Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Dieta i suplementacja w sporcie cz.1

By 2 marca 201823 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia

Część pierwsza dotyczy najnowszych zaleceń oraz doniesień ze świata nauki w stosunku do budowania siły oraz regeneracji osób ćwiczących siłowo a także skonfrontowanie ich z popularnymi mitami w tym temacie.

Poruszone zostaną strategie żywieniowe, mające maksymalizować wzrost formy sportowej oraz regeneracje:
• czy dieta sportowca musi być monotonna i niesmaczna?
• najczęstsze błędy popełniane w planowaniu diety
• ilość jedzenia kontra jakość, – co ma znaczenie a co nie,
• podstawy budowania jadłospisu
• żywieniowe wspomaganie adaptacji mięśniowej
• ilość białka w diecie (teoretyczne i praktyczne ujęcie)
• suplementy aminokwasowe oraz białkowe (krytyka oraz praktyczne ich zastosowanie)
• węglowodany – przyjaciel czy wróg?
• podaż węglowodanów u osób aktywnych
• tłuszcze – praktyczne uwagi przy uwzględnieniu ich w jadłospisie
• przykładowy jadłospis.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.