Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Dieta ubogoenergetyczna – praktyczne aspekty pracy z pacjentem

By 27 lipca 201723 marca, 2022szkolenie, webinar, Wydarzenia, wykład

Tematyka szkolenia:

I. Wprowadzenie

  • Charakterystyka diety ubogoenergetycznej, jej założenia i cele
  • Rola prawidłowego określenie potrzeb pacjenta otyłego do redukcji masy ciała

II. Niezbędne procedury medyczne

  • Pomiar i analiza składu ciała
  • Omówienie przebiegu kuracji dietetycznej, uświadomienie pacjenta przed realizacją diety
  • Przeprowadzanie wywiadu medycznego i żywieniowego, gusta i upodobania żywieniowe

III. Realizacja planu żywieniowego

  • Przygotowywanie diety na podstawie uzyskanych od pacjenta informacji
  • Omówienie przebiegu wizyt kontrolnych
  • Rola etapu wychodzenia z diety i stabilizacji, zapobieganie efektowi „jo-jo”aleta
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.