Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Wiele mówi się o wspomaganiu procesu odchudzania masażami ujędrniającymi, ale mało kto wspomina o poprawiającym przepływ płynów w organizmie drenażu limfatycznym.
W organizmie ludzkim występują dwa układy naczyniowe: układ krwionośny i układ limfatyczny. W układzie limfatycznym krąży płyn zwany limfą (lub chłonką). W ciągu doby do układu krwionośnego odprowadzonych powinno być 1-2 litrów chłonki. Zastój limfy w przestrzeniach międzykomórkowych prowadzi do powstawania obrzęków, co wpływa również na zwiększenie masy ciała.

Drenaż limfatyczny jest formą masażu opracowaną przez duńskiego lekarza Emila Voddera.
Celem drenażu limfatycznego jest przepchnięcie limfy i udrożnienie węzłów chłonnych. Dlatego też, zabieg pozwala na:

  • pozbycie się uczucia ciężkości (najczęściej nóg i rąk)
  • likwidację obrzęków
  • poprawię perystaltyki jelit co sprzyja lepszemu wypróżnianiu się
  • polepszenie odporności organizmu

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE OBRZĘKU LIMFATYCZNEGO

  • brak dolegliwości bólowych
  • bladość skóry
  • temperatura skóry nie jest podwyższona
  • często szczególnie w początkowych etapach asymetryczna lokalizacja obrzęku

JAK POWINIEN WYGLĄDAĆ PRAWIDŁOWO WYKONANY DRENAŻ LIMFATYCZNY

Podczas wykonywania zabiegu najważniejsze o czym musimy pamiętać, to fakt, że chłonka płynie tylko w jednym kierunku – DOSERCOWO, zgodnie z rozmieszczeniem naczyń żylnych i limfatycznych. Dlatego też, prawidłowo wykonany drenaż rozpoczyna się od opracowania okolicy kątów żylnych (okolica obojczykowa), miejsca w którym chłonka spływa do układu krwionośnego.
W kolejnym etapie opracowuje się klatkę piersiową, przeponę, jamę brzuszną, miednice mniejszą oraz kończyny i głowę. Naczynia limfatyczne mają średnicę mniejszą niż 1 mm. Siła ucisku podczas zabiegu jest niewielka, a tempo wykonywania ruchów jednosekundowe.
Fizjologiczną reakcją organizmu na drenaż jest zwiększona diureza, co pozwala na zmniejszenie masy ciała (z doświadczenia wiem, że nawet do 2 kg). Dobę po zabiegu można również mieć uczucie zimna i dreszcze. U kobiet nie jest wskazane wykonywanie tego typu zabiegu podczas menstruacji.
Aby poprawić krążenie płynów w organizmie i zlikwidować zatrzymywanie się w nim wody warto przeprowadzić drenaż limfatyczny po pomiarze składu ciała, najlepiej przed rozpoczęciem diety odchudzającej lub w początkowym etapie odchudzania.
Częstotliwość zabiegów ustala się indywidualnie w zależności od stanu pacjenta oraz przy uwzględnieniu chorób towarzyszących. W dłuższym procesie odchudzania, ze względu na efekt leczniczy i możliwość utrwalenia się korzystnych zmian ustala się dwa, a nawet trzy zabiegi tygodniowo.
Na kończyny górne i dolne poza drenażem manualnym możliwe jest wykonanie zabiegu mechanicznie przy pomocy aparatu do masażu uciskowego BOA. Jednak aby zwiększyć efektywność zabiegu zasadne jest manualne opracowanie większych węzłów chłonnych okolicy klatki piersiowej.

Przeciwwskazania do drenażu:

  • niewyrównana niewydolność serca
  • choroby przebiegające z wysoką temperaturą
  • obrzęki i wysięki w następstwie ostrych stanów zapalnych i niewyleczonych chorób zakaźnych
  • żylaki

Musimy pamiętać, że obrzęki limfatyczne spotykane są również u osób o prawidłowej masie ciała, gdyż krążenie zależne jest w dużej mierze od trybu życia. Dlatego też, istota jest regularna aktywność fizyczna, picie odpowiedniej ilości wody oraz zróżnicowana, bogata w warzywa dieta.

Bibliografia

  • Biały S.: Manualny drenaż limfatyczny, RwP 2008; 1: 45
  • Foldi M. Strobenreuther R.: Podstawy manualnego drenażu limfatycznego. Wydawnictwo Medyczne Urban & Partner Wrocław 2005
  • Houhg R., Ul Haq I.: Choroby wewnętrzne. Wydawnictwo Medyczne Urban & Partner, Wrocław 2005
  • Walaszek R., Kasperczyk T., Magiera L.: Diagnostyka w kinezyterapii i masażu. Wydawnictwo BIOSPORT, Kraków 2007
  • Zborowski A.: Drenaż limfatyczny. Wydawnictwo Az Adam Zborowski, Kraków 2004
mm

Autor: Anna Felińska

mgr Anna Felińska – fizjoterapeutka, absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Zdobytą wiedzę teoretyczną aktywnie wykorzystuje prowadząc Gabinet Rehabilitacji i Masażu w Gdańsku. Oprócz studiów ukończyła liczne kursy potrzebne do pracy w zawodzie, a obecnie studiuje w Akademii Osteopatii w Krakowie. Poza pracą zawodową lubi podróże, spacery i jazdę na rowerze.