Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza do wspólnej uczty w ramach imprezy plenerowej „Gotowanie na polanie”. To prawdziwe święto kulinariów, które z każdym kolejnym rokiem zyskuje na popularności. Na zwiedzających czekać będą liczne atrakcje i niespodzianki, a przede wszystkim wyśmienita zabawa.
Głównym punktem programu imprezy jest tradycyjnie konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką” popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza.
Kiermasz produktów regionalnych będzie dużą atrakcją dla osób ceniących sobie naturalne i tradycyjne jedzenie. Na stoiskach będzie można degustować oraz zaopatrzyć się w produkty ekologiczne i tradycyjne, a także wyroby lokalnego rękodzieła i artykuły artystyczne, m.in.: rzeźby, ceramikę, biżuterię, ręcznie wykonywane świece i wiele innych. Tradycyjne dania z różnych regionów Mazowsza, przygotowywane w domowych wędzarniach wędliny, świeże pieczywo produkowane według rodzinnych receptur, wyroby cukiernicze, miody i produkty pszczele, przetwory z owoców i warzyw, a nawet piwa smakowe i nalewki – dla każdego coś miłego….
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.