W ramach szkolenia poruszone zostaną tematy:
- poznanie kompletnej typologii cukrzycy: typ 1., typ 2., typ 3., LADA, MODY, cukrzyca ciążowa – epidemiologia, postępowanie, wskazania, sposób leczenia,
- rozwój kompetencji w zakresie różnic co do zaleceń żywieniowych i postępowania dietetycznego w zależności od stosowanego rodzaju insuliny,
- wyjaśnienie różnic w rozkładzie posiłków i ilości węglowodanów w zależności od metody leczenia,
- zasady intensywnej czynnościowej insulinoterapii – liczenie wymienników węglowodanowych i wymienników białkowo-tłuszczowych,
- edukacja żywieniowa pacjenta diabetologicznego – szkolenie w zakresie koordynowania działaniami związanymi z edukacją dietetyczną pacjenta.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.