Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Candida Albicans jest najczęściej występującym, grzybiczym (drożdżopodobnym), patogenem u człowieka, a jego przerost najczęściej dotyka przewodu pokarmowego, dróg moczowych oraz narządów płciowych. Przerost tego drożdżaka nazwany jest kandydozą. W literaturze pojawiają się również wzmianki o „zespole nadwrażliwości na Candida”. Uważa się, że lata 40 ubiegłego wieku, to okres, w którym pojawiły się wcześniej nie opisywane w literaturze formy kandydozy, jest to oczywiście skorelowane z czasem pojawienia się antybiotyków.  Od tego momentu zastosowanie antybiotyków było coraz szersze i uważa się je za jeden z czynników odpowiedzialnych za rozwój kandydozy.

Czynniki rozwoju  i objawy kandydozy:

  •  wspomniana wyżej antybiotykoterapia – zabijanie „dobrych” bakterii potencjalnie ułatwia rozrost drożdży;
  • ciąża – zmiany hormonalne z niej wynikające mogą być czynnikiem predysponującym do rozwoju kandydozy;
  • przyjmowanie leków steroidowych oraz antykoncepcji hormonalnej
  • choroby typu: cukrzyca – z powodu niewyrównanych stężeń glukozy, niedoczynność tarczycy, choroby zmniejszające odporność – zwiększona podatność na infekcje;
  • wysoko przetworzona dieta, bogata w węglowodany proste, z niską podażą białka;
  • przewlekłe stany chorobowe i okresy stresu – system odpornościowy może nie funkcjonować prawidłowo i wzrasta podatność na zakażenia;

Najczęściej obserwowane objawy

Można podzielić je na grupy:

  1. Związane z układem pokarmowym: wzdęcia, biegunka, zaparcia, świąd odbytu, owrzodzenie jamy ustnej i biały nalot na języku;
  2. Alergiczne, związane z układem oddechowym: zapalenie zatok;
  3. Związane z układem moczowym i rozrodczym: grzybica pochwy, z objawami typu świąd i pieczenie, zapalenia pęcherza moczowego;
  4. Związane z układem nerwowym: zaburzenia pamięci, depresja, zaburzenia koncentracji;
  5. Pozostałe: przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, wzmożony apetyt na słodycze, wrażliwość na produkty spożywcze zawierające drożdże i pleśń;

Jaka jest diagnostyka w kierunku Candidy?

Warto podkreślić, że objawy rozwoju przerostu drożdżaka typu Candida są niespecyficzne i mogą dotyczyć wielu układów/narządów jednocześnie. W związku z tym, jedynym sposobem na odpowiednie rozpoznanie, jest wykonanie badań diagnostycznych.

Dostępne badania:

– testy wykonywane metodą ELISA – z niewielkiej ilości krwi włośniczkowej, oznaczanie przeciwciał IgG oraz IgM. Podwyższony poziom przeciwciał IgM wskazuje na niedawną infekcję, podczas gdy przeciwciała IgG wskazują na trwające lub obecne w przeszłości zakażenie kandydozą. Chcesz dowiedzieć się więcej o tego typu diagnostyce? Czytaj pod linkiem.

– posiewy z próbek kału lub wymazów z pochwy, w celu wykrycia przerostu drożdży

– badanie mikroskopowe krwi

Co zrobić kiedy wynik badania i objawy wskazują na kandydozę?

Zdania w tym temacie są podzielone. Niektórzy specjaliści uważają, że nie jest konieczne stosowanie żadnej diety, zalecają stosowanie jedynie leków przeciw grzybiczych. Niektórzy zaś zalecają ścisły reżim dietetyczny. Moim zdaniem oba aspekty są jednakowo ważne. Ciężko jest walczyć z kandydozą bez przyjęcia odpowiednich leków i zastosowania diety wspomagającej terapię.

Jaka dieta?

Nie ma jednego, idealnego dla każdego postępowania dietetycznego. Zależy ono od wielu czynników, takich jak: współistniejące nietolerancje pokarmowe, nasilenie objawów czy preferencje kulinarne pacjenta. Pacjent stosujący leczenie przeciwgrzybicze musi mieć świadomość, że jest to proces, który może potrwać nawet kilka miesięcy.  Ogólne zalecenia dotyczące dietoterapii w kandydozie mówią o ograniczeniu:

  • pokarmów bogatych w cukry i rafinowane, warto ograniczyć zatem pokarmy z wysokim indeksem glikemicznym;
  • należy stosować dietę wspomagającą układ odpornościowy, dietę przeciwzapalna, jak najbardziej nieprzetworzoną i naturalną;
  • wprowadzić do diety produkty prebiotyczne. które wspomogą florę jelitową oraz suplementy wspomagające leczenie przeciwgrzybicze, np. olejek z oregano, kwas masłowy oraz ekstrakty z pestek z grejpfruta;

Jakie produkty wyeliminować a jakie zostawić w diecie ?

Należy wyeliminować:

  • żywność zawierającą węglowodany proste i rafinowane: ciasta, ciastka, desery, słodycze, czekoladę, przetworzoną żywność, słodzone soki owocowe, napoje gazowane, soft drinki;
  • produkty zawierające w swoim składzie cukier, syropy typu daktylowe, klonowy, kukurydziany;
  • bardzo słodkie i przejrzałe owoce – zwłaszcza na początku dietoterapii;
  • produkty zawierające drożdże – pieczywo, ekstrakty drożdży, kostki rosołowe i sosy do mięs;
  • fermentowane napoje, np. alkohole – wino, piwo, piwo imbirowe, cydr, a także ocet, sos sojowy;

Co można i należy spożywać:

  • nierafinowane węglowodany: kasze typu gryczana, jaglana, brązowy ryż, amarantus, domowe pieczywo na zakwasie;
  • warzywa i rośliny strączkowe: świeże, mrożone lub konserwowe, soki warzywne (awokado, groch, fasola, soczewica, cebula, czosnek, zielone warzywa liściaste, np. kapusta, brokuły, brukselka, wiosenne warzywa, słodki groszek, sałata, rukola, szpinak, papryka, kiełki np. lucerny, zioła);
  • mięso i ryby;
  • nieprzetworzone mleko i produkty mleczne;
  • jaja, najlepiej od kur z wolnego wybiegu;
  • napoje roślinne z dozwolonych produktów;

Bibliografia:

  • Rogalski P. „Kandydoza przewodu pokarmowego- fakty i mity” Gastroenterologia Kliniczna 2010 , tom 2, nr3, 87-97;
  • Trickett S. „Jak pokonać kandydozę- przyczyny, objawy, leczenie” 2012; PZWL;
  • Materiały własne Cambridge Diagnostics Polska;
mm

Autor: Joanna Łukasiak-Chełstowska

mgr Joanna Łukasiak-Chełstowska – absolwentka studiów licencjackich i magisterskich Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dietetyk w zespole Poradni Nietolerancji Pokarmowej Cambridge Diagnostics, w której prowadzi konsultacje dotyczące interpretacji wyników badań w kierunku pokarmowo-specyficznych IgG oraz prowadzenia diety eliminacyjnej. W firmie zajmuje również stanowisko Product Menagera kalkulatora dietetycznego Aliant, prowadzi internetowe szkolenia dla specjalistów dotyczące obsługi tego programu. W 2014 roku uzyskała uprawienia trenera personalnego, jej praca magisterska poruszała wątek żywienia i suplementacji wśród trenerów personalnych właśnie z uwagi na wykonywany zawód oraz zamiłowanie do treningu siłowego oraz crossfit.