Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Endometrioza jest przewlekłą chorobą zapalną, należącą do schorzeń ginekologicznych. Dotyka 6-10% kobiet w wieku rozrodczym, 50-60% kobiet i nastoletnich dziewczyn z bólem miednicy oraz do 50% kobiet z niepłodnością. Według danych z 2011 r., w Polsce na endometriozę choruje ok. 1  mln kobiet.

Choroba charakteryzuje się obecnością tkanki endometrium (błony śluzowej macicy) w różnych miejscach poza macicą. Najczęściej dotyczy to miednicy mniejszej – więzadeł, jajowodów, jajników, otrzewnej, pęcherza moczowego lub jelit. Choroba rozwija się powoli. Pojawia się stan zapalny, dochodzi do powstania blizn, zrostów i anatomicznych zniekształceń.

Mimo wielu badań nad endometriozą wciąż nie jest do końca jasna patogeneza tej choroby. Najczęściej akceptowana jest teoria Sampsona, który w 1921 r. wprowadził pojęcie endometriozy. Według autora: „Endometrioza jajników oraz jej umiejscowienie wewnątrz jamy otrzewnej powstają w wyniku przemieszczania się cząstek błony śluzowej macicy, co może zachodzić podczas miesiączki. Cząstki endometrium wraz z krwią miesiączkową przedostają się do jajowodów, a stamtąd do jamy otrzewnej, gdzie przyczepiają się do narządów miednicy”. W przypadku, gdy komórki błony śluzowej znajdą się poza macicą, powinny być likwidowane przez układ odpornościowy. Jednak u kobiet z endometriozą tak się nie dzieje.  Komórki te są tolerowane przez organizm.

Objawy

Endometrioza często przyczynia się do obniżenia jakości życia chorych dorosłych kobiet i nastoletnich dziewcząt. Objawy choroby mogą być zróżnicowane. Wyróżnia się przede wszystkim: przewlekły ból miednicy, problemy z zajściem w ciążę oraz bolesność podczas współżycia seksualnego (dyspareunia). Ból miednicy trwa zwykle powyżej 6 miesięcy i jest powiązany z bolesnym miesiączkowaniem (dysmenorrhea), dyspareunią, głębokim bólem miednicy i bólem dolnej części brzucha z lub bez bólu pleców i lędźwi. Odczucie bólu może wystąpić nieprzewidywanie i sporadycznie w całym cyklu lub też może być ciągły, tępy i pulsujący lub ostry i nasilony przez aktywność fizyczną.

Wiele pacjentek z endometriozą ma dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Objawy przypominają zespół jelita drażliwego i okrężnicy. Występują również objawy, takie jak: nudności, wzdęcia i uczucie sytości, zaparcia, bóle brzucha i bolesne wypróżnianie. Ponadto endometrioza jest również powiązana z objawami ze strony układu moczowego, np. bolesne oddawanie moczu.

Dieta jako modyfikowalny czynnik ryzyka wystąpienia endometriozy

Czynnik żywieniowe zwiększające ryzyko wystąpienia endometriozy – NEGATYWNE
  • Yamamoto i in. oceniali związek między spożyciem czerwonego mięsa, drobiu, ryb i owoców morza, a ryzykiem powstania endometriozy. W badaniu ostatecznie potwierdzono, że spożycie czerwonego mięsa (zarówno przetworzonego, jak i nieprzetworzonego) wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na endometriozę potwierdzoną. Kobiety spożywające więcej niż dwie porcje czerwonego mięsa dziennie miały o aż 56% wyższe ryzyko zachorowania w porównaniu do kobiet, które spożywały mniej niż 1 porcję tygodniowo. Spożycie mięsa drobiowego również miało związek z wystąpieniem endometriozy, ale zależność ta nie była aż tak silna, jak obserwowana w przypadku mięsa czerwonego. Dodatkowo badanie sugeruje, że zamiana czerwonego mięsa na korzyść ryb, skorupiaków lub jaj wiązała się z niższym ryzykiem wystąpienia tej choroby. W interpretacji badania należy wziąć pod uwagę, że kobiety, które spożywały największe ilości mięsa czerwonego, najczęściej miały również nadwagę lub otyłość.
  • Według opracowania Jurkiewicz-Przondziono i in. spożycie dużych ilości trans jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czerwonego mięsa i jego przetworów oraz alkoholu było powiązane z częstszym zachorowaniem na endometriozę.
Czynniki żywieniowe obniżające ryzyko wystąpienia endometriozy – POZYTYWNE
  • Według Nodlera i in. spożycie produktów mlecznych i produktów bogatych w wapń wśród młodzieży, zmniejszało ryzyko wystąpienia endometriozy u dorosłych kobiet.
  • W badaniach Parrazinni i in. udowodniono, że ryzyko zachorowania na endometriozę było niższe u kobiet spożywających większe ilości zielonych warzyw.
  • Na podstawie opracowania Jurkiewicz-Przondziono i in. można wnioskować, że konsumpcja warzyw, witamin przeciwutleniających, witamin z grupy B, produktów bogatych w wapń, witaminę D, olejów rybnych, kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na endometriozę.
  • Olej rybi powiązany był z niższym poziomem stężenia krążących prostaglandyn z serii 2  oraz ze zmniejszeniem objawów zapalnych i złagodzeniem bolesnych miesiączek.

