Poruszone zostaną strategie żywieniowe, mające maksymalizować wzrost formy sportowej oraz regeneracje:
• czy dieta sportowca musi być monotonna i niesmaczna?
• najczęstsze błędy popełniane w planowaniu diety
• ilość jedzenia kontra jakość, – co ma znaczenie a co nie,
• podstawy budowania jadłospisu
• żywieniowe wspomaganie adaptacji mięśniowej
• ilość białka w diecie (teoretyczne i praktyczne ujęcie)
• suplementy aminokwasowe oraz białkowe (krytyka oraz praktyczne ich zastosowanie)
• węglowodany – przyjaciel czy wróg?
• podaż węglowodanów u osób aktywnych
• tłuszcze – praktyczne uwagi przy uwzględnieniu ich w jadłospisie
• przykładowy jadłospis.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.