Podczas IV Festiwalu Klusek i Makaronów prym będą wiodły potrawy regionalne z klusek i makaronu. Mieszkańcy i turyści będą mieli doskonałą okazję przyjrzeć się kunsztowi wspaniałych kucharzy startujących w ocenianym przez jury konkursie „Na najlepszą potrawę z klusek lub makaronu” w kategorii osoby fizyczne. Zgromadzona publiczność będzie mogła skosztować potraw z klusek i makaronów przygotowanych podczas specjalnego pokazu, jak i serwowanych przez Włodarza Gminy Kurzętnik (Wójta Gminy) oraz lokalne Koła Gospodyń Wiejskich. Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni Warmii, Mazur i Powiśla, wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw z klusek lub makaronu z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem jak największej ilości produktów regionalnych, promowanie produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu z zachowaniem niepowtarzalnych smaków. Konkursowi towarzyszyć będzie prezentacja oferty firm sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz bogaty program artystyczny. Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Gmina Kurzętnik.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.