Nauka wciąż potrzebuje nowych badań na temat związku diety z ryzykiem zachorowania na endometriozę.

Inne czynniki ryzyka zachorowania na endometriozę:
  • Niedrożność odpływu miesiączki;
  • Ekspozycja na dietylostilbesterol w macicy (jest to syntetyczny estrogen, obecnie wycofany z użycia);
  • Przedłużona ekspozycja na endogenny estrogen (np. z powodu wczesnej miesiączki, późnej menopauzy lub otyłości);
  • Krótkie cykle miesiączkowe;
  • Niska masa urodzeniowa;
  • Narażenie na substancje chemiczne, zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego;
  • Na częstość zachorowania na endometriozę wpływa również rasa, gdyż kobiety rasy białej i Azjatki wykazują zwiększone ryzyko wystąpienia choroby niż w przypadku kobiet latynoskich i rasy czarnej;

Dieta w endometriozie

ZALECENIA

Żywienie w endometriozie powinno wpływać pozytywnie na układ odpornościowy samopoczucie pacjentek. Ważne jest, aby dieta była przeciwzapalna, a więc powinna zawierać produkty o działaniu antyoksydacyjnym.

Należy pamiętać o zasadach racjonalnego i zdrowego odżywiania oraz indywidualnym rozpatrzeniu współistniejących schorzeń pacjentki. Zaleca się regularność w przyjmowaniu posiłków. Ważne jest tutaj również nawadnianie organizmu.

W endometriozie istotne jest zadbanie o odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, ze względu na stymulację prostaglandyn i wpływ na łagodzenie bólu w chorobie. Zaleca się spożycie produktów, takich jak: tłuste ryby morskie, olej lniany i orzechy włoskie.

Na ogół zaleca się zwiększenie podaży błonnika, który pomaga w regulacji procesów trawiennych oraz zmniejsza poziom estrogenów w organizmie, których nadmiar powoduje przerost błony śluzowej macicy. Zaleca się spożywanie produktów, takich jak: pełnoziarniste pieczywo i makarony, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, warzywa i owoce.

Zaleca się także spożycie chudego nabiału, w szczególności jogurtu naturalnego i kefiru.

Należy zwrócić uwagę na podaż witaminy C, witaminy E, witaminy D, witamin z grupy B, wapnia i cynku.

W przypadku nadwagi lub otyłości pacjentek, zaleca się unormowanie masy ciała, gdyż spadek masy tkanki tłuszczowej pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną. Zaleca się także zwiększenie aktywności fizycznej. Ruch okolicy miednicy mniejszej wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit oraz zmniejsza ryzyko powstawania zrostów. Aktywność fizyczna wpływa także na poprawę samopoczucia i pobudzenie układu odpornościowego do działania.

OGRANICZENIA

Bezwzględnie należy ograniczyć źródła kwasów tłuszczowych trans w codziennej diecie.

Należy zredukować ilość spożywanego mięsa czerwonego i jego przetworów oraz pełnotłustych produktów mlecznych, ze względu na możliwość pobudzenia organizmu do produkcji prostaglandyn, co prowadzi do zaostrzenia stanu zapalnego i bólu.

