Codzienna dieta seniora nie powinna odbiegać od diety z wcześniejszych okresów życia. Jednocześnie powinna uwzględniać zmiany zachodzące w organizmie i jego możliwościach. Z kolei z powodu zmniejszonej aktywności fizycznej i obniżonej przemiany materii, codzienne zapotrzebowanie energetyczne zmniejsza się z wiekiem.
Źródło: zdjęcie, Autor Pixabay License
Ogólne zasady żywienia seniora.
Każdy senior jest inny i ma indywidualne potrzeby żywieniowe, stąd też dieta seniora może się znacząco różnić. Dieta seniora powinna obejmować 4 – 5 posiłków dziennie, ale mniej obfitych. Ponadto dla seniorów z reguły lepiej sprawdzą się potrawy lekkostrawne. Z kolei głównym źródłem energii powinny być węglowodany, które powinny stanowić 55-60% ogólnego zapotrzebowania energetycznego. Zawartość błonnik powinna wynosić 20 g, o ile nie ma innych wskazań do zmiany jego ilości. Tłuszcze powinny stanowić 25-30% energii, natomiast resztę powinno dopełnić białko. Białko powinno stanowić 12-15% energii z diety (1 g/kg/mc/d) o ile nie występują choroby nerek lub wątroby. Zaleca się stosunek białka zwierzęcego do roślinnego 1:1.
Co jest szczególnie ważne?
Dieta seniora powinna składać się z produktów o wysokiej jakości i wysokiej gęstości odżywczej (tzn. o wysokiej zawartości składników odżywczych przy małej energetyczności). Doskonale sprawdzą się:
- Chude mięsa (drób, indyk, wołowina);
- Ryby;
- Napoje fermentowane – jogurt, kefir, maślanka, mleko, o ile są dobrze tolerowane;
- Sery twarogowe;
- Warzywa strączkowe, o ile są dobrze tolerowane;
Ograniczeniu natomiast powinno ulec spożycie tłuszczów zwierzęcych (słonina, smalec, łój) oraz tłustych mięs i serów. Nie należy przy tym zaniedbywać spożywania ryb, olejów i masła pochodzenia roślinnego, ze względu na obecne w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Techniki kulinarne.
Poza doborem produktów ważny jest także odpowiedni dobór technik kulinarnych. Lepiej zalecać: gotowanie w wodzie, na parze lub pieczenie w folii bądź w pergaminie. Mając na względzie trudności z wchłanianiem składników odżywczych, spowodowane mniej sprawnym funkcjonowaniem układu pokarmowego seniora, ważna jest zbilansowana dieta. W diecie seniora doskonale sprawdzą się: chude mleko i jego przetwory, chude mięsa i wędliny, ryby, nasiona (musli, płatki śniadaniowe, orzechy), ciemne pieczywo, kasze oraz warzywa i owoce.
Nawodnienie.
W codziennej diecie należy ograniczyć nadmierne stosowanie soli przez seniora. Powinniśmy też zwrócić uwagę na ilość przyjmowanych przez seniora płynów, ponieważ z wiekiem słabnie intensywność mózgowych sygnałów pragnienia. Dziennie osoba dorosła powinna wypijać ok. 1,5 litra różnych napojów. Poza herbatą i kawą seniorzy powinni pić wodę, soki warzywne i owocowe, a także wszelkiego rodzaju napoje mleczne. Warto pamiętać, że przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów zapobiega częstemu problemowi, jakim są zaparcia. Instytut Żywności i Żywienia stworzył piramidę żywienia dla seniorów. U jej podstawy znajduje się ruch oraz woda. Warto zachęcać seniorów do picia płynów oraz do ruchu. Ponadto warto przypominać seniorom, że pożywienie, które spożywają, powinno być świeże i nie przechowywane zbyt długo. Lepiej przygotować mniej posiłku i zjeść go na bieżąco, niż zbyt dużo i jeść ciągle to samo, wątpliwej świeżości.
Składniki odżywcze w liczbach.
Zapotrzebowanie seniorów na składniki odżywcze nie różni się znacząco od zapotrzebowania pozostałych osób dorosłych. W tabeli znajdują się wartości zapotrzebowania na wybrane składniki wraz ze źródłami w diecie tych składników.
