Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Karmienie piersią, żywienie niemowląt i małych dzieci, BLW

By 5 czerwca 201723 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia, wykład

KARMIENIE PIERSIĄ
Jak powstaje mleko kobiece? Fizjologia laktacji
Podstawowe informacje i zalecenia – co powinien wiedzieć dietetyk?
Jak długo powinno trwać karmienie piersią i dlaczego?
Kto w polskim systemie zdrowotnym ma kompetencje do wsparcia w karmieniu piersią, gdzie szukać rzetelnych informacji?

ODŻYWIANIE MATKI W OKRESIE LAKTACJI
Jak wpływa laktacja na organizm matki, jak zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze
W jaki sposób dieta matki wpływa na skład mleka?
Aktualne zalecenia żywieniowe dla matek karmiących piersią
Aktywność fizyczna a karmienie piersią

ROZSZERZANIE DIETY NIEMOWLĘCIA
Przegląd aktualnej wiedzy na temat żywienia dzieci w pierwszym roku życia, najnowsze badania i zalecenia eksperckie, w tym:
Kiedy powinno się zacząć rozszerzanie diety, jaki jest jego cel?
Jakie produkty powinny dostawać dzieci w okresie rozszerzania diety – wybór produktów, konsystencja, sposób obróbki,
czy i jak korzystać z żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, j
ak często podawać posiłki uzupełniające,
jak czytać schemat rozszerzania diety.
Alergeny – kiedy wprowadzać?
czego nie należy podawać niemowlętom?
Czym jest responsive feeding i jak działa regulacja apetytu u niemowląt i małych dzieci?

BABY-LED WEANING
Na czym polega baby-led weaning i skąd się wziął ten sposób rozszerzania diety?
jakie są jej zalety i wady?
jak wygląda w praktyce, jak pomagać rodzicom praktykującym BLW?

ŻYWIENIE DZIECI PO 1 ROKU ŻYCIA
Jak jedzą małe dzieci?
Jak komponować ich jadłospisy uwzględniając karmienie naturalne lub mleko modyfikowane?
Jak zmienia się dieta dziecka pomiędzy okresem niemowlęcym a przedszkolnym, na co zwrócić uwagę

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.