Bibliografia:

  1. Giudice L.C., M.D, Ph.D. Endometriosis. 2010. The New England Journal of Medicine, 24, 362(25), 2389–2398.
  2. Halpern G., Schor E., Kopelman A. 2015. Nutritional aspects related to endometriosis.Revista da Associação Médica Brasileira, 61(6),519-23.
  3. HarrisR., Eke A.C., ChavarroJ.E., Hissmer S.A. 2018. Fruit and vegetable consumption and risk of endometriosis. Human Reproduction, 33(4), 715-727.
  4. HarrisR., ChavarroJ.E., Malspeis S., Willett W.C., Missmer S.A. Dairy-Food, Calcium, Magnesium, and Vitamin D Intake and Endometriosis: A Prospective Cohort Study. American Journal of Epidemiology, 177(5), 420–430.
  5. Human Reproduction, 19, 1755-1759.
  6. Jurkiewicz-Przondziono J., Lemm M., Kwiatkowska-Pamuła A. Ziółko E., Wójtowicz M.K. 2017. Influence of diet on the risk of developing endometriosis, Ginekologia Polska, 88(2), 96–102.
  7. Mier-Cabrera, Aburto-SotoT., Burrola-Méndez S., Jiménez-Zamudio L.,  Tolentino M.C., Casanueva E., Hernández-Guerrero C. 2009. Women with endometriosis improved their peripheral antioxidant markers after the application of a high antioxidant diet. Reproductive Biology and Endocrinology, 7, 54
  8. Missmer S.A. ,  Chavarro J.E. ,  Malspeis S. , i In. 2010. A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk. Human Reproduction, 25, 1528-1535.
  9. Nodler J.L, Harris H.R., Chavarro J.E., Frazier A.L., Missmer S.A. 2019. Dairy consumption during adolescence and endometriosis risk. American Journal of Obstetrics and Gynecology [dostęp on-line 14 września 2019 r.].
  10. Parazzini F., Chiaffarino F., Surace M., i In. 2004. Selected food intake and risk of endometriosis.
  11. Parazzini, Viganò P., CandianiM., Fedele L. 2013. Diet and endometriosis risk: A literature review. Reproductive BioMedicine Online, 26(4), 323-336.
  12. Saguyod S.J., Kelley A.S., Velarde M.C., et al. 2018. Diet and endometriosis-revisiting the linkages to inflammation. J Endometriosis Pelvic Pain Disorders, 10, 51-8.
  13. Schink M., Konturek P.C., Herbert S.L., Renner S.P., Burghaus S., Blum S., Fasching P.A., Neurath M.F., Zopf Y. 2019. Different Nutrient Intake And Prevalence Of Gastrointestinal Comorbidities In Women With Endometriosis. Journal of Physiology and Pharmacology, 70(2), 255-268.
  14. Shafrir A.L., Farland L.V., Shah D.K., Harris H.R., Kvaskoff M., Zondervan K., Missmer S.A. 2018. Risk for and consequences of endometriosis: A critical epidemiologic review. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, 51, 1-15.
  15. ShimY., LauferM.R. 2019. Adolescent Endometriosis: An Update. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology [dostępn on-line 5 grudnia 2019 r.].
  16. Trabert B., Peters U., De Roos A.J., Scholes D., Holt V.L. 2011. Diet and risk of endometriosis in a population-based case-control study. British Journal of Nutrition, 105, 459-467.
  17. Wyderka M.I., Zalewska D., Szeląg E. 2011. Endometrioza a jakość życia. Pielęgniarstwo Polskie, 4(42), 199-206.
  18. Yamamoto A., Harris H.R, Vitonis A.F., Chavarro J.E., Missmer S.A. 2018. A prospective cohort study of meat and fish consumption and endometriosis risk. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 219(2), 178.e1-178.e10.
mm

Autor: Agnieszka Herman

mgr inż. Agnieszka Herman – dietetyk, absolwentka kierunków: Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Wydziale Technologii Żywności, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Od 2018 r. działa aktywnie w mediach społecznościowych pod nazwą NA TALERZU-DIETETYKA, gdzie edukuje społeczność i promuje zdrowe odżywianie. Prowadzi również gabinet dietetyczny online i stacjonarny w Jastrzębiu-Zdroju pod tą samą nazwą. Stawia na nieustanne szkolenie się w dziedzinie dietetyki, a w swych działaniach opiera się na badaniach naukowych. Poza pracą – miłośniczka muzyki latynoskiej i tańca.