Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Aliant kalkulator dietetyczny jest jednym z programów dietetycznych, który umożliwia obliczanie wartości energetycznej i odżywczej produktu na podstawie składu recepturowego. Funkcjonalność ta pozwala na dodawanie nowych, gotowych produktów, w celu wzbogacenia bazy danych o nowe pozycje. Dzisiaj opiszę dla Ciebie dodawanie nowych, markowych produktów na podstawie składu recepturowego. Co więcej, z tego sposobu bardzo często korzysta także zespół Alianta, dodając nowe produkty do aktualizacji.

kalkulator dietetyczny

Źródło: Autor, Zdjęcie, Licencja

W jakim celu dodajemy produkty markowe na bazie składu recepturowego?

Przede wszystkim dlatego, że chcemy mieć pełniejszą wartość odżywczą, niż tylko podstawowe wartości odżywcze z etykiety. Ponadto dostępne tabele wartości odżywczych mają ograniczone zasoby, a rynek produktów jest bardzo obszerny. Z kolei na etykiecie wykaz wartości odżywczych jest ograniczony.

Co więcej idealna sytuacja jest wtedy, kiedy lista składników produktu nie jest za długa, a poszczególne składniki mają podaną zawartość w %. Za to w innym przypadku trzeba włożyć w obliczenia więcej pracy.

Z reguły wartość odżywcza podana na opakowaniu produktu zgadza się z tym, co wprowadzimy w programie, biorąc pod uwagę skład podany na opakowaniu. Zazwyczaj różnice są nieduże, dlatego możemy założyć, że jeśli zgadza się wartość makroskładników, pozostała wartość odżywcza również będzie zbliżona do rzeczywistej.

Dla jakich produktów będzie to możliwe?

Obliczenie wartości odżywczej produktu, czy gotowego dania na bazie składu recepturowego, będzie możliwe dla produktów, które mają podany wykaz składników w %.

kalkulator dietetycznyPrzykładowe opakowanie produktu z wykazem składników w %.

Co ważne procentowa zawartość składników będzie równała się gramaturze składników. Zatem idealną sytuacją jest sytuacja, kiedy suma składników będzie się równała 100%, jednakże czasami może się zdarzyć, że tak nie będzie.

Jak obliczyć wartość odżywczą produktu na bazie składu recepturowego?

  1. Najpierw uruchom program Aliant. Włącz okno dodawania nowej potrawy (‘Potrawy – dodaj nową’).

kalkulator dietetyczny

Dodawanie nowej potrawy.

2. Następnie spisz z etykiety ilość poszczególnych składników i wprowadź je do programu w gramach.

3. Dalej wpisz nazwę produktu i określ jego miarę domową (np. Sztuka, opakowanie, kubek).

4. Na koniec zapisz produkt jako potrawę.

Kalkulator dietetyczny – zapisywanie potrawy jako produkt.

Teraz w bazie mamy gotowy produkt, a nie recepturę na potrawę.

Jak kalkulator dietetyczny uwzględnia redukcję masy potrawy?

Z kolei dla potraw, które podczas przygotowania tracą znaczącą ilość płynu, uwzględnimy redukcję masy potrawy. Dzięki czemu będziemy mieć pewność prawidłowych obliczeń. Będzie to dotyczyć np. dżemu, marmolady, powideł czy consomme grzybowego.

Po wybraniu polecenia ‘Zapisz potrawę jako produkt’, pojawi się okno, w którym wybieramy kategorię produktu, a także mamy możliwość wpisania nowej wagi. Na koniec zapisujemy.

Kalkulator dietetyczny – zapisywanie potrawy jako produkt.

Przy zapisie potrawy do produktu, możliwość wpisania nowej masy, dla potraw, które w trakcie przygotowania tracą znaczącą ilość wody.

Program przeliczy automatycznie wartości odżywcze i energię względem nowej wagi. Z kolei, jeżeli pole wagi pozostawimy puste, do obliczeń program przyjmie wagę wynikającą z sumy składników.

Przykład.

A teraz pokażę Ci w praktyce, jak obliczyć wartość odżywczą produktu czy gotowego dania na bazie składu recepturowego.

Najpierw wybraliśmy: Baton daktylowy z malinami i kakao (Targroch).

Skład z opakowania:

  • daktyle suszone 61%,
  • orzechy nerkowca 21%,
  • wiórki kokosowe 10%,
  • malina liofilizowana proszek 6%,
  • kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2%

Następnie włączamy okno ‘Dodaj nową potrawę’ i wprowadzamy składniki, tak, aby ich suma była równa 100g.

Wprowadzanie składników z etykiety.

Następnie wpisujemy nazwę produktu i nazwę pierwszej miary domowej.

Dodanie nazwy i miary domowej.

Wreszcie klikamy ‘Zapisz potrawę jako produkt’, wybieramy kategorię i zapisujemy.

Kalkulator dietetyczny – zapisywanie potrawy jako produkt.

Z kolei zapisaniu możemy wyszukać produkt w bazie, następnie możemy go edytować, np. zmieniając masę miary domowej, dodając inne miary domowe, czy korygując podstawowe składniki o wartości z etykiety.

Mam nadzieję, że te informacje będą dla Ciebie przydatne :-).

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.