Tematyka szkolenia:
I. Wprowadzenie
- Charakterystyka diety ubogoenergetycznej, jej założenia i cele
- Rola prawidłowego określenie potrzeb pacjenta otyłego do redukcji masy ciała
II. Niezbędne procedury medyczne
- Pomiar i analiza składu ciała
- Omówienie przebiegu kuracji dietetycznej, uświadomienie pacjenta przed realizacją diety
- Przeprowadzanie wywiadu medycznego i żywieniowego, gusta i upodobania żywieniowe
III. Realizacja planu żywieniowego
- Przygotowywanie diety na podstawie uzyskanych od pacjenta informacji
- Omówienie przebiegu wizyt kontrolnych
- Rola etapu wychodzenia z diety i stabilizacji, zapobieganie efektowi „jo-jo”aleta
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.