Nidzica – miasto powiatowe nad rzeką Nidą przy trasie Warszawa – Gdańsk. Nad miastem góruje XIV-wieczny Zamek Krzyżacki. W pobliżu ciekawy, wart odwiedzenia, rezerwat Źródła Rzeki Łyny. W tym roku po raz pierwszy odbędzie się Festiwal Kuchni Średniowiecznej. Mięso stosunkowo rzadko gościło w jadłospisie Słowian, z reguły częściej podawano je podczas świąt czy obrzędów niż na codzień. Istotnym uzupełnieniem słowiańskiego menu była też z pewnością dziczyzna, której nie zabraknie podczas tegorocznego Festiwalu.

Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.