Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Immunodiagnostyka nadwrażliwości pokarmowej i praktyczne zastosowanie testów diagnostycznych

By 25 czerwca 201923 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia

Tematyka teoretycznej części szkolenia obejmuje podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu układu odpornościowego, najnowszą wiedzę z zakresu nadwrażliwości pokarmowej ze szczególnym uwzględnieniem roli pokarmowo-specyficznych IgG oraz jej wielonarządowej manifestacji. Nadwrażliwość pokarmowa z udziałem IgG daje bardzo szerokie spektrum objawów, w niektórych przypadkach prowadząc do poważnych schorzeń.

Uczestnicy szkolenia będą mieli okazję zapoznać się z diagnostyką laboratoryjną i ambulatoryjną (test FoodDetective™ – ang. Point of Care) opartych na metodzie immunoenzymatycznej – ELISA. W celu zdobycia praktycznych umiejętności z zakresu dietoterapii nietolerancji pokarmowej zostanie przedstawiony algorytm postępowania żywieniowego w oparciu o wynik badania oraz jego efekty na podstawie studium przypadku.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.