Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Codzienna dieta seniora nie powinna odbiegać od diety z wcześniejszych okresów życia. Jednocześnie powinna uwzględniać zmiany zachodzące w organizmie i jego możliwościach. Z kolei z powodu zmniejszonej aktywności fizycznej i obniżonej przemiany materii, codzienne zapotrzebowanie energetyczne zmniejsza się z wiekiem.

Ogólne zasady żywienia seniora.

Każdy senior jest inny i ma indywidualne potrzeby żywieniowe, stąd też dieta seniora może się znacząco różnić. Dieta seniora powinna obejmować  4 – 5 posiłków dziennie, ale mniej obfitych. Ponadto dla seniorów z reguły lepiej sprawdzą się potrawy lekkostrawne. Z kolei głównym źródłem energii powinny być węglowodany, które powinny stanowić 55-60% ogólnego zapotrzebowania energetycznego. Zawartość błonnik powinna wynosić 20 g, o ile nie ma innych wskazań do zmiany jego ilości. Tłuszcze powinny stanowić 25-30% energii, natomiast resztę powinno dopełnić białko. Białko powinno stanowić 12-15% energii z diety (1 g/kg/mc/d) o ile nie występują choroby nerek lub wątroby. Zaleca się stosunek białka zwierzęcego do roślinnego 1:1.

Co jest szczególnie ważne?

Dieta seniora powinna składać się z produktów o wysokiej jakości i wysokiej gęstości odżywczej (tzn. o wysokiej zawartości składników odżywczych przy małej energetyczności). Doskonale sprawdzą się:

  • Chude mięsa (drób, indyk, wołowina);
  • Ryby;
  • Napoje fermentowane – jogurt, kefir, maślanka, mleko, o ile są dobrze tolerowane;
  • Sery twarogowe;
  • Warzywa strączkowe, o ile są dobrze tolerowane;

Ograniczeniu natomiast powinno ulec spożycie tłuszczów zwierzęcych (słonina, smalec, łój) oraz tłustych mięs i serów. Nie należy przy tym zaniedbywać spożywania ryb, olejów i masła pochodzenia roślinnego, ze względu na obecne w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Techniki kulinarne.

Poza doborem produktów ważny jest także odpowiedni dobór technik kulinarnych. Lepiej zalecać: gotowanie w wodzie, na parze lub pieczenie w folii bądź w pergaminie. Mając na względzie trudności z wchłanianiem składników odżywczych, spowodowane mniej sprawnym funkcjonowaniem układu pokarmowego seniora, ważna jest zbilansowana dieta. W diecie seniora doskonale sprawdzą się: chude mleko i jego przetwory, chude mięsa i wędliny, ryby, nasiona (musli, płatki śniadaniowe, orzechy), ciemne pieczywo, kasze oraz warzywa i owoce.

Nawodnienie.

W codziennej diecie należy ograniczyć nadmierne stosowanie soli przez seniora. Powinniśmy też zwrócić uwagę na ilość przyjmowanych przez seniora płynów, ponieważ z wiekiem słabnie intensywność mózgowych sygnałów pragnienia. Dziennie osoba dorosła powinna wypijać ok. 1,5 litra różnych napojów. Poza herbatą i kawą seniorzy powinni pić wodę, soki warzywne i owocowe, a także wszelkiego rodzaju napoje mleczne. Warto pamiętać, że przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów zapobiega częstemu problemowi, jakim są zaparcia. Instytut Żywności i Żywienia stworzył piramidę żywienia dla seniorów. U jej podstawy znajduje się ruch oraz woda. Warto zachęcać seniorów do picia płynów oraz do ruchu. Ponadto warto przypominać seniorom, że pożywienie, które spożywają, powinno być świeże i nie przechowywane zbyt długo. Lepiej przygotować mniej posiłku i zjeść go na bieżąco, niż zbyt dużo i jeść ciągle to samo, wątpliwej świeżości.

Składniki odżywcze w liczbach.

Zapotrzebowanie seniorów na składniki odżywcze nie różni się znacząco od zapotrzebowania pozostałych osób dorosłych. W tabeli znajdują się wartości zapotrzebowania na wybrane składniki wraz ze źródłami w diecie tych składników.

