Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Okres świąt Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kojarzący się nam z masą wspaniałych potraw. Co zrobić w sytuacji, kiedy 12 tradycyjnych potraw w swoim składzie zawiera składniki nietolerowane przez nas lub naszego pacjenta? Jak pomóc swoim podopiecznym przetrwać święta i zadbać o to, aby ich dietoterapia wyszła w tym okresie bez szwanku? Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na modyfikację tradycyjnych potraw Wigilijnych.

Barszcz czerwony z uszkami – zupa, bez której nie wyobrażamy sobie świąt, przygotowywana na bazie buraków z dodatkiem np. suszonych grzybów i często w towarzystwie uszek z nadzieniem z kapusty. O ile sam wywar nie będzie problematyczną potrawą dla większości pacjentów na diecie eliminacyjnej, tak problem zaczyna się przy dodatku w postaci uszek. Całe szczęście, obecnie łatwo jest znaleźć przepis na bezglutenowe uszka oraz takie bez dodatku masła. Tę tradycyjną potrawę można wykonać na bazie mąki gryczanej, ziemniaczanej, z tapioki z dodatkiem tłuszczu w postaci oleju zamiast masła.

Zupa grzybowa – w tradycyjnym wydaniu to danie podawane jest oczywiście ze śmietaną. W wersji bezmlecznej można zastąpić ten produkt np. wegańskim zamiennikiem – śmietanką ryżową lub wyeliminować zupełnie śmietanę i wzbogacić zupę dodatkiem oleju.

Ryba po grecku – w tym daniu problematycznym składnikiem będzie mąka pszenna, wykorzystywana do panierowania ryby. W wersji bezglutenowej (czy po prostu bezpszennej) mąkę pszenną z powodzeniem można zastąpić np. jaglaną, mąką z ciecierzycy czy owsianą. Można też przygotować rybę bez panierki, np. na parze.

Karp – smakuje świetnie w wersji „saute”, czyli bez dodatku jakiejkolwiek panierki, smażony na maśle (np. klarowanym) i lekko podduszony z dodatkiem cebuli.

Kapusta wigilijna – danie idealne, nie trzeba w nim nic zmieniać. Bezpieczne dla większości alergików oraz osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jedynym niebezpieczeństwem może być po prostu przejedzenie :-).

Pierogi – na polskich stołach podawane najczęściej z kapustą i grzybami lub w wersji na słodko, np. z makiem. Wykonaj ciasto na pierogi z użyciem mąk typu: gryczana, kasztanowa, owsiana czy z tapioki w odpowiednich proporcjach. Przepis na ciasto na pierogi, (oraz wiele innych przepisów w wersji  bezglutenowej, bezmlecznej oraz bezjajecznej), znajdziesz w książce „Kompendium Nietolerancji Pokarmowej, kiedy jedzeNIE szkodzi” dostępnej pod linkiem.

Ciasto na pierogi

 

Fot. z książki “Kompendium Nietolerancji Pokarmowej, kiedy jedzeNIE szkodzi”

  • 350 g  mąki z tapioki
  • 300 g  mąki ryżowej
  • 120 g skrobi kukurydzianej
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 350-400 ml wrzącej wody
  • 3 łyżeczki sody
  • ½  łyżeczki soli
  • 8 łyżek oleju (np. rzepakowego)

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać razem w misce (lub malakserze), powoli dodawać gorącą wodę ciągle mieszając. Gdy masa zacznie się łączyć należy przejść do ręcznego wyrabiania składników w misce. Jeśli jest potrzeba można dodać więcej wody lub (gdy ciasto jest za rzadkie) dosypać mąki z tapioki. Gdy ciasto jest elastyczne należy uformować z niego kulkę i delikatnie nasmarować ją olejem – to zabezpieczy ciasto przed wysychaniem. Zawinąć kulkę z ciasta folią i odstawić na ok 15 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać okrągłe placki (najlepiej szklanką lub formą do wykrawania) i nadziewać.

