I Stopień
Bazowe pojęcia, umiejętności i poznanie narzędzi diet coachingu:
- charakterystyka procesu diet coachingu i jego Klientów,
- rozwój własny dietocoacha (zajęcia warsztatowe)
- narzędzia i cechy diet coachingu,
- etyka pracy dietocoacha
W trakcie kursu słuchacze uczestniczą w zajęciach wykładowo-warsztatowych, studiach przypadku, dokonują analizy materiałów filmowych.
Czas trwania: 8hx60min
II Stopień
Praktyczne budowanie i rozwijanie kompetencji potrzebnych do pracy dietocoacha. Ćwiczenia praktyczne, warsztaty i video trening wykorzystujące wiedzę z poziomu pierwszego i zasoby własne.
Szkolenie diet coachingu obejmuje:
- wywiad jako dialog partnerski z Klientem,.
- badanie i wzbudzanie motywacji podczas rozmowy i ćwiczeń z Klientem,
- podnoszenie kompetencji Klienta w zakresie wiedzy o żywieniu i czynnikach wpływających na apetyt,
- cele i trudności, jakie może spotkać dietocoach,
- dynamika procesu zmian,
- od partnerstwa do asystowania – stopniowe kończenie pracy dietocoacha.
Zajęcia wykładowo-warsztatowe, materiały wideo, studia przypadków, trening z kamerą
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.