Tematyka teoretycznej części szkolenia obejmuje podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu układu odpornościowego, najnowszą wiedzę z zakresu nadwrażliwości pokarmowej ze szczególnym uwzględnieniem roli pokarmowo-specyficznych IgG oraz jej wielonarządowej manifestacji. Nadwrażliwość pokarmowa z udziałem IgG daje bardzo szerokie spektrum objawów, w niektórych przypadkach prowadząc do poważnych schorzeń.
Uczestnicy szkolenia będą mieli okazję zapoznać się z diagnostyką laboratoryjną i ambulatoryjną (test FoodDetective™ – ang. Point of Care) opartych na metodzie immunoenzymatycznej – ELISA. W celu zdobycia praktycznych umiejętności z zakresu dietoterapii nietolerancji pokarmowej zostanie przedstawiony algorytm postępowania żywieniowego w oparciu o wynik badania oraz jego efekty na podstawie studium przypadku.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.