Kluski z makiem – zamiast klusek z makiem wykorzystaj przygotowane ciasto na pierogi (np. z powyższego przepisu) i stwórz je również w wersji na słodko, np. z białym makiem, jabłkiem i bakaliami. Idealny przepis dla osób na diecie bezmlecznej, z uwagi na sporą  zawartość wapnia w nasionach maku – 2 łyżki (20 g) maku zawierają ok. 280 mg tego składnika.

Śledź – zastąp wersję „pod pierzynką” ze śmietany, wersją z cebulką w oleju lnianym lub wersją na słodko z bakaliami.

Makowiec – tego dania nie można pominąć, chociażby z uwagi na zawartość wapnia w maku zachęcam do spróbowania wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezmlecznej na bazie bananów, migdałów, wiórków kokosowych i ciemnej czekolady.

Piernik – najłatwiejszą do przygotowania wersją będą kruche pierniczki bezglutenowe na bazie naturalnych bezglutenowych mąk, takich jak: kukurydziana czy gryczana. Poniżej podaję przykładowy przepis na szybkie do wykonania, bezglutenowe pierniczki na mące kasztanowej.

Fot. z książki “Kompendium Nietolerancji Pokarmowej, kiedy jedzeNIE szkodzi”

Składniki:

  • szklanka mąki kasztanowej
  • ¾ szklanki mąki teff
  • ¼ szklanki mąki gryczanej
  • 5 łyżek miodu lub innego słodzidła – np. ksylitolu, choć miód smakuje najlepiej
  • 65 g oleju kokosowego
  • 4 płaskie łyżeczki ulubionej przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać w misce, olej i miód podgrzać do rozpuszczenia. Rozpuszczony olej z miodem wymieszać z miksem mąk i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Masę pozostawić do wystudzenia, a następnie rozwałkować (w razie potrzeby podsypać ciasto mąką gryczaną). Wykrawać ulubione kształty z ciasta, następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 min. Wystudzone pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu np. puszce.

Sernik – jak zrobić sernik bez sera? Na początku przygody z dietą eliminacyjną większość pacjentów otwiera szeroko oczy ze zdumienia, gdy proponuję im taką wersję tej tradycyjnej słodkości. Oczywiście główną rolę w tym przepisie będą odgrywały roślinne produkty, takie jak jogurt sojowy lub kokosowy, śmietanka kokosowa czy daktyle. Zamiast sera można wykorzystać tofu czy kaszę jaglaną.

Jak widać, pacjent z alergią czy nietolerancją pokarmową nie musi obejść się smakiem podczas świąt i kolacji Wigilijnej. W sieci pojawia się coraz więcej przepisów oraz pomysłów na to, jaką alternatywę dla tradycyjnych potraw wybrać. Aby jednak spędzić te święta w spokojnej i przyjaznej atmosferze, warto zachęcić pacjenta do wcześniejszego wypróbowania przepisu, np. na bezglutenowe pierogi czy sernik bez sera. W ten sposób pacjent uniknie niepotrzebnego stresu gdy wykonywane po raz pierwszy danie będzie dalekie od ideału.

mm

Autor: Joanna Łukasiak-Chełstowska

mgr Joanna Łukasiak-Chełstowska – absolwentka studiów licencjackich i magisterskich Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dietetyk w zespole Poradni Nietolerancji Pokarmowej Cambridge Diagnostics, w której prowadzi konsultacje dotyczące interpretacji wyników badań w kierunku pokarmowo-specyficznych IgG oraz prowadzenia diety eliminacyjnej. W firmie zajmuje również stanowisko Product Menagera kalkulatora dietetycznego Aliant, prowadzi internetowe szkolenia dla specjalistów dotyczące obsługi tego programu. W 2014 roku uzyskała uprawienia trenera personalnego, jej praca magisterska poruszała wątek żywienia i suplementacji wśród trenerów personalnych właśnie z uwagi na wykonywany zawód oraz zamiłowanie do treningu siłowego oraz crossfit.