1. Podstawowe informacje o cukrzycy
-
-
- Epidemiologia choroby
- Typologia
- Metody leczenia
- Stosowane rodzaje insulin
-
2. Zalecenia żywieniowe w zależności od stosowanej metody leczenia. Postępowanie dietetyczne w zależności od stosowanej insuliny
-
-
- Zalecenia żywieniowe w intensywnej czynnościowej insulinoterapii
- Zalecenia żywieniowe u pacjentów stosujących stałe dawki insulin
- Zalecenia żywieniowe w przypadku stosowania mieszanek insulinowych
- Zalecenia żywieniowe w przypadku leczenia doustnymi środkami farmakologicznymi
- Postępowanie w przypadku leczenia za pomocą osobistej pompy insulinowej
-
3. Edukacja pacjenta diabetologicznego – praktyczne wskazówki
-
- Układanie jadłospisu w przypadku stosowania insulin analogowych (mieszanki i insulina krótko działająca) – case study
- Charakterystyka posiłków w przypadku insulin ludzkich
- Jadłospis pacjenta stosującego doustne środku farmakologiczne
- Projektowanie autorskiego jadłospisu w zależności od metody leczenia i stosowanej insuliny
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.