Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

IV Regionalny Festiwal Klusek i Makaronu

By 17 maja 201723 marca, 2022festiwal produktów, piknik, Wydarzenia

Podczas IV Festiwalu Klusek i Makaronów prym będą wiodły potrawy regionalne z klusek i makaronu. Mieszkańcy i turyści będą mieli doskonałą okazję przyjrzeć się kunsztowi wspaniałych kucharzy startujących w ocenianym przez jury konkursie „Na najlepszą potrawę z klusek lub makaronu” w  kategorii osoby fizyczne. Zgromadzona publiczność będzie mogła skosztować potraw z klusek i makaronów przygotowanych podczas specjalnego pokazu, jak i serwowanych przez Włodarza Gminy Kurzętnik (Wójta Gminy) oraz lokalne Koła Gospodyń Wiejskich. Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni Warmii, Mazur i Powiśla, wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw z klusek lub makaronu z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem jak największej ilości produktów regionalnych, promowanie produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu z zachowaniem niepowtarzalnych smaków. Konkursowi towarzyszyć będzie prezentacja oferty firm sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz bogaty program artystyczny. Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Gmina Kurzętnik.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.