aktualizujemy datę wprowadzenia ostatniej poprawki podaną poniżej.

Jakiekolwiek dodatkowe pytania związane z Polityką Prywatności prosimy kierować na adres: pomoc@aliant.com.pl

Data ostatniej modyfikacji: 25.02.2016 r.

Akceptuję

Choć o diecie mamy karmiącej zdanie ma prawie każdy, a ilość mitów i błędnych przekonań przekracza wszelkie limity, to o tym, jak wpływa na dziecko dieta jego mamy w okresie ciąży, mówi się niewiele. Ciąża to jedyny czas, kiedy dziecko jest całkowicie zależne i przyłączone do organizmu matki, ma kontakt ze wszelkimi substancjami trafiającymi do krwioobiegu z otoczenia i spożytej żywności oraz napojów. W dodatku jako rozwijający się organizm jest bardziej narażone na negatywne skutki niektórych substancji, takich jak: alkohol, nikotyna, wysokie dawki kofeiny, czy niektóre leki.

Restrykcje żywieniowe w ciąży są znacznie szersze, niż w okresie laktacji. Obejmują one eliminację (prócz oczywistego alkoholu) niepasteryzowanego mleka i jego przetworów (możliwość zakażenia Listerią monocytogenes), surowych i wędzonych na zimno mięs, nieumytych warzyw i owoców (ryzyko zakażenia Toxoplasmą gondii), surowych i wędzonych na zimno ryb (obecność pasożytów, bakterii i wirusów), surowych jaj (Salmonella). Dla porównania w okresie laktacji powinno się jedynie ograniczyć kofeinę (do 300 mg dziennie) i alkohol, choć niewielkie ilości w okresie pomiędzy karmieniami są dopuszczalne, a wszelkie inne eliminacje powinny być zastosowane jedynie dla dobra matki, czyli w przypadku jej chorób, alergii, złego tolerowania pewnych produktów.

Ciekawym tematem jest także ekspozycja dziecka w okresie płodowym na alergeny pokarmowe. W przypadku klasycznej alergii IgE-zależnej udowodniono, że profilaktyczna dieta eliminacyjna nie chroni, a nawet zwiększa ryzyko alergii u niemowlęcia, także w przypadku dzieci z grupy ryzyka. Kontakt z alergenami umożliwia nabywanie dziecku tolerancji. Dieta eliminacyjna jest oczywiście niezbędna w przypadku matek ze zdiagnozowaną alergią, szczególnie ostrą, ze względu na ryzyko wstrząsu anafilaktycznego. Podobne postępowanie stosuje się w przypadku matek z nadwrażliwością pokarmową IgG-zależną. Dietę eliminacyjną powinno stosować się dla utrzymania dobrostanu matki i jej zdrowia. Pod koniec ciąży matka przekazuje dziecku przeciwciała IgG, więc potencjalnie dzieci matek z nadwrażliwością pokarmową mogą być na nią bardziej narażone w pierwszym okresie życia. Trzeba jednak pamiętać, że taka sytuacja może nastąpić tylko w przypadku kontaktu z danymi białkami pokarmowymi (np. z mlekiem matki, o ile nie stosuje ona diety eliminacyjnej zgodnej ze swoimi wynikami badań). Dlatego bardzo ważna jest świadomość swojego stanu zdrowia i odpowiedniej dla siebie diety wśród kobiet przed, w trakcie i po okresie ciąży.

W okresie ciąży i laktacji możliwe jest także kształtowanie nawyków żywieniowych dziecka w późniejszym życiu. Substancje smakowo-zapachowe z diety mamy przechodzą do wód płodowych i mleka, co jest niezwykle ważną drogą do poznania smaków, stymulacji i kształcenia przyszłych preferencji smakowo-zapachowych. Znajomość smaków i zapachów z życia prenatalnego pozytywnie wpływa na reakcje dziecka na te produkty w okresie rozszerzania diety. Czyli im dieta matki bardziej urozmaicona, tym dziecko ma większe szanse, żeby nie zostać przysłowiowym niejadkiem. Nie należy unikać też przypraw, nawet tych ostrych, także w okresie laktacji, gdyż badania pokazują, że dzieci chętniej ssą mleko o nowym smaku i nie odrzucają piersi, niezależnie od spożytych pokarmów.

