Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Edukator w cukrzycy

By 28 września 201723 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia
      • Epidemiologia choroby
      • Typologia
      • Metody leczenia
      • Stosowane rodzaje insulin

2. Zalecenia żywieniowe w zależności od stosowanej metody leczenia. Postępowanie dietetyczne w zależności od stosowanej insuliny

      • Zalecenia żywieniowe w intensywnej czynnościowej insulinoterapii
      • Zalecenia żywieniowe u pacjentów stosujących stałe dawki insulin
      • Zalecenia żywieniowe w przypadku stosowania mieszanek insulinowych
      • Zalecenia żywieniowe w przypadku leczenia doustnymi środkami farmakologicznymi
      • Postępowanie w przypadku leczenia za pomocą osobistej pompy insulinowej

3. Edukacja pacjenta diabetologicznego – praktyczne wskazówki

    • Układanie jadłospisu w przypadku stosowania insulin analogowych (mieszanki i insulina krótko działająca) – case study
    • Charakterystyka posiłków w przypadku insulin ludzkich
    • Jadłospis pacjenta stosującego doustne środku farmakologiczne
    • Projektowanie autorskiego jadłospisu w zależności od metody leczenia i stosowanej insuliny
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.