Składniki pokarmowe | Zalecane dzienne spożycie | Źródła w diecie | ||
Seniorzy (osoby powyżej 60 roku życia) | ||||
Kobiety* | Mężczyźni** | |||
Białko | 0,9 g/kg mc/d
lub 15-20% energii z diety |
0,9 g/kg mc/d
lub 15-20% energii z diety |
Mięso i jego produkty, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych | |
Tłuszcze | Udział
Energii |
25 – 35 % | 25 -35 % | Mięso, wędliny, drób, mleko i jego przetwory o pełnej zawartości tłuszczu, masło, żółtko, oleje roślinne, tłuszcz ryb |
Witamina A | 700 mg | 900 mg | Pełnotłuste mleko i produkty mleczne, masło, żółtko jaja, niektóre gatunki ryb morskich: halibut, makrela, sardynki, żółte i pomarańczowe warzywa i owoce oraz warzywa liściaste | |
Witamina D | 15 mg | 15 mg | Tran, ryby (makrela, śledź, węgorz, szprot), grzyby jadalne (borowik, kurka, pieczarka), jaja, mleko, produkty nabiałowe, wątroby zwierząt | |
Witamina E | 8 mg | 10 mg | Oleje roślinne, oleje z zarodków pszennych, kasze pełnoziarniste, jaja, ciemnozielone warzywa liściaste, orzechy | |
Witamina C | 75 mg | 90 mg | Świeże owoce (czarna porzeczka, dzika róża, owoce cytrusowe, kiwi), zielone warzywa: brokuły, papryka, jarmuż, pietruszka | |
Witamina B1 | 1,1 mg | 1,3 mg | Ciemne pieczywo, kasza gryczana, płatki owsiane, wzbogacone produkty zbożowe, ziemniaki, ryby, mięso wieprzowe, wołowe, polędwica, nasiona roślin strączkowych | |
Witamina B2 | 1,1 mg | 1,3 mg | Mleko i przetwory mleczne, mięso, ryby, jaja, produkty zbożowe, jarmuż, natka pietruszki, fasola, groch | |
Witamina PP | 14 mg | 16 mg | Mięso, drób, ryby, mleko i produkty mleczne, wzbogacone produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych | |
Witamina B6 | 1,5 mg | 1,7 mg | Mięso, kasza gryczana, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja, pomidory, marchew, fasolka szparagowa, zielony groszek, kapusta | |
Foliany | 400 mg | 400 mg | Zielone warzywa liściaste, szpinak, zielony groszek lub fasola, marchew, pomidory, kiełki zbóż, ziemniaki, owoce (pomarańcze), produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne | |
Witamina B12 | 2,4 mg | 2,4 mg | Mięso i jego produkty, jaja, ryby, mleko i nabiał | |
Wapń | 1200 mg | 1200 mg | Mleko i przetwory mleczne (sery, jogurty, kefiry), ryby (szprotki, sardynki), suche strączkowe, zielone warzywa, suszone owoce, orzechy | |
Magnez | 320 mg | 420 mg | Produkty zbożowe, ciemne pieczywo, kasza gryczana, płatki owsiane, zielone warzywa liściaste, orzechy, nasiona | |
Żelazo | 10 mg | 10 mg | Mięso i produkty mięsne, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste, suszone owoce, zielone warzywa (szpinak, brokuły) | |
Cynk | 8 mg | 11 mg | Mięso, mleko i produkty mleczne, ciemne pieczywo, nasiona roślin strączkowych, orzechy, ryż, słodka kukurydza | |
Jod | 95 mg | 95 mg | Ryby morskie i owoce morza, sól jodowana, mleko i produkty mleczne | |
Miedź | 0,9 mg | 0,9 mg | Mięso, chleb i inne produkty zbożowe, warzywa, rodzynki, oliwki, owoce morza | |
Fluor | 3,0 mg | 4,0 mg | Herbata, ryby, woda pitna | |
Sód | 1200 mg | 1200 mg | Sól, gotowe przyprawy, chleb, wędliny, woda |
Źródło: Jarosz M. i wsp., 2017.
* na przykładzie kobiety powyżej 60 roku życia, ważącej 60 kg
** na przykładzie mężczyzny powyżej 60 roku życia, ważącego 70 kg
Energia w liczbach
Zapotrzebowanie na energię powinno być indywidualnie wyliczone. Będzie się ono zmieniać w zależności od od aktywności fizycznej, masy ciała, a także przedziału wiekowego.
Wiek | Masa ciała |
Aktywność fizyczna | ||
Mała | Umiarkowana | Duża | ||
1,4 | 1,75 | 2 | ||
Kg | kcal/ osobę/ dobę/ |
kcal/ osobę dobę |
kcal/ osobę/ dobę |
|
KOBIETY | ||||
66-75 | 55 | 1500 | 1850 | 2150 |
65 | 1600 | 2050 | 2300 | |
75 | 1750 | 2200 | 2500 | |
85 | 1900 | 2350 | 2700 | |
>75 | 55 | 1450 | 1750 | 2050 |
65 | 1550 | 1950 | 2200 | |
75 | 1700 | 2100 | 2400 | |
85 | 1850 | 2250 | 2600 | |
MĘŻCZYŹNI | ||||
66-75 | 55 | 1700 | 2150 | 2450 |
65 | 1900 | 2350 | 2700 | |
75 | 2050 | 2550 | 2950 | |
85 | 2200 | 2750 | 3150 | |
>75 | 55 | 1600 | 2050 | 2300 |
65 | 1800 | 2250 | 2600 | |
75 | 1950 | 2450 | 2800 | |
85 | 2100 | 2650 | 3000 |
Źródło: Normy na energię dla kobiet i mężczyzn po 65 roku życia (wg Jarosz M. i wsp. 2017).
Źródła:
- Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu, tom I, pod redakcją J. Gawęckiego i L. Hryniewieckiego, Keller J. S., 1997.,
- Kompedium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, 2004, pod red. J. Gawęckiegoi T. Mossor – Pietraszewskiej, Domowy Poradnik Medyczny, 1992, pod red. K. Janickiego
- Normy żywienia dla populacji Polski, pod redakcją M. Jarosza, 2017.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.