Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

INTERPRETACJE BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA poziom I i II

By 27 września 201723 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia

Harmonogram cz.I – Morfologia krwi obwodowej:

1. Wyniki badań laboratoryjnych, jako podstawowy element prawidłowo zebranego wywiadu żywieniowego. Jakie badania warto zlecić pacjentowi przed pierwszą konsultacją żywieniową?;
2. Jak przygotować się do badania? Wpływ fazy przedanalitycznej na badania hematologiczne;
3. Patogeneza i charakterystyka niedokrwistości niedoborowych;
4. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń gospodarki żelazowej – normy funkcjonalne. Jak interpretować odchylenia od wartości prawidłowych?;
5. Wskazówki żywieniowe w przebiegu niedokrwistości niedoborowych;
6. Znaczenie stanu mikrobioty jelitowej i ukrytych nadwrażliwości pokarmowych w dietoterapii niedokrwistości;
7. Wskazówki suplementacyjne w niedokrwistości syderopenicznej i megaloblastycznej oparte na wynikach badań;
8. Projektowanie diet leczniczych w niedokrwistości;
9. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego.

Harmonogram cz.II – ABC lipidogramu 
1. Ocena zaburzeń gospodarki węglowodanowo – lipidowej w kontekście ryzyka chorób sercowo – naczyniowych oraz neurodegeneracyjnych;
2. Jak przygotować się do badania? Wpływ fazy przedanalitycznej na wynik badania lipidogramu;
3. Patogeneza i charakterystyka blaszki miażdżycowej;
4. Diagnostyka laboratoryjna zaburzeń gospodarki lipidowej – normy funkcjonalne. Jak interpretować odchylenia od wartości prawidłowych?;
5. Homocysteina, hs – CRP, fibrynogen jako niezależne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
6. Hipercholesterolemia rodzinna – jak diagnozować?
7. Wskazówki żywieniowe w przebiegu hipercholesterolemii;
8. Wskazówki suplementacyjne w hipercholestrolemii oparte na wynikach badań;
9. Projektowanie diet leczniczych w zaburzeniach gospodarki węglowodanowo – lipidowej;
10. Case study – od przypadku do przypadku, analiza wyników badań pacjentów, dobór odpowiedniego planu żywieniowo – suplementacyjnego.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.