Składniki pokarmowe Zalecane dzienne spożycie Źródła w diecie
Seniorzy (osoby powyżej 60 roku życia)
Kobiety* Mężczyźni**
Białko 0,9 g/kg mc/d

lub

15-20% energii z diety

0,9 g/kg mc/d

lub

15-20% energii z diety

Mięso i jego produkty, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych
Tłuszcze Udział

Energii

25 – 35 % 25 -35 % Mięso, wędliny, drób, mleko i jego przetwory o pełnej zawartości tłuszczu, masło, żółtko, oleje roślinne, tłuszcz ryb
Witamina A 700 mg 900 mg Pełnotłuste mleko i produkty mleczne, masło, żółtko jaja, niektóre gatunki ryb morskich: halibut, makrela, sardynki, żółte i pomarańczowe warzywa i owoce oraz warzywa liściaste
Witamina D 15 mg 15 mg Tran, ryby (makrela, śledź, węgorz, szprot), grzyby jadalne (borowik, kurka, pieczarka), jaja, mleko, produkty nabiałowe, wątroby zwierząt
Witamina E 8 mg 10 mg Oleje roślinne, oleje z zarodków pszennych, kasze pełnoziarniste, jaja, ciemnozielone warzywa liściaste, orzechy
Witamina C 75 mg 90 mg Świeże owoce (czarna porzeczka, dzika róża, owoce cytrusowe, kiwi), zielone warzywa: brokuły, papryka, jarmuż, pietruszka
Witamina B1 1,1 mg 1,3 mg Ciemne pieczywo, kasza gryczana, płatki owsiane, wzbogacone produkty zbożowe, ziemniaki, ryby, mięso wieprzowe, wołowe, polędwica, nasiona roślin strączkowych
Witamina B2 1,1 mg 1,3 mg Mleko i przetwory mleczne, mięso, ryby, jaja, produkty zbożowe, jarmuż, natka pietruszki, fasola, groch
Witamina PP 14 mg 16 mg Mięso, drób, ryby, mleko i produkty mleczne, wzbogacone produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych
Witamina B6 1,5 mg 1,7 mg Mięso, kasza gryczana, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja, pomidory, marchew, fasolka szparagowa, zielony groszek, kapusta
Foliany 400 mg 400 mg Zielone warzywa liściaste, szpinak, zielony groszek lub fasola, marchew, pomidory, kiełki zbóż, ziemniaki, owoce (pomarańcze), produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne
Witamina B12 2,4 mg 2,4 mg Mięso i jego produkty, jaja, ryby, mleko i nabiał
Wapń 1200 mg 1200 mg Mleko i przetwory mleczne (sery, jogurty, kefiry), ryby (szprotki, sardynki), suche strączkowe, zielone warzywa, suszone owoce, orzechy
Magnez 320 mg 420 mg Produkty zbożowe, ciemne pieczywo, kasza gryczana, płatki owsiane, zielone warzywa liściaste, orzechy, nasiona
Żelazo 10 mg 10 mg Mięso i produkty mięsne, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste, suszone owoce, zielone warzywa (szpinak, brokuły)
Cynk 8 mg 11 mg Mięso, mleko i produkty mleczne, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych, orzechy, ryż, słodka kukurydza
Jod 95 mg 95 mg Ryby morskie i owoce morza, sól jodowana, mleko i produkty mleczne
Miedź 0,9 mg 0,9 mg Mięso, chleb i inne produkty zbożowe, warzywa, rodzynki, oliwki, owoce morza
Fluor 3,0 mg 4,0 mg Herbata, ryby, woda pitna
Sód 1200 mg 1200 mg Sól, gotowe przyprawy, chleb, wędliny, woda

Źródło: Jarosz M. i wsp., 2017.

* na przykładzie kobiety powyżej 60 roku życia, ważącej 60 kg

** na przykładzie mężczyzny powyżej 60 roku życia, ważącego 70 kg

Energia w liczbach

Zapotrzebowanie na energię powinno być indywidualnie wyliczone. Będzie się ono zmieniać w zależności od od aktywności fizycznej, masy ciała, a także przedziału wiekowego.

Wiek Masa
ciała
Aktywność fizyczna
Mała Umiarkowana Duża
1,4 1,75 2
Kg kcal/
osobę/
dobę/
kcal/
osobę
dobę
kcal/
osobę/
dobę
KOBIETY
66-75 55 1500 1850 2150
65 1600 2050 2300
75 1750 2200 2500
85 1900 2350 2700
>75 55 1450 1750 2050
65 1550 1950 2200
75 1700 2100 2400
85 1850 2250 2600
MĘŻCZYŹNI
66-75 55 1700 2150 2450
65 1900 2350 2700
75 2050 2550 2950
85 2200 2750 3150
>75 55 1600 2050 2300
65 1800 2250 2600
75 1950 2450 2800
85 2100 2650 3000

Źródło: Normy na energię dla kobiet i mężczyzn po 65 roku życia (wg Jarosz M. i wsp. 2017).

Źródła:
  1. Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu, tom I, pod redakcją J. Gawęckiego i L. Hryniewieckiego, Keller J. S., 1997.,
  2. Kompedium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, 2004, pod red. J. Gawęckiegoi T. Mossor – Pietraszewskiej, Domowy Poradnik Medyczny, 1992, pod red. K. Janickiego
  3. Normy żywienia dla populacji Polski, pod redakcją M. Jarosza, 2017.
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.