Podsumowując, niezwykle ważne jest programowanie zdrowia dziecka już w okresie płodowym i zadbanie o zdrowie mamy, bo to ona będzie najbardziej narażona na skutki diety niedoborowej (niezbędne do rozwoju dziecka substancje w przypadku niedoborów żywieniowych, zostaną pobrane z jej organizmu). Poniżej najważniejsze zasady, którymi powinna kierować się świadoma mama w ciąży.

Dieta powinna spełniać zapotrzebowanie energetyczne

W ciąży należy jeść dla dwojga, a nie za dwoje! Zarówno zbyt niska, jak i zbyt wysoka masa ciała, mogą negatywnie wpływać na przebieg ciąży i porodu, a także przyszłe zdrowie dziecka.

Dieta powinna być różnorodna i bogata we wszystkie grupy pokarmów

Pamiętajmy, że im większa różnorodność produktów, tym łatwiej zrealizować zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i składniki odżywcze. W dodatku pomaga to kształtować szerokie preferencje dziecka w kontekście smaków i zapachów i budować jego tolerancję na różne produkty. Ważne, aby uwzględnić stan zdrowia mamy, która nie powinna spożywać produktów wywołujących negatywne samopoczucie lub zaostrzających przebieg chorób. Ewentualną dietę eliminacyjną powinno się poprowadzić w konsultacji z lekarzem prowadzącym ciąże.

Zadbaj o składniki warte suplementowania

W okresie ciąży poleca się suplementację kwasu foliowego (w przypadku mutacji MTHFR – formy zmetylowanej), witaminy D, jodu, DHA i żelaza (ale tylko w przypadku jego niedoboru). Jeśli kobieta nie chce przyjmować tylu preparatów, na rynku są dostępne ich mieszanki, specjalnie skomponowane dla kobiet w ciąży.

Wyeliminuj niebezpieczne produkty

  • niepasteryzowane mleko i jego przetwory,
  • surowe mięso,
  • nieumyte warzywa i owoce,
  • surowe i wędzone na zimno ryby,
  • surowe jaja,
  • alkohol i nikotynę,
  • niektóre leki i zioła.

Bibliografia:

Bezpieczne odżywianie w czasie ciąży, Cox J.T. i wsp., Ginekologia Po Dyplomie, 2010

Early nutrition and its later consequences: new opportunities, Koletzko B., Adv Exp Med Biol. 2005

Immunologia; Gołąb J. i wsp.,  Warszawa 2012

Prenatal and Postnatal Flavor Learning by Human Infants; Mennella i wsp., Pediatrics, 2001

Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących; PTG, Ginekol Pol, 2014

Spożywanie alkoholu i palenie tytoniu przez kobiety w ciąży- przegląd badań. Szychta i wsp., Perinatologia, Neonatologia i Ginekologia, 2008

Suplementacja witamin i składników mineralnych w okresie ciąży i połogu, Paszkowski T., Standardy Medyczne, 2015

The effects of repeated exposure to garlic-flavored milk on the nursling’s behawior; Mennella i Beauchamp, Pediatr Res, 1993

mm

Autor: Zuzanna Lirska-Krakowiak

mgr Zuzanna Lirska-Krakowiak – absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dietetyk w zespole Poradni Nietolerancji Pokarmowej Cambridge Diagnostics. Pasjonatka CrossFit’u, była zawodniczka w skimboardingu. W pracy zawodowej zajmuje się głównie sportowcami, prowadziła badania do pracy magisterskiej dotyczące możliwości wykorzystania diety paleolitycznej w sportach wytrzymałościowo-siłowych. Prywatnie mama rocznego Nikodema, propagatorka karmienia piersią i rozszerzania diety metodą BLW. W wolnych chwilach lubi upiec mało dietetyczne ciasto i czytać kryminały.

Jeden komentarz